GEDİZ NEHRİ İÇİN ÇİFTE ÖNERGE
MANİSA'da, Gediz Nehri'nde toplu balık ölümlerinin yaşanması üzerine CHP'li Manisa milletvekilleri Özgür Özel ve Sakine Öz, TBMM'ye iki ayrı önerge verdi. Kirliliğin tehlikeli boyutlara ulaştığını öne süren CHP'li vekiller, araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.
CHP Manisa milletvekilleri Manisa Ovası'ndan geçen Gediz Nehri'nde yaşanan toplu balık ölümlerini TBMM'ye taşıdı. CHP'li milletvekilleri Sakine Öz ve Özgür Özel, TBMM'ye iki ayrı önerge sundu, araştırma komisyonu kurulmasını talep etti. Bölgede arıtma tesisinin bulunmadığını belirten Özgür Özel, "Ülkemizin en önemli havzalarından biri olan böylesine önemli bir alanda yaşanan kirlilik, son yıllarda ciddi boyutlara ulaşmıştır. Dünyada eşi az bulunur bir verime ve berekete sahip olan havza, olağanüstü bir kirlenmeye uğramış ve adeta can çekişir hale getirilmiştir. Gerek sanayi atıkları gerekse evsel atıkların Gediz Nehri'ne dökülmesiyle havzada ekolojik denge, yıldan yıla bozulmuştur" dedi.
Mayıs 2008'de yürürlüğe giren Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nın da hiçbir şekilde işlemediğini ve bir arpa boyu yol alınmadığını belirten Özel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Gediz'deki arıtma tesislerinin tamamlanacağı ve 2012 yılı sonunda nehirde balık tutulacağına yönelik sözlerini hatırlattı. Özel, "Sanayi kuruluşlarının atıklarını nehre vermesi, balıkların üreme ve beslenme alanlarının daralmasına neden olmakta ve adeta ölüm saçmaktadır. Özellikle Manisa Çal Dağı bölgesindeki nikel madeninde kullanılan sülfürik asit ve diğer kimyasalların şiddetli yağışlarla Gediz'e karışması, sudaki ağır metalleri ve toksik elementleri arttırmakta ve sudaki bu maddelerin, sınır değerlerinin çok üzerinde çıkmasına neden olmaktadır. Gediz Nehri, şu anda her türlü bulaşıcı hastalığı içinde barındıran bir bataklık görünümündedir. Kirlilik nedeniyle bölgedeki tarım alanlarında yüzde 65'lere varan ciddi kayıplar yaşanmaktadır" diye konuştu.
Gediz Nehri için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif eden bir diğer CHP Milletvekili Sakine Öz, yaklaşık 400 kilometre uzunluğundaki nehirde yaşanan kirliliğin canlı yaşamını ve doğayı tehdit ettiğini savundu. CHP'li Öz, "Son dönemde Manisa başta olmak üzere artan sel ve dolu felaketlerinin de etkisiyle taşınan toprağın içerdiği malzemenin toplu balık ölümlerini arttırdığı bir dönemde, nehrin kirliliği üzerine yeniden yoğunlaşmak daha anlamlı olacaktır. Nehre atıklarını boşaltan ve yapılan denetimler neticesinde ceza kesilen firmaların gerekli arıtma altyapılarını kuramadığı, 'denetim-ceza' sarmalının hedeflenen sonuçları vermediği, yönetmeliklerin beklenen çıktılara ulaşamadığı gerçeği karşısında, Gediz Nehri'nde yaşanan kirliliğin çok daha kapsamlı bir yaklaşımla, bakanlıklar, yerel yönetimler, sınai ve ticari kuruluşlar, akademi, sivil toplum kuruluşları, bölge halkının görüşleri doğrultusunda, yasama organının yaklaşımıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerekiyor" dedi.
(DHA)
Yorumlar
Kalan Karakter: