Manisa'da 4 ayda 648 kişi şiddet gördü
MANİSA'da Aile İçi Şiddetle Mücadele Çalıştayı'nda 2016 yılı başından bu yana 648 kişinin şiddete maruz kaldığı, şiddet uygulayan 888 erkek için evden uzaklaştırma kararının verildiği açıklandı.
Manisa'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen 'Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi' kapsamında kentin kadına yönelik şiddet haritasının çıkarılması için çalıştay düzenlendi. Saruhan Otel'deki toplantıya Manisa Vali Yardımcısı Şerafettin Tuğ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Ar-Ge ve Projeler Daire Başkanı Erhan Şahin, kurum müdürleri ve dernek temsilcileri katıldı. Avrupa Birliği tarafından desteklenen projenin 26 ilde yürütüldüğünü ve 3 günlük toplantının ardından ilin eylem planının çıkarılacağını söyleyen proje uzmanı Mert Altıntaş, katılımcılara proje hakkında bilgi verdi. Yapılan araştırma sonuçlarında Ege Bölgesi'nde hayatının herhangi bir döneminde kadınların yüzde 37'sinin şiddete maruz kaldığını ifade eden kadına yönelik şiddetle mücadele uzmanı Gözde Keçeci, "Cinsel şiddete bakıldığında ise kadınların oranı yüzde 12, son 12 aydaki oran da yüzde 6 olarak karşımıza çıkıyor. Ege Bölgesi'nde hayatının herhangi bir döneminde kadınların yüzde 45'i, son 12 ayda da yüzde 24'ü duygusal şiddete maruz kalmış" diye konuştu.
UZAKLAŞTIRILAN ERKEKLER YATACAK YER ARIYOR
Çalıştayda konuşan İl Emniyet Müdür Yardımcısı Sezgin Aydın, 2016 yılındaki 4 aylık şiddet rakamlarını açıkladı. Polisin sorumluluk alanında 4 ayda Manisa merkezde şiddete uğrayan 115 kadın, 10 erkek, ilçelerde ise 210 kadın 17 erkek için koruyucu tedbir kararı alındığını bildiren Sezgin Aydın ayrıca merkezde 277, ilçelerde ise 611 erkeğin önleyici tedbir kararı ile evden uzaklaştırıldığını açıkladı. Koruyucu tedbir kararında şiddete uğrayan kadının evine ve işine şiddet uygulayan kişinin 600 metre yaklaşamayacağı kararının yer aldığını ancak, bu 600 metrenin ölçülemediğini söyleyen Aydın, "Elimizde 600 metreyi belirleyecek bir araç yok. 'Devlet koruyamadı' diyerek devleti suçluyorlar. Evden uzaklaştırılan erkekler 1 ay uzaklaştırıldığında 'bana yatacak yer bul' diyor. İmkanı olmayan erkeklere devletin bir yer bulması gerekiyor. Böyle olunca erkek kadına daha çok kinleniyor. Yasal düzenlemenin yapılarak elektronik kelepçe sisteminin uygulanması gerekiyor. Biz 600 metre uzaklaştırmayı takip edemiyoruz. 611 kişi önleyici kapsamda. Ama biz bu erkeklerin nerede olduğunu bilmiyoruz. Bunlarla ilgili yasal düzenlemeler yapılmalı. MOBESE gibi bir sistem kurulup kadınların evleri ve işyerlerinin GPS koordinatlarını çıkararak oraya 600 metre yaklaştığında sinyal verip takip etmemiz lazım" dedi.
Konuşmaların ardından çalıştay kurum ve kuruluş temsilcilerinin görüşlerinin alınması ile devam etti.dha
Yorumlar
Kalan Karakter: