KBB Uzmanı Abacı uyardı: “Tatiliniz zehir olmasın”
Özel Turgutlu Odak Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Süleyman Abacı halkımızı uyardı. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Abacı: “Tatilimizi genellikle deniz veya kaplıca olan, yani su ile çok sık karşılaştığımız bir yerlerde geçirmekteyiz. Deniz veya havuza girildiğinde kulağımıza su kaçması kaçınılmazdır. Eğer sağlıklı bir kulağımız yoksa bu kaçan su başımıza birçok problem açabilir ve tatilimiz bize zehir olur.” Dedi.
Op.Dr. Süleyman Abacı yaptığı açıklamada: “Yaşam koşullarının zorluğu sebebiyle yılda 5-10 gün tatil yapılabilmektedir. Eğer bu tatilin rahat ve sağlıklı bir şekilde geçmesini istiyorsak dikkat etmemiz gereken şeylerin başında kulak sağlığımız gelmektedir.
Yolcuğa çıkmadan önce bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanına muayene olmak gerekmektedir. Bunların nedenlerinden bahsetmek istiyorum. Tatilimizi genellikle deniz veya kaplıca olan, yani su ile çok sık karşılaştığımız bir yerlerde geçirmekteyiz. Deniz veya havuza girildiğinde kulağımıza su kaçması kaçınılmazdır. Eğer sağlıklı bir kulağımız yoksa bu kaçan su başımıza birçok problem açabilir ve tatilimiz bize zehir olur.
Kulağımızdaki küçük bir kir su ile kabarıp kulağımızı tıkar ve en basitinden işitmemizde azalmaya neden olur. Daha sonra nemli ortamda vücudumuzdaki mikropların çoğalması ile dış kulak iltihaplarına neden olur. Dış kulak iltihapları son derece ağrılı bir durumdur. En kısa zamanda kulak temizlenip uygun tedavi yapılmalıdır. Zamanında ve uygun tedavi edilmez ise dış kulak yolunda apseye dönüşür. Bu ise ciddi bir durumdur ve en kısa zamanda KBB Hekimine gidilip tedavisi gereken bir hastalıktır.
Kulağımızın dış kısmının derisindeki cilt hastalığı veya zarının delik olması da çok önemlidir. Alacağımız basit önlemler ile rahat ve sağlıklı bir tatil geçirebiliriz. Bu gibi durumlarda kulağa su kaçmasının önlenmesi için bone takma ve özel tıkaçlar kullanılabilir. Gereken durumlarda bazı özel damlalar kullanarak da hastalıkları önlemek elimizdedir. Yazın sıcak olması çok terlemeye, bu durum da dış kulak yolunun uzun süre nemli kalmasına sebep olur. Nemli ortamların vazgeçilmezi olan mantarlar çoğalarak dış kulakta mantar hastalığına sebep olurlar. Dış kulak mantarı hastalığı uzun zaman alan ve özel tedavi ( dış kulak yolunu temizlenmesi, uygun ilaçların kullanılması ve kuru tutulması gibi ) gerektiren bir hastalıktır.
Tatile uçak ile gidecek olanlar da çok dikkat etmelidir. Ani basınç değişiklikleri nedeniyle kulak ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması ve hatta sağırlığa kadar varan sağlık sorunları ile karşılaşabiliriz. Ortakulağı genize bağlayan östaki borusunun çalışmasını engelleyen, nezleden sinüzite kadar çok değişik hastalıklar uçağa binmeden tedavi edilmelidir.” İfadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: