İzmir Kuşcenneti’nde yeni adalarında kuluçkaya yatan 14 bin flamingonun 6 bin yavrusu oldu
Flamingoların çifte mutluluğu
*Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mehmet Sıkı’nın bilimsel danışmanlığında yürütülen projeler sonucu İzmir Kuşcenneti’ndeki flamingolar huzurlu bir şekilde yavrularını büyütüyor. Prof. Dr. Sıkı’nın rehberliğinde 2012 ve 2014 yılında dünyanın en büyük yapay flamingo adasının taşları toplandı. Ada yüzeyi çapalanarak yuva yapmaya uygun hale getirildi. Ada da 270 çamurdan yapay flamingo yuvası yapıldı
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mehmet Sıkı, “Tuz Gölünde uygulanan yanlış su ve tarım politikaları sonucu oluşan kuraklık nedeniyle flamingo yavruları açlıktan ölürken İzmir Kuşcenneti’ndeki flamingolar huzurlu bir şekilde yavrularını büyütüyor” dedi.
Prof.Dr.Mehmet Sıkı, “İzmir Kuşcenneti’ni ve burada yaşayan tüm canlıları ve onların yaşama ortamı olan tatlı-tuzlu su ekosistemlerini korumak için İzmir’deki kamu kurum ve kuruluşları ile Sivil Toplum Kurumları uyumlu bir şekilde çalışarak bugünkü başarıda pay sahibi olmuştur. İşbirliği içinde yapılan çalışmalar sonucu tatlı su eksikliği nedeniyle sazlıklarda 26 yıldan beri görülen kuraklık Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr.Veysel Eroğlu’nun talimatı ile sorun olmaktan çıkmış, Anadolu’da Seyfe Gölünün kuruduğu ve Tuz Gölündeki suların çekildiği Temmuz ayında İzmir Kuşcenneti sazlıklarında kuraklık söz konusu değildir. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü ile Menemen Sol Sahil Sulama Birliği imkanları ile sazlıklara istediğimiz zaman tatlı su verme imkanı bulunmaktadır” diye konuştu.
Flamingolar ve diğer kuşların kuluçkaya yattığı Mart-Ağustos ayları arasında kuşları rahatsız etmemek için kuşcennetinin güvenliğinin Binbir Gıda Çamaltı Tuz İşletmesi Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar İzmir Şube Müdürlüğü ile İzmir Kuşcennetini Koruma ve Geliştirme Birliği personeli tarafından sağlandığını ifade eden Prof.Dr.Mehmet Sıkı, “Diğer taraftan 2004 yılında Genel Kurmay Başkanlığı kuluçkaya yatan kuşların rahatsız olmaması için Çiğli 2. Ana Jet Üssündeki eğitim uçaklarının rotasını değiştirmiş olup 2014 yılı üreme döneminde de helikopterlerin Kuşcenneti üzerindeki uçuşu yasaklanmıştır” dedi.
Prof.Dr.Mehmet Sıkı, “İzmir Kuşcenneti’ndeki flamingo neslini korumak için yapılan çalışmalar; 2012 yılında Binbir Gıda Çamaltı Tuz İşletmesinin merkezi kısmında 6 bin 460 metrekare kuluçka adasının Kuşcenneti Birliği tarafından yapılması ile başlamıştır. 2012 ve 2014 yılında Tuzla ve Birlik personeli yardımı ve bizlerin rehberliğinde dünyanın en büyük yapay flamingo adasının taşları toplanmış, ada yüzeyi çapalanarak yuva yapmaya uygun hale getirilmiş ve 270 çamurdan yapay flamingo yuvası yapılmıştır. Hatta flamingoların bu adaya gelmelerini teşvik etmek için bazı yuvalara yapay flamingo yumurtası ve flamingo maketleri konmuştur. Yapılan bu çalışmalar flamingoların 2014 yılı kuluçka döneminde yeni adaya gelmeleri ile semeresini vermiştir” diye konuştu.
“Tuz Gölünde yüzlerce flamingo yavruları kuraklık nedeniyle açlıktan ölürken İzmir’deki flamingolar hem yeni üreme adalarına sahip olmanın hem de 6 bin yavruyu dünyaya getirmenin çifte mutluluğunu yaşamaktadır” diyen Prof. Dr. Sıkı, “20 bin flamingo nesillerinin devamı için Kuşcennetinde kuraklık sorununu bitiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu başta olmak üzere kendileri için kuluçka adasını yapan İzmir Kuşcenneti Birlik Başkanı Aziz Kocaoğlu ile tüm İzmirlilere minnettardır” diye konuştu.(YA/OK)
Yorumlar
Kalan Karakter: