Ocakoğlu, “Manisa Vakıflarda hak ettiği yeri almalıdır”
DEMOKRAT Parti’nin önemli isimlerinden Samet Ocakoğlu yapmış olduğu açıklamada “Tarihi mirası ve kültürel zenginlikleri özünde barındıran kadim kent Manisa’da ve Manisalılarda var olan vakıf kültürü medeniyetimizin önemli değerlerindendir. Önemli bir miras olan geleneksel vakıf kültürünün bu topraklarda kökleşmesinde ve yaygınlaşmasında Manisa tarihsel süreçte önemli roller üstlenmiştir” dedi.
Manisa’nın Vakıf alanında gerek Osmanlı dönemindeki gerekse Cumhuriyet dönemindeki yeri ve önemi incelendiğinde kentin vakıflar idari yapısı içinde ihmal edilmiş bir durumunda olduğunun görüldüğünü belirten Ocakoğlu, “Sınırları içerisinde pek çok vakıf eseri barındıran Manisa’da vakıflar konulu fikirlerimi kamuoyu ile paylaşarak Manisa için bir hizmet üretilmesi gerektiğine inanıyor, bu konuda üzerime bir şey düşüyorsa da Manisalılık bilincini ve ruhunu taşıyan biri olarak yapmaya hazır olduğumu yineliyorum. Babam 11. Dönem Manisa Milletvekili Orhan Ocakoğlu’nun demokrasi mimarı olan Adnan Menderes’in kader ve yol arkadaşı olması ve şahsımın bu sürece kadar verdiği demokrasi mücadelesi önemli rol oynamaktadır” ifadesinde bulundu.
MANİSA’DA VAKIFLAR İL TEŞKİLATI KURULMALIDIR.
Tarihsel ve kültürel değeri yüksek bir kent olan Manisa’da vakıflar il teşkilatının bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu kaydeden Samet Ocakoğlu, “Ülkemizdeki Vakıf hizmetleri Başbakanlığa bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü ve teşkilatı tarafından yürütülmektedir. Bölge müdürlükleri ve il müdürlükleri teşkilatı ile ülke genelinde hizmet veren Vakıflar Genel Müdürlüğü, Manisa’ya İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğüne bağlı bir şube müdürlüğü ile hizmet etmektedir. Vakıf kültürü ile yoğrulmuş Manisa’da, Kütahya, İzmir ve Aydın illerimizde olduğu gibi Başbakanlığa bağlı Vakıflar Bölge veya İl Müdürlüğü idari teşkilatı tesis edilmesiyle Manisa’ya yarar sağlanacağı ve Manisa’nın ülkemizdeki vakıf kültürünün yaşatılmasında yeni roller üstleneceğine inanıyorum. Ayrıca Başbakanlık bünyesindeki bir devlet kurumunun ve teşkilatının kentteki idari yapılanması, Manisa’nın marka şehir durumuna katkısı olacaktır” dedi.
Ocakoğlu açıklamasına şöyle devam etti; “Vakıflar Genel Müdürlüğü teşkilatında başarıyla görev yapan Manisa kökenli pek çok bürokrat vardır. Önerimizi gündeme taşırken önemsediğim bir diğer husus ise inşallah, Kanuni’nin Vakıfların bekasına hizmete, ettiği duadır. Manisa’da oluşturulacak bir Vakıflar Bölge Müdürlüğü veya İl Müdürlüğü teşkilatının vakıf binalarına ve kurumlarına hizmetlerinden başka, kentteki vakıf ruhunun yaygınlaşmasına katkısı olacağına, belediyelerin ve muhtarların sosyal imkanlarının da artacağına inanıyorum.”
MANİSA MESİR VAKFI YAŞAMA KAZANDIRILMALIDIR
Demokrasinin kesintiye uğratılmasının Manisa’da ki vakıfların yapılanmasına da zarara uğrattığını belirten deneyimli siyaset adamı ve Demokrat Partinin önemli isimlerinden Samet Ocakoğlu, “5. Adnan Menderes Hükümeti hizmet döneminde 1959 yılında Manisa’da Mesir geleneğini koruyup, geliştirerek gelecek nesillere devretmek, eğitime ve kentteki sosyal dayanışmaya katkı yapmak üzere rahmetli babam Orhan Ocakoğlu ve arkadaşları 11. Dönem Manisa Milletvekilleri, Manisa Mesir Vakfı’nın kuruluş çalışmalarını başlatmışlar iken, 27 Mayıs 1960 darbesi bu hayırlı girişiminde yarıda kalmasına neden olmuştur. 1959 yılında siyasi otoritenin öngörü ve desteği ile, hayra vesile olması temennisiyle kuruluş işlemleri başlatılan Mesir Vakfı’nın kuruluş belgeleri maalesef arşiv malzeme haline gelmiş. Mesir’in Manisa için anlamı malum. 1959’da kuruluşu girişiminde bulunulmuş Mesir Vakfı’na tarihin emaneti olarak işlerlik kazandırabilmemizin Manisa’ya, vakıf ruhuna ve Mesir’e hizmet ve katkısı olacaktır görüşündeyim” şeklinde konuştu.HABER MERKEZİ
Yorumlar
Kalan Karakter: