GÖZ TEMBELLİĞİ
Özel Odak Tıp Merkezi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Yusuf Ziya Kaya Göz Tembelliği Hastalığı hakkında gazetemizi bilgilendirdi.
Halk arasında göz tembelliği olarak bilinen bu durumun tıptaki adı Ambliyopi’ dir. Yunanca donuk göz anlamına gelir. Bebeklik ve çocukluk yıllarında görüntünün gözün ağ tabakasından net oluşmasını engelleyen durumlar göz tembelliğine yol açar.Gözde net görmeye engel olan sorun giderilip göz ve beyne giden görme yolları tam olarak sağlam duruma getirilse bile gözde tam görmeme, bulanık görme durumu olabilir.
NEDENLERİ
Bebeklik ve çocukluk çağında tembellik oluşturan en önemli sorun iki göz arasında farklı kırma kusurudur.Bu durumda normal göz gelişimini sağlıklı olarak tamamlarken, yüksek kırma kusuru olan göz tembelleşecektir. Aynı şekilde her iki gözün yüksek kırma kusuru içermesi ,şaşılık, çocukluk dönemi kataraktları,bir gözün herhangi bir hastalıktan dolayı aşırı ve kontrolsüz kapatılması göz kapağında düşüklük de tembelliği oluşturur.
Bebeklik ve çocukluk çağında görmeyi engelleyen her durum, zamanında ve doğru bir şekilde düzeltilmez ise ömür boyu sürecek ve tedavisi imkansız bir ve ya her iki gözün tembelliği ile sonuçlanacaktır.
TEDAVİ
Göz tembelliği tedavisi nasıl olur sorusunun anahtar cevabı erken tanı ve hızlı etkin bir şekilde görmenin geri kazanılması ve hatta tabir uygunsa o göze görmenin yeniden öğretilmesidir.
Erken tanı için bir çocuğu en geç 2-3 yaşına kadar göz muayenesinden geçirilmesi gerekir.Bu taramalar sonucunda yakalanan sorunlar hızla düzeltilmeli ve düzeltilirken gözün uzun ve yorucu Rehabilitasyonu hemen başlatılmalıdır. Rehabilitasyonda ana amaç sağlam gözün kapatılması , tembel gözün çalıştırılması üzerinedir.
Göz kapanması esnasında açık gözün çalıştırılması için değişik yöntemler vardır. Bu evde renkli kalemler ile resim yapmak, okul ödevini yapmak, hareketli ve dikkat gerektiren bazı bilgisayar oyunlarını tek gözle oynamasına izin vermek gibi aktiviteler içerir. Ancak az gören göz ile bunları yapmak çocuk ve aile için sıkıcı ve eziyetli bir hal alabilir.
Bu çalışmalara ek olarak bazı kliniklerin bünyesinde tembel gözü çalıştıracak bazı cihazlar bulunmaktadır.Bu cihazlar evde yapılan kapama ve çalışmaya ek olarak daha yoğun ve etkin bir rehabilitasyon sağlar.
Bu cihazlardan en önemlisi yıllardır dünyada kullanılan kapama tedavisi ile beraber kliniklerde kullnaılan CAM Cihazıdır. (Cambridge ambliopic Vision Stimulator). Tedavinin ana ilkesi beynin tembel gözü kullanması, ve aşamalı olarak görmenin arttırılmasıdır.
CAM cihazının uygulanması bir gözetmen eşliğinde klinikte yapılmaktadır.Yaklaşık 10 seanslık bir programdır. Ve her seans yaklaşık 20-30 dk sürmektedir.Klasik kapama tedavisi ve gözlük kullanma ilave olarak görme keskinliğini arttırıcı tamamlayıcı bir yöntemdir.Cerrahi girişim ve ya ilaç kullanımı yoktur.
Kliniğimizde de uygulanan CAM tedavisi ile 12 yaş altı göz tembelliği olan çocuklarda başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Yorumlar
Kalan Karakter: