Keçecilik mesleğini Turgutlu’da 50 yıldır yaşatıyor
TEKNOLOJİNİN ve fabrikasyon üretimin yaygınlaşmasıyla birlikte unutulmaya yüz tutmuş geleneksel mesleklerden biri olan keçeciliği, Turgutlu’da yarım asırdır sürdüren Abdullah Ceylancı (64), baba mesleğini tek başına yaşatıyor.
Kış Mevsiminde Talepler Artıyor
Kış aylarında yatak altı keçeler, sandalye üstü keçeler, çoban kefenekleri ve atlar için keçelerin yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Abdullah Ceylancı, Türkiye’nin dört bir yanına hatta Amerika’ya kadar keçe gönderdiklerini söyledi.
Keçe Üretim Süreci
Çobanlardan aldıkları koyun ve kuzu yünlerini temizleyip harmanladıktan sonra, geleneksel yöntemlerle keçeleştirdiklerini anlatan Ceylancı, süreci şu sözlerle açıkladı: “Yünleri yıkayıp temizledikten sonra ‘pişirme’ denilen bir uygulamadan geçiriyoruz. Bu aşamada yün, yük altında sıkıştırılarak keçeleştiriliyor. Talebe göre Antep’ten aldığımız kök boyalarla renklendirme yapıyoruz ya da düz renk keçeler üretiyoruz.”
‘Sevgiyle Sürdürüyorum’
Mesleğini severek yaptığına dikkat çeken Abdullah Ceylancı, “Eğer sevmeden bu işi yapsaydık, buralara gelemezdik. Mesleğimizi daha ileriye taşımak istiyoruz, inşallah şartlar uygun olursa bunu başaracağız,” dedi.
Bir Kültür Mirası
Abdullah Ceylancı, baba mesleğini büyük bir özveriyle sürdürüyor olsa da ailesinden bu zanaatı devralan başka bir kişi yok. Yine de tüm zorluklara rağmen geleneği yaşatmaya kararlı. Keçecilik, sadece bir meslek değil, aynı zamanda Anadolu’nun yüzyıllardır süregelen kültürel bir mirası.
Doğan ÇİZMECİ
Yorumlar
Kalan Karakter: