Turgutlu’da kursiyerlere meme ve genital kanserleri hakkında bilgilendirildi
Turgutlu Halk Eğitim Merkezinde 80 kursiyere 16-17-18 Kasım 2011 tarihlerinde “Meme Kanseri ile Genital Kanserlerin nedenleri, belirtileri, tarama, korunma ve erken tanı” konularında eğitim programları düzenlendi.
TURGUTLU Halk Eğitim Merkezi’nde kurslara katılan 80 kursiyere 16-17-18 Kasım 2011 tarihlerinde “Meme Kanseri ile Genital Kanserlerin nedenleri, belirtileri, tarama, korunma ve erken tanı” konularında bilgilendirme yapıldı.
Kursiyerlere bilgilendirmeyi Dr. Aynur Bilgen ve Hem. Şahander Yaman yaptı.
Dr. Aynur Bilgen açıklamasında: “Bilindiği üzere meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanserdir. Ülkemizde yılda en az 20.000 kişinin meme kanseri teşhisi aldığı bilinmekte olup, (100.000’de 37,3) ne yazık ki olguların da büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir. Bu kapsamda 2011 yılı Sağlık Bakanlığınca Kadın Kanserleri Yılı olarak kabul edilmiştir.
Turgutlu Halk Eğitim Merkezinde 80 kursiyere 16-17-18 Kasım 2011 tarihlerinde “Meme Kanseri ile Genital Kanserlerin nedenleri, belirtileri, tarama, korunma ve erken tanı” konularında eğitim programları düzenlenmiştir. Bu eğitimler ile halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi farkındalıklarının sağlanması ve arttırılması amaçlanmıştır.” dedi.
Yapılan eğitimlerde; meme kanserinden korunma ve erken tanının önemi, kendi kendine meme muayenesi yöntemi, meme kanseri belirti ve bulguları, klinik meme muayenesinin başlama yaşı ve sıklığı ile mamografi yöntemiyle taramaya başlama yaşı konularında bilgi verildi.
Kitle, ağrı, meme başında akıntı, meme üzerindeki deride ödem, portakal kabuğu görünüm, deride ülserasyon (yara) ve ödem, meme başında içe doğru çekilme, komşu lenf bezlerinde büyüme belirtileri olduğunda, meme kanserinden şüphelenmeleri ve en yakın bir hekime başvurmaları gerektiği anlatıldı.
Her ay kendi kendine meme muayenesi yapmanın yanısıra 20-40 yaş arası 2-3 yılda bir, 40 yaş sonrası yılda bir klinik meme muayenesinin önemine değinildi, 50 yaş sonrası 2 yılda bir mamografi yaptırmaları hatırlatıldı.
Ayrıca genital kanserlerden, rahim (endometrium), yumurtalık (over) ve rahim ağzı (serviks) kanserlerinin bulguları ve belirtilerinden bahsedildi. Erken tanı için her yıl PAP- SMEAR ( rahim ağzından alınan örnek ) testi yaptırılması önerildi.
Eğer anormal vaginal akıntı, anormal kanama, cinsel ilişki sonrası kanama, menapoz sonrası kanlı akıntı şikayetleri varsa mutlaka bir doktora başvurulması söylendi.
Geçmeyen karın ağrısı, hazımsızlık şişkinlik gibi şikayetlerin yumurtalık (over) kanserini de işaret edebileceği konusunda bilgilendirme yapıldı. (Tuncel YILMAZ)
Yorumlar
Kalan Karakter: