GENEL SAĞLIK SİGORTASI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Genel Sağlık Sigortalısı sayılanlar;
İkametgahı Türkiye’de olan kişilerden ;
a-) Sigortalı olarak çalışanlar,
b-) Bağ-kurlu olarak çalışanlar,
c-) Emekli sandığına tabi çalışanlar,
d-) İsteğe bağlı sigortalı olan kişiler,
e-) Yaşlılık ve Malüllük aylığı alan kişiler,
f-) İşkur’ dan işşizlik geliri alan kişiler,
h-) 5510 sayılı kanunun 60. maddesinde sayılan ve birçok kanun gereği maaş alan diğer kişiler
i-) Harcamaları taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak,
aile içi geliri kişi başına asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar.( Vizesi sona ermemiş yeşil kart sahipleri de aynı statüde kabul edilmişlerdir.)
ı-) Ve yukarıdaki kişilerin bakmakla yükümlü oldukları kişiler
2- Sigortalının ve emeklinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler;
a-) Çalışmayan eş,
b-) 18. Yaşını, Lise ve dengi okullarda eğitim gören 20. Yaşını, yüksek öğrenim gören 25. yaşını doldurmamış çocuklar,
c-) Her türlü Kazanç ve irattan elde ettiği gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olan ve diğer çocuklarından sağlık yardımı almayan anne ve baba,
Genel sağlık sigortalısı sayılanların çocukları, ana ya da babanın tescil edilmiş olmasına bakılmaksızın ve ayrıca bir işleme gerek olmaksızın 18 yaşını dolduruncaya kadar genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlandırılır.
Yukarıda sayılanlar dışında olanlar 01/01/2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortalısı olmak zorundadırlar. Ayrıca bakmakla yükümlü olunan kişiler kapsamından çıkanlar en geç bir ay içinde G.S.S kapsamına müracaat etmek zorundadırlar. Aksi halde yürürlükte bulunan aylık asgari ücretin bir katı tutarında idari para cezası öderler.
3- Genel sağlık sigorta hizmetlerinden yararlanma şartları;
a-) Sigortalı olanlar ile ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler; sağlık hizmeti için müracaat ettiği tarihten önceki son bir yıl içinde (30) gün genel sağlık sigortası primi ödemiş olmaları zorunludur.
b-) Bağ-kurlu olanlar ile ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler; sağlık hizmeti için müracaat ettiği tarihten önceki son bir yıl içinde en az (30 ) günlük G.S.S primi ödemiş olmaları ve (60) günden fazla prim borçlarının olmaması zorunludur.
c-) İsteğe bağlı sigorta primi ödeyen kişiler ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler; sağlık hizmeti için müracaat ettiği tarihten önceki son bir yılda en az (30) gün G.S.S primi ödemiş olmaları ve hiçbir prim borclarının olmaması halinde sağlık hizmetlerinden yararlanırlar.
d-) Sigortalı, Bağ-kurlu ve memur olanlar zorunlu sigortalılığın son bulduğu tarihten itibaren (10) gün süreyle G.S.S dan yararlanırlar. Bu kişilerin sigortalılık niteliklerini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde (90) günlük zorunlu sigortalıkları varsa, sigortalılık yitirme tarihinden itibaren (90) gün süreyle kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanırlar.
4- G.S.S bakımından gelir testi ve Aile içi geliri kişi başına asgari ücretin üçte
birinden az olan vatandaşların tespiti;
Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olunan kişiler kapsamında olmayanlar veya kapsamdan çıkanlar S.G.K tarafından res’ en tescil edilirler. Bu kişiler için gelir testi sonuçlandırılıncaya kadar aylık asgari ücretin (%12 )’ si oranında G.S.S primi tahakkuk etti Gelir testi işlemleri S.G.K veya Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından ailenin yazılı muvafakatı alınarak vakıf tarafından sonuçlandırılır. S.G.K tarafından gelir testi yapılmak üzere tebligat gönderilen kişiler, yapılan çağrıya bir ay içinde gerekli Muvafakatı vermezler ise G.S.S primleri iki kat asgari ücret üzerinden tahakkuk edilir.
- Vakıf tarafından yapılan gelir testine göre aile içi gelirleri asgari ücretin üçte birinden az olanların G.S.S primleri devletçe karşılanır.
- Gelirleri asgari ücretin üçte biri ile asgari ücrete kadar olan tutarda tespit edilenlerin G.S.S primleri aylık asgari ücretin üçte biri üzerinden (%12) oranında ödenir. ( 35,46 TL)
- Gelirleri asgari ücretten, asgari ücretin iki katına kadar olan tutarda tespit edilenlerin G.S.S primleri aylık asgari ücret üzerinden (%12) oranında ödenir. ( 106,38 TL)
- Gelirleri asgari ücretin iki katından fazla olarak tespit edilenlerin G.S.S primleri aylık asgari ücretin iki katı üzerinden (%12) oranında ödenir. ( 212,76 TL)
Gelir tespitinde esas alınacak aile bireyleri; aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük babadır.
G.S.S tescili yapıldıktan sonra primleri devlet tarafından ödenenler ile asgari ücretin üçte biri üzerinden prim ödeyenlerin hane ziyaretleri her yıl yenilenir.
5- İşverenler ve işçiler için önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum.
İş yerlerinde kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile otuz günden az çalışan sigortalılar için eksik günlerine ait G.S.S primleri bir takvim yılı içinde toplam bir ayı aşmayan ve işverenlerince belgelendirilen ücretsiz izin süreleri devlet tarafından karşılanır. Fakat bu durumda olanlar vakıf tarafından gelir testine tabi tutulur. İşverenlerin bu konu ile ilgili olarak mali müşavirleriyle görüşmelerinde fayda vardır.
ZAİM HASAN GÖNCÜ
MALİ MÜŞAVİR
Yorumlar
Kalan Karakter: