‘Emzirirken bunlara dikkat edin’
TURGUTLULU Diyetisyen Deniz Zünbülcan, emziklilik dönemi ve emzirmede dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Diyetisyen Deniz Zünbülcan yaptığı açıklamada: “Emziklilik dönemi hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin gelecekte ki sağlığı için oldukça önemli bir dönemdir. Emziklilik döneminde doğru beslenmeniz anne sütünü ve anne sütünün kalitesini arttırıcı etki yapacaktır. Bu sayede bebeğiniz altın besin anne sütünden daha çok faydalanacak, siz de size gerekli olan besin ögelerini harcamayıp bebeğinizin ihtiyaçlarını tükettiğiniz besinlerden sağlamış olacaksınız.
EN SIK GAZ PROBLEMİ YAŞANIYOR
Bu dönemde en çok yaşanılan sorun anne ve bebekte gaz oluşumudur. Özellikle doğumdan sonra yaklaşık 3 hafta boyunca anne beslenmesine daha çok dikkat etmelidir. Gaz yapan besinler öncelikle çiğ bütün sebze ve meyvelerdir. Bu nedenle meyve ve sebzeler olabildiğince pişirilerek tüketilmelidir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası gibi besinlerin pişirildiğinde de gaz yapıcı özelliğinin tamamen kaybolmamasıdır. Özellikle soğan, portakal, limon tüketildiğinde şikâyetler artıyorsa bu besinlerden uzak durulmalıdır. Normal doğum ile sezeryan doğum arasında da fark vardır. sezaryen doğum yapan kişilerin bu dönemde daha kısıtlı bir programla beslenmesi gerekmektedir. Kuru baklagillerin (nohut, kuru fasulye, mercimek çorbası, pilaki, piyaz..) gaz yapıcı özelliği yüksek olduğu için ilk ay tüketilmemesi daha doğru olacaktır. Yine de kuru baklagil tüketilmek istenirse mutlaka haşlama suyu dökülmelidir. Süt gaz yapıcı laktoz karbonhidratını içermektedir. Bu nedenle süt tüketilirken dikkat edilmeli gerekirse laktozsuz sütler tercih edilmelidir. Kafeinin de gaz yapıcı özelliği vardır. Bu nedenle kafein içeren çay, kahve, çikolata gibi besinlerden uzak durulmalıdır.
BU DÖNEMDE SIVI İHTİYACI ARTIYOR
Sık aralıklarla emzirme süt üretimini olumlu etkilemektedir. Her emzirme sırasında bir bardak su içebilirsiniz. Bu sayede gün boyunca fark etmeden su içmiş olacaksınız. Günde 3 litreye yakın sıvı almaya dikkat edilmelidir. Su, ayran, komposto gibi sıvılar tüketilebilir. Komposto meyve şekeri ile yapılmalı şeker ilave edilmemelidir.
SİGARA İÇMEMEYE ÖZEN GÖSTERİN
Yapılan çalışmalar nikotinin sütü azalttığını göstermiştir. Bu nedenle öncelikli tercihimiz sigaranın bırakılmasıdır. Bırakılamıyorsa içilen miktar azaltılmalıdır. Bebeğin sigara dumanına ve annenin üstüne sinmiş sigara kokusuna maruz kalması, anne sütündeki nikotin kalıntıları da bebekte huzursuzluk, kusma, ishale neden olabilmektedir.
BESLENMENİZDE BUNLARI DEĞİŞTİRİN
Süt verimliliği için B12 vitamini önemlidir. B12’nin en iyi kaynağı olan yağsız kırmızı et ve yumurtaya beslenmenizde yer verin. Kadınlarda osteoporoz riski vardır. Bu nedenle bu dönemde kalsiyumun yeterli alınması oldukça önemlidir. Folik asit sadece gebelik döneminde değil emzirme döneminde de önemlidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler bol bol tüketilmelidir. Magnezyum, çinko mineralleri kadın sağlığı için önemlidir. Beslenmenizde kırmızı et, fındık, badem, ıspanak ve tavuğa yer vermeyi unutmayın. Demir içeren besinlerin yanında C vitamininin tüketilmesi demir emilimini arttıracaktır. Bu nedenle demir içeren besinlerle C vitaminini içeren besinleri birlikte tüketmeye özen gösterin.SÜT ARTTIRAN SMOOTHİE
Malzemeler:
1 su bardağı laktozsuz süt
1 yemek kaşığı tahin
1 yerli muz
1-2 yemek kaşığı yulaf
Yapılışı: Tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Afiyet olsun.” İfadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: