TURGUTLU Ticaret ve Sanayi Odası’nın eylül ayı olağan meclis toplantısı pazartesi akşamı yapılırken, toplantıda Çaldağ Nikel Madencilik San. ve Tic. A.Ş. bazı yöneticileri de yer aldı. Çaldağ Nikel Madencilik Genel Müdür Cevat Er ve Genel Müdür Yardımcısı Köksal İbrahimoğlu toplantıda meclis üyelerine projelerini sundu. Genel Müdür Cevat Er, TUTSO’da yaptığı konuşmada: “Mümkün olduğunca projeyi şeffaf bir şekilde geliştirmeye çalışıyoruz.” dedi.
“Bu, devletin parasını hibe etmektir”
Genel Müdür Yardımcısı Köksal İbrahimoğlu’nun sunumu sonrasında söz alan TUTSO Meclis Üyesi İsmail Ulcay: “Arkadaşımın sorduğu 1 milyon TL’dir herhalde TÜBİTAK’ın verdiği destek. Sizin sunumunuza göre açık liç yöntemine verildi o 1 milyon şey. Yani bu kapalı liç yöntemine verilmedi o proje. Bu devletin parasını hibe etmektir bana göre. Kapalı liçe verilmedi. Siz dediniz ki açık liçe verildi bu.” dedi.
“Şu anda biz kapalı yapmıyoruz”
İbrahimoğlu: “Açık liç ve kapalı liç diye metod ayrımı literatürde yok. Ya yüksek basınç altında liç vardır ya da atmosferik şartlarda liç vardır. TUBİTAK’ın destek verdiği proje yığın liçi o dönem yapılamıyordu bir isim verilmek durumundaydı. Ama atmosferik liç yönteminin Çaldağı’nda denenmesi yani açık kapalı değil. Şu anda da biz kapalı yapmıyoruz.” diye karşılık verdi.
“Dünyada ilk defa Türkiye’de denendi”
Genel Müdürü Cevat Er ise: “Yığın liçi yöntemi o zaman çalışıyordu European Nikel tarafından. European Nikel şirketi kapandı. Bu şirket yığın liçi testlerini yaparken bunu siz de yaparsınız; siz herhangi bir yöntem geliştiriyorsanız TÜBİTAK’a gidip “ben bu yöntemi geliştiriyorum, bana destek olun” diyebilirsiniz. Yöntemi geliştirirken, dünyada ilk defa Türkiye’de denendi. TÜBİTAK’a başvurmuşlar, o dönemde ben yoktum. TÜBİTAK incelemiş, bir heyet oluşturmuş. Heyet bu projeyi TÜBİTAK desteğine değer bir proje olarak görmüş. O parayı verdikten sonra aynı hocalar defalarca buraya gelmiş, yani o teknoloji transferi Türkiye’ye yapılmış. TÜBİTAK’ta o bilgi var. Bizim vergi verenlerin parasını orada boş yere harcamışlar demek yanlış. Gördes’teki metal projesi de destek almış. Yeter ki TÜBİTAK daha fazla projeye destek versin. Yığın liçini de ilk defa burada geliştiriyoruz. Biz yapsaydık, nasıl yapardık? Biz doğru yapardık. Yanlış olacaksa biz o zaman biz olmazdık. Türk mühendisi olarak biz burada yanlışlar yapamayız. Ne vicdanımız elverir, ne profesyonelliğimiz elverir. Burada katkımız olması lazım. VTG şirketinde de bu vizyon var. Burada insan pahasına, çevre pahasına, yok insanı ucuz çalıştırarak projeyi yapmak istiyorlarsa biz zaten olmayız. Biz size onu vermek istiyoruz buradaki çalışanlar olarak. Şeffaf davranıp bu projeyi en düzgün şekilde yapalım istiyoruz. Kafanıza takılan şeyler olursa onları da paylaşırım” dedi. Nurullah ÇANKAYA
Yorumlar 4
Kalan Karakter: