‘İçmeden Kullanmaya, Tarımdan Enerjiye Suyumuz’ paneli gerçekleşti
CHP Turgutlu İlçe Başkanlığı Çevre Komisyonu tarafından Cumartesi günü saat 14.00’te Mesadet Özcan Konferans Salonunda Su Paneli düzenlenerek, su varlıkları ve durumu hakkında bilgilendirilmede bulunuldu.
Katılımcılar; CHP İzmir Mv. Kamil Okyay Sındır, İzmir Çevre Mühendisleri Oda Başkanı Helin Hilal Kınay, AYÇEP Başkanı ve Efeler Belediyesi CHP Şehir Meclis Üyesi Mehmet Vergili, Dr.Hüseyin Tekin, Turgutlu Çevre Komisyonu Adına Akif Kopçacı ve Avukat Arif Ali Cangı. İçme suyundan kullanım suyuna, tarımsal sulamadan jeotermal enerji santrallerine çevresel riskler ve bölgemizdeki su sorunlarını tartıştılar.
CHP İzmir Mv. Kamil Okyay Sındır; Sulama birlikleri kanun taslağı ile ilgili bilgiler verdi. Sürecin Tarımsal sulamada kullanılan sularımızın ücretlendirlmesi yönünde ilerlediğini, yer altı sularının saat konularak çiftçilere ücretli verileceğinin altını çizdi.
İzmir Çevre Mühendisleri Oda Başkanı Helin Hilal Kınay, Gwdiz havzasındaki su rezervlerinin son durumu hakkında bilgiler verdi.
AYÇEP (Aydın Çevre Platformu) Başkanı ve Efeler Belediyesi CHP Şehir Meclis Üyesi Mehmet Vergili, son dönemde Aydın ilinde kurulan Jeotermal enerji santrallerinin Aydın ovasında ortaya çıkan doğa katliamı ve ürünlerin çok yıllık bitkilerin nasıl zarar gördüğünü ve yine Aydın ‘da son dönemde kanser vakalarının ciddi şekilde arttığı çocukların astım gibi alerjik akciğer hastalıklarına yüksek oranda yakalandığını belirtti.
Turgutlu Çevre Komisyonu Adına Akif Kopçacı, Turgutlu’da çevre hareketinin yaşamış olduğu tecrübeleri ve Turgutlu’nun karşı karşıya olduğu çevresel riskler hakkında bilgi verdi.
Avukat Arif Ali Cangı, su ve çevresel sorunlarda Hukuki haklar hakkında bilgiler verdi. Dr.Hüseyin Tekin, ülkenin su kaynakları konusunda sanıldığının aksine su yönünden zengin bir ülke olmadığı, kişi başına düşen su kullanım miktarının son 20 yılda düştüğünü bu süreç böyle devam ederse Türkiye’nin su fakiri ülkeler arasına gireceğini vurguladı. Temiz kullanılabilir suyun insan ve canlı açısından önemini vurguladı.
Panel sonunda katılımcılara CHP Turgutlu İlçe Başkanlığı Tarafından günün anısına Nutuk ve bayrak hediye edildi. Tuncel YILMAZ
Yorumlar
Kalan Karakter: