"Gediz Ovası'nda tehlike çanları çalıyor"
Salihli'ye Turgutlu'dan gelen Turçep diğer adı Turgutlu Çevre Platformu grubu bileşenleri Metin Sert, Hayri Bökü, Adnan Ayan, Ramazan Soğukpınar ve Mustafa Subaşıay Salihli'de Halk Dayanışması Platformu üyeleriyle biraraya geldi. Gelme sebebleri ve toplantı yapma amaçlarının nedeni ise dünyada hiç bir ülkenin izin vermediği çevre ve insanlık düşmanı bir madencilik projesinin ilk defa Turgutlu'da uygulanmak istenmesi.
Projeyi uygulamak isteyen İngiliz European Nickel PLC ve Türkiye'deki kolu maden şirketine karşı mücadele için ilçedeki duyarlı yaşam savunucuları ve çevre gönüllülerinin öncülüğünde TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu) oluşturuldu. Turgutlu'daki hemen tüm sivil toplum örgütleri, dernekler, meslek odaları, sendikalar ve siyasi partilerin bileşiminden oluşan TURÇEP, 2007 yılından beri Çaldağı’nda uygulanmak istenen bu projeye ve maden şirketine karşı büyük bir mücadele veriyor.
Turgutlu Çevre Platformu grubu üyeleri Metin Sert ve Hayri Bökü yaptıkları açıklamada şu bilgileri verdi; “ Bizler Türkiye’de madencilik yapılmasına karşı değiliz. Çevreye ve insana saygılı, doğal güzelliklerimiz ve zenginliğimizi koruyan madenciliğin yanındayız. Karşı olduğumuz; “vahşi madencilik” olarak tanımladığımız madencilik anlayışı ve bu anlayışa yasal dayanak sağlayan, yaşanacak çevresel felaketler açısından “vahşi” tanımını bile zayıf hale getiren Yeni Madencilik Yasası’dır. Bizdeki madencilik yasası, yeraltı zenginliklerimizin yabancı devletler ve emperyalist şirketler tarafından soyulup sömürülmesini yasal hale getiren bir düzenlemedir. Önceki madencilik yasasını “soygun ve talan yasası” olarak tanımlıyorduk. Böyle bir madencilik anlayışı nedeniyle ülkemizde pek çok çevresel sorun yaşanmaktaydı. Ancak, “yeni madencilik yasası” ile bu talan ve soygun, artık yağmalamaya dönüştürülmek, yeraltı zenginliklerimizin daha kolay soyulması sağlanmak istenmektedir. Yeraltı zenginliklerimiz böyle bir yağmaya açılınca da gözlerini aşırı kar hırsı bürümüş maden şirketleri, daha fazla kar edebilmek için çok düşük yatırımlar yaparak, yaşadığımız çevreyi geri dönüşü olmayacak felaketlerle tanıştıracak, insan yaşamını hiçe sayan ucube projeler uygulamak istemektedir. Turgutlu Çaldağı'ndaki madencilik projesi de vahşi madenciliğe gösterilecek en somut örnektir. Vahşi madencilik deyimi de Çaldağı örneğinin incelenmesinden türetilmiştir.
Bu nedenle; tüm Gediz vadisini geri dönüşü olmayacak şekilde ciddi bir çevre felaketi ile tehdit eden bu madencilik yöntemine ve maden şirketlerine karşı topraklarımızı ve geleceğimizi koruyabilmek için, ilçemizdeki hemen tüm sivil toplum örgütleri, meslek odaları, dernekler ve siyasi partilerin biraraya gelmesi ve aynı amaç doğrultusunda aramıza yeni katılan çevre ve doğa dostları ile, her geçen gün daha da büyüyen örnek bir birlik ve dayanışma içindeyiz” dediler. Kaynak :Salihli TV
Yorumlar
Kalan Karakter: