MOTORLU ARAÇLARIN SAĞLIKLI KULLANMA GÜVENLİĞİ VE KÜLTÜRÜ NÜN BAZILARI
2 - Yerleşim bölgesi dışında taşıt yolu taşıtlara aittir, ancak yerleşim bölgesi içinde kurallara uygun kullanan yayalara ve taşıtlara aittir bu yüzden yavaş gidin yayalara karşı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi saygılı, sabırlı , paylaşımcı ve hoşgörülü olun.
3 –Kış şartlarında aracınızın camları karlı, buzlu ve kirli iken dört yanımızı da görmemiz gerektiğinden sadece ön camdan küçük bir delik açıp araç kullanmayın.
4 – Aracınız gürültülü çalışıyorsa veya siz gürültü kirliliği yapıyorsanız çevreye saygı gereği sesi azaltın eksozunuzu bağırtarak ve ses cihazınızın sesini yükselterek çevreyi tedirgin ve rahatsız etmeyin.
5 - Araç kullanır iken cep telefonunuzu kesinlikle kullanmayın telefonla ilgilenmek veya aldığımız yeni bir haber sağlıklı araç kullanmanıza olumsuz etki eder.
6 – Gider iken duracaksanız önce ayağınızı gaz pedalından çekin aracınız motorun kompresyon basıcından dolayı azalan ivmeye geçsin ki frenleme anında kayma olasılığı en aza insin. Bu yüzden gittiğiniz vitesin en düşük hızına gelmeden debriyaja basmayın yoksa aracınız daha çok kaçar.
7 - Aracınız hareket halinde iken ön koltuğa ana ve baba kucağı dahil on yaşından küçük çocukları oturtmayın unutmayın kaza anında en büyük darbeyi önde oturanlar görüyor hem çarpan hava yastığın dan zarar görüyor hem de küçük yaşta o eğitimi alsın.
8 - Aracınızı temizler iken kirli , ilaçlı su kötü atıklarla çevreyi kirletmeyin unutmayın araç ve içi sizin ama çevre hepimizin.
9 – Hareket halinde iken aracın içi sosyal , ekonomik ve güncel konuların konuşulduğu ve tartışıldığı yer değildir dikkatinizi dağıtıp gözünüzü yoldan ayırmayın unutmayın saatte yüz kilometre hız yapan sürücü bir saniyede yirmi sekiz metre yol alır.
10 – Sürücü sorumluluğu gereği özellikle özel gün ve saatlerde trafiğin yoğun olduğu bölgeye , yol ve kavşaklara girmeyerek trafiğin akışına yardımcı olun tıkanan trafikten sizde zarar görürsünüz.
11 – Aracınızın lastikleri çekici tekerlek ve yolun kavisine göre farklı aşınır bu yüzden her on bin kilometrede stepne dahil aracın el kitabındaki tanıma göre değiştirin. Hem lastiklerin kullanım ömrü artar hem de zorunlu lastik değişiminde sağa sola çekişler ve frenlemede sağa sola kayma önlenmiş olur.
12 – Doğru , sağlıklı , güvenli ,ve iyi bir sürücülük yapılan işlerin en zoru ve kötü sonuçları itibarı ile en tehlikeli olanıdır.Vücudumuzun bütün organları ile ruh sağlığı , sabır ve muhakeme gücümüzün iyi olması gerekir. Ayrıca aracı iyi tanımadan ,sürücülüğümüzü geliştirmeden trafiğin yoğun olduğu yollara ve özellikle şehirler arası yollara çıkmayınız.
13 – İyi . sağlıklı , kazasız ve uzun süreli bir sürücülük dönemi dilerim M. Kemal Çamlı
EMEKLİ ÖĞRETMEN.
Yorumlar
Kalan Karakter: