CHP Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Özgür Özel, CHP Turgutlu İlçe teşkilatı pazartesi günü ilçe teşkilatı önünde basın açıklaması yaptı. Ardından Milletvekilleri ve partililer çarşı esnafını dolaşarak madenle ilgili binlerce broşür dağıttı.
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, CHP İlçe Teşkilatı önünde yapılan basın açıklamasında özetle şunları söyledi: "Sülfirik asit ile nikel madeni çıkarılıyor. Belki yeterince bizler meseleyi iyi anlatamadık. Eğer Turgutlu’daki yurttaşlarımızın bu konuda bilgisi azsa bu sorun bizim. Bu konuyu iyi anlatamamışız. Onun için Sayın Milletvekilimiz Özgür Özel, sivil toplum örgütü üyeleri ve bizi destekleyen vatandaşlarımızla birlikte bugün Turgutlu da mekanları gezerek broşürler dağıtacağız." dedi.
Ören: "Manisa’da Ak Parti Milletvekilleri var. Kendilerinden rica ediyoruz, gerçekten Turgutlu Çağ Dağı’ndaki Nikel Madeni topraklarımıza zarar vermeyecekse, insanlarımıza zarar vermeyecekse Turgutlu’daki ve Manisa’daki her yurttaşımızın vekilleri çıksınlar adam gibi desinler ki; "Bu maden Turgutlu’ya Manisa’ya ve Türkiye’ye yararlıdır” desinler. Eğer demiyorlarsa madene destek vermiyorlarsa o zaman gelsinler bizim ile birlikte bu madenin Turgutlu’da çalışması ile ilgili karşısında dursunlar." diye konuştu
“Belediye Başkanı alıyor parayı, veriyor desteği”
Ören konuşmasında: "Turgutlu Belediye Başkanını anlıyorum, alıyor parayı veriyor desteği. Orada bir problem yok. Ama AKP’nin il başkanı, AKP’nin Turgutlu ilçe başkanı alsın mikrofonu eline, çıksın çarşıya, şadırvan meydanına desinler ki “bu maden Turgutlu’nun ihtiyacıdır. Bu madende insanlar çalışacak, bu maden Turgutlu’ya yararlıdır.” desinler.
Yedinci yılına girdi, hiçbir iktidar milletvekili bu konuyla ilgili görüş bildirmiyor. Yalnız kaldığımızda hepsi ile görüştüğümüzde Muzaffer Yurttaş’ından Hüseyin Tanrıverdi’sine kadar, Recai Berber’ine kadar yan yana mecliste olduğumuzda madenin zararlı olduğunu biliyorlar." ifadelerine yer verdi.
Ören Arınç’a seslenerek: "Yıl 2004, yıl 2014 sayın Bülent Arınç’ın ağzından maden ile ilgili olumlu olumsuz tek bir söz duymadım. Sayın Arınç Çaldağı ile ilgili ne düşünüyor. 8 yıldan beri, 10 yıldan beri niye ağzını açıp konuşmuyor. Sayın Bülent Arınç madenin yanında mısın, karşısında mısın? diye sordu.
Ören Turgutlular’a da seslenerek: "Lütfen ilgisiz kalmayın. Birlikte olalım. Siyaset yapmıyoruz. Siyaseti günü geldiğinde yaparız. Çaldağı’nda 300.000 adet 30-40 yaşında ağaç kesildi. Ben Turgutlu’da yaşayan, köylerimizde yaşayan yurttaşlarıma şunu söylüyorum, “Ne olur ilgi gösterin tehlikenin büyüklüğü ile ilgili araştırma yapın”. Biz de elimizden geldiğince size yardımcı olalım." diye konuştu.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel: "Ben sağlıkçı bir milletvekiliyim. Şunu ifade etmek istiyorum dünyanın hiç bir yerinde artık maden, kazılıp bir yere konup ve üzerine de Sülfürik asit damlatılıp nikel elde edilerek çalıştırılmıyor. Bunu söylediğinizde bu yönteme 50 yıl öncesinin yöntemi diyorlar, bu yönteme vahşi madencilik diyorlar. Bu şekilde yapıldığında bilim adamları, kanser vakalarının artacağını, down sendromlu çocuk doğumlarının artacağını, fazla parmaklı çocuk doğumlarının, bir gözü olmayan çocuk doğumlarının, bir uzvu olmayan çocuk doğumlarının 30 kata kadar artacağını söylüyorlar. Değerli Turgutlulular bu bahsettiğimiz hastalıklar siyaset seçmez, sadece CHP’lilerin çocukları sakat doğmayacak, Down sendromu AKP'li, MHP'li, CHP'li seçmez. Bu riski alanlar sadece ve sadece buralarda yaşamayanlardır. Bu siyasi bir mesele değil, siyasi mesele olsa yaklaşan yerel seçimleri konuşuruz. Turgutlu’nun sorunlarını anlatır, belediye başkanından şikayet ederiz. Bugün siyaset günü değil çevremizi, sağlımızı konuşma günü. Hiç bir parti ayrımı yapmadan söylüyorum, tüm Turgutlulular kendi parti milletvekillerinize sorun bu anlatılanlar doğrumu, doğru değilse bize ispatlayın deyin. İspat edemeyenler bu kirli oyundan elini çekmeli." şeklinde konuştu.
Milletvekili Özgür Özel vatandaşlara: “Madende bu kadar asit kullanılırsa 15 sene sonra kanser 10 kat artacak. Çocuklar parmaksız, gözsüz doğacak. Bütün bilim adamları bunu söylüyor. Bu işi siyasetin dışında tutmak lazım." dedi.
Ardından CHP milletvekilleri ve parti üyeleri birlikte esnafı dolaşarak madenle ilgili broşür dağıttılar. Doğan ÇİZMECİ
Yorumlar 2
Kalan Karakter: