ALABALIK DİYARI KÖPRÜBAŞI ÇİFTÇİSİNİN YÜZÜNÜ ÇİLEK GÜLDÜRÜYOR
SINIRLARI içerisinde Demirköprü barajı olan ve bugüne kadar geçimini alabalık üretiminden sağlayan Manisa Köprübaşı ilçe halkı havaların kurak gitmesiyle birlikte barajdaki suların çekilmesi onların alabalık beklentisini ortadan kaldırırken çiftlerin yüzü bu kez çilek hasadı ile gülmeye başladı.
Çilek hasadına başlayan Köprübaşı üreticilerin en büyük Çilek alıcısı İstanbul ve İzmir pazarları başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafına gönderilerek sofralarda damak tadı oluyor.
DAĞ TAŞ ÇİLEK TARLASI
Köprübaşı ilçesinde 3 bin 500 dönümlük alanda yaklaşık 10 bin ton çilek üretiliyor. Çileğin fiyatının 7-8 lira olduğunu belirten üreticiler fiyattan memnun. Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, Köprübaşı ilçesinde çilek hasat eden üreticileri ekibiyle birlikte ziyaret ederek onlarla birlikte çilek topladı. Öztürk’e, Köprübaşı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Alptekin Sağıroğlu ile ilçe müdürlüğü teknik personelleri eşlik etti. İl Müdürü Öztürk, tarım işçilerinin hem Dünya Çiftçiler Günü’nü hem de Ramazan Bayramını tebrik etti.
Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, pandemi şartlarında üretimi aksatmadan kesintisiz bir şekilde devam ettiren çiftçileri ziyaret ettiklerini kaydetti. Üreticinin emeğinin karşılığının ödenemeyeceğini vurgulayan Öztürk, bakanlığında bunun bilincinde olarak her zaman çiftçinin, üreticinin yanında yer aldığını ve buna göre politikalar ürettiğini açıkladı. Öztürk, “Bizde bakanımızın talimatıyla her zaman çiftçilerimizle sahada birlikte olmaya gayret ediyoruz. Biz üreten, toprağı emekle, sevgiyle işleten hem ülkemizin hem de dünyanın karnını doyuran üreticilerimize minnet borcumuzu ifade etmek üzere onların yanındayız. Üreticilerimiz emekleriyle pandemi döneminde gıda arzıyla herhangi bir sıkıntı yaşamaması için gayret gösterdi. Tüm çiftçilerimize emeklerinden dolayı teşekkür ederiz” diye konuştu.
ALABALIĞIN YERİNİ ÇİLEK ALDI
Barajlardaki kuraklık dolayısıyla alabalık üretiminden ümidini kesen Köprübaşı ilçesi üreticisinin imdadına Çilek'in yetiştiğini, 3 bin 500 dönümlük alanda çilek üretimin olduğunu vurgulayan Öztürk, yıllık ortamla 10 bin çilek üretildiğini belirtti. Öztürk,
“Köprübaşı ilçemizin toprağı ve iklimi çilek için çok uygun bir ortam. Burada çok özel çilek üretiliyor. Burada üretilen çilekler başta İstanbul ve İzmir pazarları olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına çilek gönderiliyor” diye konuştu.
ÇİLEK ÇİFTÇİNİN KURTARICISI OLDU
Dekar başına ortalama 3 ton çileğin üretildiğini söyleyen Köprübaşı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Alptekin Sağıroğlu, çilek dikiminin Haziran-Temmuz aylarında başladığını belirtti.
HEDEF YURT DIŞI İHRACATI
Sağıroğlu, “Meyve verimi hemen hemen 12 ay var. Ama yoğun olarak Nisan 15’te başlıyor. Maalesef bu yıl havaların soğuk gitmesinden dolayı hasat Mayıs ayında başladı. Bu ay en yoğun ayımız olacak. Haziran ortasına doğru azalacak. Sonra yeni dikime başlayacağız. Kışın da meyve alabiliyoruz. Örtü altında yetiştiriyoruz. Bu yıl Şanlıurfa ve Gaziantep’ten 300’e yakın mevsimlik tarım işçimiz geldi. Genelde İstanbul’a gönderiliyor. Yurt dışı ihracatı az. Pandemi nedeniyle genelde yurt içinde tüketiliyor” dedi.
Çocukluğundan beri çilek üreticiliği yaptığını belirten Abdullah Fidan, “Burada 130-150 ödünüm arazi çilek bahçesi var. Bu sene verim biraz düşük olmasına rağmen fiyatı güzel” diye konuştu. Ahmet ÜNSAL - MANİSA
Yorumlar
Kalan Karakter: