Manisa orman yangınlarına hazır
MANİSA Orman İşletme Müdürü Yasin Yaprak, Türkiye'de orman yangınların yüzde 83.3'ünün Haziran-Ekim ayları arasında meydana geldiğine dikkat çekip, uyaralarda bulundu. Yaprak, vatandaşlardan ormanda olası bir yangın gördüklerinde vakit kaybetmeden "Alo 177 Orman Yangın İhbar Hattı'nı aramaları istedi.
Manisa Orman İşletme Müdürlüğü, olası orman yangınlarına karşı ek tedbirler aldı. Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de orman varlığını tehdit eden faktörlerin başında yangınlarının geldiğini belirten Manisa Orman İşletme Müdürü Yasin Yaprak, "Orman yangınlarının çıkış sebeplerine baktığımızda, yıldırım gibi doğal nedenlerin yüzde 5-6 oranında kaldığını, diğer bütün yangınların çıkış sebebinin insan olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla ülkemiz ormanları için en tehlikeli varlığın 'insan' olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle orman yangının çıkmasına engel olmak veya çıkacak yangınların sayılarını olabildiğince azaltmak için insanlarımızı bilgilendirmek ve eğitmek zorundayız" dedi.
BU TARİHLERE DİKKAT
Türkiye'de orman yangınlarının yüzde 83.3'ünün Haziran - Ekim ayları arasında meydana geldiğine dikkat çeken Yaprak, "Ayrıca çıkan yangınların yüzde 32 gibi önemli bir kısmı 12.00 - 15.00 saatleri arasında yani nem kapsamının en düşük olduğu dönemde meydana gelmektedir. Yağışlı bir ilkbahar geçirdik. Yağmurlar ormanlarımız için avantaj olsa da, ormanlık alanlarda oluşan otlar kuruduğunda yanmaya hazır hale gelecek ve büyük bir risk olacaktır" diye konuştu.
"ORMANLAR 24 SAAT KESİNTİSİZ İZLENİYOR"
Orman yangınları ile mücadelede erken müdahalenin esas olduğuna dikkati çeken Yaprak, "Bu nedenle bölgelerdeki yangın söndürme ekiplerini, yangın potansiyeli ve olasılığının yüksek olan yerlere konuşlandırdık. 194 bin hektar bir alanı korumakla görevli olan müdürlüğümüzde, konuşlu 14 ilk müdahale ekibi ve 217 kişilik söndürme gücü var. Ormanlık alanları 12 gözetleme kulesinden 24 saat izliyoruz. 12 kulemizden 3'ün de dumana karşı alarm veren, 360 derecelik görüş açısına sahip, 24 saat kesintisiz kayıt yapan kameralar var. Yangınlara müdahale için 14 arazöz, 5 su ikmal aracı, 6 ilk müdahale pick-up'ı, 3 iş makinesi ve 5 motorize ekip bulunmaktadır" dedi.
"ORMAN YOLLARININ BAKIMI YAPILDI"
Yangın anında hava araçlarının ve arazöz, su tankı gibi araçlarımızın su ihtiyacının karşılanması için işletme müdürlüğümüz alanı içerisinde araları 4'er kilometre olarak planlanmış 45 gölet ve havuz bulunduğu da aktaran Yaprak, "Yangında yolunuz kapalı veya bozuksa, taş düşmüşse ulaşımınız gecikmekte, bu da yangının büyümesine sebep olmaktadır. İşletme müdürlüğümüzün 1576 kilometre orman yolu, 665 kilometre yangın emniyet yolunun yangın mevsiminden önce başlanan tamir ve bakımları aralıksız devam ediliyor. Yangın anında köy muhtarlıklarına dağıtılan su tankerlerinin etkili kullanılması için irtibatın sağlıklı tutulması gerekiyor. Yangınlara etkili ve kısa süreli müdahale çok önemlidir. Bu nedenle havadan müdahalede için tüm yangınlar için helikopter talep edilmektedir" dedi.
"PİKNİK YAPMAK YASAK"
Anayol kenarlarına uyarıcı görseller yerleştirildiğini, okullarda ormancılık faaliyetlerine etkin şekilde katılarak halkın yangın konusunda bilinçlendirilmesi çalışmalarına önem verdiklerini belirten Yaprak, "Orman yangınları komisyon kararları gereği yaz mevsimi 1 Haziran- 31 Ekim tarihleri arası süresince ormanlık alanda piknik yapılması yasak. Ormanları yangınlara karşı korumak için, ormanlara cam ve cam kırıkları atılmamalıdır. Mangal küllerini söndürmeden dökülmemelidir. Çünkü çimenlerin tutuşarak yangın çıkarma olasılığı vardır. Ormanda ateş yakmamalıyız, yakmak zorundaysak çimensiz bir alanda ateşin etrafına taş koyarak yakmalıyız" diye konuştu. DHA
Yorumlar
Kalan Karakter: