İlçe Tarım'dan çiftçilere zirai ilaç kullanımı uyarısı
TURGUTLU İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilerin tarımsal ilaçlamaları, arıların uçma saatleri dışında yani gece saatlerinde yapması gerektiği uyarısında bulundu. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Musa Çallı, şeftali, kayısı, erik, kiraz, elma ve armut gibi meyve bahçelerinde iyi bir verim alabilmek için, çiçeklenme zamanında arılarla tozlanmaya ihtiyaç duyulduğunu ve meyve bahçelerine arı kolonileri yerleştirildiğini, ancak son yıllarda bilinçsiz ilaçlamalar sonucu toplu arı ölümlerine rastlanıldığını ifade etti.
'ARI OLMAZSA MEYVE DE OLMAZ, NE KADAR ARI O KADAR MEYVE!'
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Çallı yaptığı açıklamada: "Meyve ve sebze yetiştiriciliğinde başarıya ulaşabilmek, iyi bir verim alabilmek için, bitkilerdeki tozlanma durumunun ve döllenme biyolojisinin iyi bilinmesi gerekmektedir. İyi bir tozlaşma ve beraberinde döllenme olmadığı zaman ağaçlar ya meyve bağlayamaz, ya da bağlasa bile meyveler gelişmelerini tamamlayamadan dökülürler.
Bitkilerde tozlaşma çiçek yapısına bağlı olarak rüzgarla veya arı ve böceklerle gerçekleşmektedir. Şeftali, Kayısı, Erik, Kiraz, Elma ve Armut gibi gösterişli çiçek açan birçok meyve türünde tozlaşma arılarla ve böceklerle gerçekleşmektedir.
İnsan gıdasının 1/3‘ü arı ve böceklerle tozlaşmaya ihtiyaç duyan bitkilerden oluşur. Bu nedenle yeterli düzeyde tozlaşmayı sağlamak için çiçeklenme dönemlerinde arı kolonilerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Bal arılarının sağladığı yararlardan biri ve belki de en önemlisi çiçekli bitkilerde ve meyve ağaçlarında tozlaşma yapmaları sonucunda döllenme ve ürün artışına yaptıkları katkıdır.
Canlıların varlığı doğrudan veya dolaylı olarak bitkilere bağlı olup, aralarında zamanla güçlü bağlar kurulmuştur. Genellikle bu ortaklık karşılıklıdır. Buna verilecek en güzel örneklerden birisi; bal arısı ile bitkinin çiçekleri arasındaki ilişkidir. Bitkinin çiçeklerin tozlaşması için arılara, arıların da beslenmek amacıyla çiçeklere ihtiyacı bulunmaktadır. Balarısı bitkilerdeki tozlaşmayı gerçekleştirmek suretiyle ürünün hem miktarını, hem de kalitesini artırmaktadır.
Şeftali, Kayısı, Erik, Kiraz, Elma ve Armut gibi meyve bahçelerinde iyi bir verim alabilmek için, çiçeklenme zamanında arılarla tozlanmaya ihtiyaç duyulmakta ve meyve bahçelerine arı kolonileri yerleştirilmektedir. Ancak son yıllarda bilinçsiz ilaçlamalar sonucu toplu arı ölümlerine rastlanılmaktadır.
Bu nedenle;
1-)İlaçlamalar yapılmadan arıcıların uyarılması,
2-)İlaçlamaların arıların uçmadığı gece saatlerinde yapılması,
3-)İlaçlamalarda arılara zehirsiz olan ilaçların tercih edilmesi,
4-)Ayrıca arılara zehirli oldukları bilinen, yada arılara zehirli oldukları yeni tespit edilen ve yasaklanan ilaçların meyve bahçelerinde kesinlikle kullanılmaması,
5-)Meyve bahçelerinde Yabancı ot mücadelesinin sürüm, biçim gibi mekanik mücadele yöntemleri ile yapılması, mümkün olduğunca yabancı ot ilaçlarının kullanılmaması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: