TÜRK Mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan Kapya biber, Salihli ilçesindeki kırsal mahallelerde toprakla buluştu. 5 yıl öncesine kadar sadece 250 dekar alanda ekimi yapılan Kapya biber, Salihli’nin ağırlıklı olarak Kemer, Hacıhıdır, Poyraz ve Poyrazdamları mahallelerinde tütüne alternatif olarak çiftçilerden rağbet gördü ve 2500 dekara ulaştı.
Kemer Mahallesi’nde daha önce tütün yetiştiriciliği yaptığını, ancak daha yüksek getirisi nedeniyle Kapya biber üretimine başladığını belirten Mehmet Kırcalı “Bölgede sulu tarıma geçilmesinin ardından kapya biberi yetiştirmeye başladık. Önceden bu bölgede ağırlıklı olarak tütün ekimi yapılıyordu. Ancak Kapya biberi tütüne göre hem daha zahmetsiz hem de getirisi daha fazla. Fideleri tohumdan yetiştiriyoruz. Mayıs ayı, biberin ekim zamanıdır. Haziran ve Temmuz ayı çapalama, Ağustos ayı itibari ile de hasat başlar. Hasat Kasım ayı sonuna kadar devam eder. Dekar başı 5-6 ton biber hasadı yapıyoruz.” dedi.
250 DEKARDAN 2 BİN 500 DEKARA ÇIKTI
Salihli’nin kırsal mahallelerinde Kapya biberinin tütüne alternatif olarak yaygınlaşmaya başladığını belirten Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç “Tütün ekilen alanlarda artık, kapya biberi yetiştiriliyor. 2015 yılında ilçemizde sadece 250 dekar alanda kapya biberi yetiştiriliyordu. Şimdi ise 2 bin 200 dekara çıktı. Çiftçimiz daha çok ekonomik ve işin rahatlığı yönünden kapya biberine yöneldi. Salihli’de yetiştirilen kapya biberinin aroması, rengi ve tadı yönünden de daha çok tutuluyor. Kasım ayı sonuna kadar sürecek olan bu hasadın ardından, tüm sofralarımızda, marketlerimizde, ister közleme, ister turşu şeklinde her tarafta kapya biberi yer alacak” diye konuştu.
Kırmızı biber üreticisi Hasan Akcan ise “Kapya biberimizin fidelerine gözümüz gibi bakıyoruz. Başta bu mahallede olmak üzere diğer mahalleler de fideler toprakla buluşmaya başladı.” Dedi. Emre SAÇLI - DHA
Yorumlar
Kalan Karakter: