EGEUMUT Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ecem Ülker, Mevsim Değişiklikleri İle Gelişen Beslenme Alışkanlıkları ile ilgili olarak gazetemize bilgilendirici açıklamalarda bulundu.
Diyetisten Ecem Ülker yaptığı açıklamada: “Şubat ayının sona ermesiyle gelen ilkbahara giriş süreci metabolizmamızda bazı değişiklikler oluşturmaktadır. Kışın metabolizmamızda , vücudu kaplayan deri ve altındaki damarların hacmen küçüldüğü ve büzüldüğü tespit edilmiştir; bu vücudun ısı kaybını engelleyen bir savunma biçimidir. Bu toparlanma sırasında damarlar daraldığı içinde tüm kan beyin, kalp, böbrekler ve diğer organlarda yoğunlaşır. Havaların ısınmasıyla bu durum tersine dönmeye başlayacaktır; damarlar genleşecek ve organlarda yoğunlaşan kan kütleleri bütün vücuda daha homojen olarak ve hızlı bir şekilde dağılabilecektir. Yani anlaşılacağı üzere, kış süresince hastalıklara açık olduğu kadar kuvvetle savunma halinde olan bedenimiz; baharın gelmesiyle savunma hatlarında gevşemeler oluşturur. Otoimmün (iç-bağışıklık) neferlerinin tembelleşmeye başladığı bu günlerde, beslenmenin payına büyük önem düşmektedir.
YORGUNLUĞUMUZU YOK ETMEK IÇIN ; Magnezyum, potasyum, çinko: Doğru planlanmış bir magnezyum, potasyum, çinko destek programı iyi sonuç verebilir. Fındık –badem-ceviz –kuru kayısı-kuru erik-tam buğday ekmeği-çavdar unu- B grubu vitaminleri: B kompleks vitaminleri, karbonhidrat metabolizması, enerji üretimi ve vücuttaki diğer metabolik reaksiyonlarda, zihinsel yorgunluk ve streste, bağışıklık sistemini güçlendirmede, anemide, büyümede, sinir sistemi, kalp ve cilt sağlığında oldukça önemli bir gruptur. Özellikle B12 vitamini bağışıklık sistemini destekleyerek kan hücresi üretimini artırır. Süt ve süt ürünleri-koyu yeşil yapraklı sebzeler-yumurta-yağsız kırmızı et-beyaz et-balık
FOLİK ASİT HERKES İÇİN ÖNEMLİ! Beslenmede folik asit ve benzer şekilde selenyum eksikliği mutsuz ve endişeli ruh hali, kişinin kendini depresif hissetmesi gibi olumsuz duygulara neden olur. Folik asit yeşil yapraklı sebzelerde, kepekli tahıllar, baklagiller, kuşkonmaz, brokoli ve lahanada bulunur. Kepekli tahıllar, yumurta ve ton balığı iyi selenyum kaynakları. Yine bu dönemde dopamin seviyesinin düşmesine bağlı olarak hayattan zevk almama hissi yaşar, motivasyonunuzda azalma hissedebilirsiniz. Fiziksel aktivitenizi artırmak ve spor yapmak buna karşı alabileceğiniz en iyi önlemler. Ayrıca yağ oranı düşük, kaliteli protein içeren besinleri yemek de dopamin seviyelerini yükseltir.
C VİTAMİNİ VÜCUDUNUZU KORUR; Besinler stresli durumlarda vücudun ihtiyaç duyduğu güç ve enerjiyi artırır. C vitamini ise Böbreküstü bezini destekler, bağışıklığı güçlendirir.
BİTKİSEL ÇAYLARA DEVAM… Gün içinde bol bol sıvı alın. Kolalı içecek ve kahveyi azaltıp, limon dilimleri ilave ettiğiniz bitkisel çaylara (kuşburnu, ıhlamur, adaçayı ginseng gibi) ağırlık verin. Kafein, alkol, tuz ve şekerden uzak durun. Ginseng: Enerji verici etkileri nedeniyle çok yaygın kullanılan bir bitkisel destektir.
Tüm bu besinlerin çok ve miktarından fazla alınması da vücut için zararlıdır. Bu sebeple Günlük beslenme içerisinde dengeli ve vücut için gerekli miktarlarda dağıtılması gerekmektedir.” İfadelerini kullandı. Gonca ÖZKAN FİDANCI
Yorumlar
Kalan Karakter: