İzmir’de mühendisler Turgutlu’daki vahşi madenciliği masaya yatırdı:
Turgutluda’ki nikel işletmesi, vahşi madencilik anlayışının sorgulanma için bir emsaldir
TURGUTLU’daki vahşi madencilik konusu bir kez daha İzmir’in gündemine girdi. Tüm Gediz vadisini çevre felaketi ile tehdit eden bir tehlike potansiyeli taşıdığı iddiasıyla daha önce 2010 yılı ve 2012 yıllarında 2 kez İzmir’in gündemine giren Turgutlu’daki nikel maden işletmesi, geçtiğimiz 24 Haziran günü 3. kez İzmir’in gündemine girdi. Vahşi madencilik anlayışına en somut örnek olarak gösterilen Turgutlu Çaldağ’daki nikel madenciliği bu kez Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından masaya yatırıldı. Oda merkezinde yapılan bilgilendirme panelinde nikel işletmesi yapmak isteyen maden şirketinin 2. ÇED sürecine ilişkin eldeki yeni bilgiler ve verilerle değerlendirme yapılırken, maden işletmesinin ve uygulanmak istenen madencilik projesinin ÇED raporu jeoteknik, hidrojeoloji, jeokimya ve maden jeolojisi açısından irdelendi. Panel sonunda Turgutlu’daki bu nikel maden işletmesinin 2. ÇED sürecine ilişkin ortaya koyduğu raporun askıya bile çıkartılamayacak kadar eksik ve yanlışlarla dolu olduğu, dolayısıyla kesinlikle onaylanamaz bir ÇED raporu olduğu bir kez daha vurgulandı. Bu maden işletmesinin faaliyete geçmesi durumunda yaratacağı çevresel felaket boyutunun Gediz vadisindeki ekolojik yaşamı çok ciddi m Gediz vadisini çevre felaketi ile tehdit eden bir teklike potansiyeli taşıdığı iddiasıyla şekilde sona erdirecek kadar vahim olduğu bir kez daha vurgulandı.
Bu tür olaylara karşı müdahil olacak bir anlayış geliştirilmeli
Panelde sunum yapan Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür, ÇED’de yer alan her bölümü ayrı ayrı irdeleyerek ve göstererek yaptığı sunumunda, bu ÇED çalışmasının ancak madencilik projesinin yaratacağı tehditleri ve sakıncaları gizleyebilmek açısından çok başarılı ve titiz bir çalışma olabileceğini, ama asla bilimsel bir rapor olarak değerlendirilemeyeceğini vurguladı. Öngür, pek çok inanılmaz yanlışlar ve bilime aykırı değerlendirmeler içerdiğini söylediği ÇED raporu çalışmasında, “Alıntılar yaptıkları ve rapora ekli olduğu söylenen EK’lerin bile raporda yer almaması, ısrarla talep edildiği halde bu eklerin verilmemesi veya rapora eklenmemesi ise çok düşündürücü” dedi. 2. ÇED sürecine ilişkin maden şirketi tarafından hazırlatılan bu ÇED raporunun pek çok riski ortadan kaldırmak veya bu madencilik projesinin yaratacağı riskleri ya azaltan ya da tamamen gözlerden gizlemek gibi bir anlayışla hazırlandığını belirterek, bir kez daha ÇED raporundaki bir haritayı göstererek, “Görüldüğü gibi deprem riskini bile gizlemek veya az göstermek için burada yer alması gereken fay hattı bile” gizlenmiş diyerek, üzerinde fay hattının yer aldığı doğru haritayı da gösterdi.
Turgutlu nikel işletmesi, madencilik anlayışının sorgulanmasına bir emsaldir
Odaya bağlı çok sayıda mühendis ve çevreci kuruluş temsilcileri tarafından izlenen panel sorunda ise, Türkiye’deki vahşi madencilik anlayışı, ÇED raporlarının neden amacından saptığı, ülkedeki ciddi çevre felaketlerine neden olan etkenlerin değerlendirildiği çeşitli tartışmalar da yer aldı. Toplantı sonunda yer alan bu bölümün sonucunda ise, özellikle TMMOB’a bağlı mühendislerin gerek ÇED aşamasında, gerekse madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi sürecinde bu tür olaylara karşı müdahil olması gerektiği, bu tür çevresel tehdit içeren uygulamalara karşı yaşam alanlarının korunması mücadelesine karşı ilgisiz kalmaması, vahşi madencilik anlayışının ülkede etkin bir yöntem haline gelmemesi için yaşam alanlarını koruma mücadelesi veren çevreci örgütlerle dayanışma içinde kamusal bir denetim mekanizmasının harekete geçirilmesi gerektiği gibi konular tartışıldı. Toplantı sonrasında, Turgutlu’daki nikel maden işletmesinin Gediz vadisindeki ekolojik yaşamı tehdit edecek kadar büyük bir tehlike potansiyeli taşıdığı ve bu nedenle de vahşi madencilik uygulamalarının ve mevcut madencilik yasasının masaya yatırılarak sorgulanması açısından önemli bir emsal teşkil ettiği vurgulandı ve “Jeoloji ve maden jeolojisi bu ÇED çalışmasına iyi gözle balkıyor ve yaratacağı çevre felaketini önceden görüyor. Jeoloji bilimine göre bu ÇED bir faciadır” mesajı verildi. METİN SERT
Yorumlar
Kalan Karakter: