Ölümsüz bir belediye başkanı Cevdet Öktem
Salih Özbaran
Kasaba'nın 1922 yangını ve 7 Eylül kurtuluşunu izleyen yıllarında girişilen yara sarma ve çağdaş uygarlığı yakalama yolunda attığı adımlar için olağanüstü çaba harcayanların önde gelenlerden birsiydi Cevdet Bey. Böyle bir kişilik hakkında herhangi bir bilimsel araştırma yapılıp yapılmadığını, onun Turgutlu'ya katkılarını içeren makale ya da kitap yazılıp yapılmadığını bilmiyorum. Varsa da benim gözümden kaçmış olabilir. Bu yazı, 30 Mart 2014 tarihinde tüm yurtta olduğu üzere Turgutlu'da da belediye başkanlığı seçimi öncesinde hemşehrilerime böyle bir insanın hatırlatılması için hazırlanmış; yanıp kül olan kasabamıza -açılan park ve yollara ağaç diktirmeyi, yeşili çoğaltmayı hiç aklından çıkarmadan- imarına öncülük eden niyet ve faaliyetlerinin unutulmaması için yazılmıştır.
Ben Cevdet Bey'in 16 Ekim 1925 tarihinde Kasaba'ya gelen Mustafa Kemal Paşa'nın istasyonda müthiş bir kalabalık tarafından karşılanmasından önce yani 13 Ekim'de Turgutlu'da düzenlenen bir mitingde Cumhuriyet ve devrimlerine bağlılığını haykıranlar arasında yer aldığını gazete haberlerinden biliyorum. Halkın Gazi'sini şapkayla karşılamak ve ona bağlılık isteğini gösteren bu mitingde Cevdet Bey'in yeniliklere vurgu yapan sözleri tarihin o yaralı ama umutlu sayfalarında yer almaktadır. O günlerde İdman Yurdu'nun genç başkanıydı o. Ömrü boyunca sürdüreceği (günümüzde eksikliği çok daha fazla hissedilen) Cumhuriyet ilkelerine bağlı kalacaktı; öylece Kasaba'sına hizmet edecekti. Ve 1935 yılında Belediye Reisi seçildiğinde gayretleri daha da artacak, İzmir basınında "Turgudlu belediyesi iyi çalışıyor" diye övgüyle söz edilecekti. Aşağıda 12 Mart 1939 tarihli Anadolu gazetesinden yansıttığım metin ona ait bir rapor niteliği taşımakta, küllerinden doğan Kasaba'nın ulaştığı aşamayı göstermektedir.
"Turgutlu (Hususî) – Turgutlu belediyesi, memleketin medenî ihtiyaçlarını temin etmek yolunda planlı bir çalışma ile yürümektedir. Belediyenin varidatı çok geniş bir sahaya yayılan kasabamızın bütün imar işlerini başarmağa kafî ve müsaid olmamakla beraber, planlı ve sistematik çalışma sayesinde en mühim ihtiyaçları öne almak suretiyle her gün yeni muvaffakiyetler temin etmektedir.
En mühim çarşı ve caddelerde kaldırım inşaatına başlanmış ve bütün ana caddeler ve tali sokaklara baştan başa yeni ağaç fidanları dikilmiştir.
Kasabamızın mebzul [bol] suyu ve belediyemizin kurduğu ağaçlandırma teşkilâtı sayesinde kasabamızın birkaç yıl içinde zümrüd gibi ağaçlarla bezenecektir.
Kasabamız, İzmir, Afyon ve Konya demiryolu etrafında bulunan vilâyet ve kazalarımızı İzmir’e bağlıyan şosenin güzergâhındadaır.
Her gün yüzlerce kamyon, otobüs, tenezzüh otomobilleri ve yük arabaları Turgutlu’dan İzmir’e gidip gelmektedir. Bu itibarla seyrisefer [gidiş geliş] işleri de ehemmiyetini artırmaktadır.
Belediyemiz bu mühim işe de lâyık olduğu ehemmiyeti vermiş ve belediyemiz seyriseferinin esaslı bir surette ıslahı ve idaresi için icabeden tedbirlere tevessül etmiştir [sarılmıştır].
Nüfus kesafeti [yoğunluğu] dolayisiyle Turgutlu’da belediye zabıtasının ehemmiyeti büyüktür. Binaenaleyh belediye zabıtasının memleketin ihtiyaciyle münasip bir terakki ve tekâmüle mazhar olması için belediyemiz takdire lâyik kararlar ve tedbirler almıştır.
Belediye zabıta memurları için pek yakında bir kurs açılması da takarrür etmiş [kararlaştırılmış] bulunmaktadır. Bu kursta zabıta memurlarına şehircilik ve belediye işleri bakımından en lüzumlu bilgiler verilecek, zabıta memurlarının meslekî malûmatları kuvvetlendirilecektir.
Belediyemiz, Cumhuriyet meydanının tesviye ve tanzimi işi ile de ehemmiyetle meşgul olmaktadır.
Şimdiki halde kasabanın en mühim noksanı ve en büyük ihtiyacı fennî elektrik tesisatıdır. Belediye işlerine alâka gösteren ilçebayımızın [kaymakamımızın] bu mühim ihtiyacın temini işini de takip etmektedirler.
Bu itibarla kasabanın yakın bir zamanda fennî elektrik tesisatına kavuşacağı şüphesizdir".
Cevdet Öktem'in ilk belediye başkanlığı (1935-1942) sürecinin son yılında 7 Ocak tarihinde Anadolu gazetesinin övgüyle söz ettiği sözcüklerle bitireyim yazımı:
"Turgutlu belediye reisliğini muvaffakiyetle ifa eden ve vaktiyle Turgutlu'nun imar ve ihyasında çalışarak halkın derin sevgi ve saygısını toplayan Cevdet Öktem".
Dilerim, önümüzdeki yerel seçimde Turgutlu'ya Cevdet Bey gibi kendisini Kasaba'sına adamış, onun gibi ağaç ve parklara önem vermiş, Cumhuriyet ilkelerini benimsemiş bir belediye başkanı seçilir. Dilerim, Evliya Çelebi'nin 17. yüzyıl Kasaba'sın dan yansıttığı "ağaçtan görünmeyen" sözcükleri hatırlanır.
Not Fotoğrafda :"Cevdet Öktem Turgutlu'ya gelen Vali Lütfi Kırdar'ın sağ yanında, elinde şapka".
Yorumlar 1
Kalan Karakter: