Dr. Gılman Canseven, sigaranın zararlarına değindi
TURGUTLU İlçe Sağlık Müdürlüğü uzman doktorlarından Dr. Gılman Canseven sigaranın zararlarına değindi. Canseven yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi,
''Sigaranın sağlığa zararı içildiği anda başlar. Dumanın içindeki zararlı maddeler saniyeler içinde kalp, beyin, kan damarları, böbrekler, mesane gibi pek çok organa ulaşır ve zarar verir.
Sigara dumanı içindeki hangi maddeler hastalık yapar?
Dumanda bulunan katranın içinde 7 bin dolayında kimyasal madde vardır. Bu maddeler arasında yer alan asit, alkol aldehit, keton, siyanür ve karbon monoksit gibi maddeler doğrudan zehir etkisi göstererek organlarda tahribat yapar. Sigara içenlerde içmeyenlere oranla: Mesane kanseri riski 2 kat,Prostat kanseri riski 2 kat, Bacak damarı hastalığı riski 2 kat, Ülser riski 2 kat, Pankreas kanseri riski 2 kat, Kalp hastalığı riski 3 kat, Kalp krizi riski 1-4 kat, Yemek borusu kanseri riski 8-10 kat, Bronşit riski 10 kat, Kadınlarda kısırlık riski 10 kat, Erkeklerde iktidarsızlık riski 10 kat, Ani ölüm riski 10 kat, Bademcik kanseri riski 7-11 kat, Diş eti kanseri riski 5-14 kat, Gırtlak kanseri riski 16 kat, Rahim ağzı kanseri riski 16 kat, Akciğer kanseri riski 22 kat, Felç olma riski 2-22 kat, Ağız kanseri riski 3-30 kat, Dil kanseri riski 4-33 kat daha fazladır
Sigaranın bütün zararları kalıcı ve sürekli midir?
Hayır. Eğer iş işten geçmeden sigara bırakılırsa vücut kendini yenileme fırsatı bulabilir. Sigarayı bırakanlarda özellikle kalp hastalığı ve kanser riskinde azalma olurken, bir yıl geçince kalp krizi riski yarıya iner. On yıl sonra ise kalp hastalığı ve kanser riski sigara içmemiş bir kişi ile eşit düzeye yaklaşır.
Katran ve nikotin miktarı az olan sigaraların da zararı var mıdır?
Bu sigaralardan içenlerde de risk çok yüksektir. Ayrıca bağımlılık seviyesi yüksek kişiler nikotin ve katranı az olan sigarayı daha fazla sayıda içmektedirler.
Sigara içen bir kişi dumanı içine çekmezse yine de tehlikesi olur mu?
Olur. Sigara dumanı içeriye çekilmese bile temas ettiği dudak, dil, ağız içi, yemek borusu, gırtlak gibi yerlerde tahribata yol açar ve kanser riski oluşturur. Ayrıca duman içeriye çekilmese bile bir miktar duman akciğerlere gider.
Sigarayı bırakmanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri nelerdir?
Nabız, kan basıncı ve vücut ısısı 20. dakikada normale döner.
Kandaki karbonmonoksit gazı 24. saatte hızla azalır.
Sigarayı bıraktıktan sonraki 2 hafta - 3aylık süreçte; efor kapasitesi artar, öksürük ve balgam azalır, solunum rahatlar, koku ve tat alma duyuları iyileşir, bağışıklık sistemi güçlenmeye başlar, diş ve parmaklardaki sarı lekeler kaybolur.
1. yılda kalp krizi geçirme riski yüzde 50 azalır, beyin kanaması ve bacaklardaki damar hastalığı (Burger) riski yüzde 30-50 azalır, KOAH gibi solunum yetmezliğine yol açabilen akciğer hastalıklarının ortaya çıkması engellenir veya varsa ilerlemesi durur.
5. yılda ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası kanseri riski yarı yarıya azalır.
10. yılda felç olma riski 5-10 yıl içinde hiç sigara içmemiş olanlarla aynı düzeye iner, akciğer kanseri, ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası, böbrek, pankreas kanseri riski azalmaya devam eder.
15. yılda kalp koroner damar hastalığı ve kalp krizi riski hiç sigara içmeyenlerle aynı olur.
Bunların yanı sıra sigarayı bırakmak çevrenizdeki insanların yaşamına da olumlu yönde yansımaktadır. Özellikle çocuklarda pasif maruziyet nedeniyle görülen bronşit, kulak iltihaplanması ve astım riski azalmaktadır.'' ifadelerini kullandı.
Pasif sigara içimi zararlı mıdır?
Evet. Çevresel sigara dumanı KANSER YAPICI MADDE olarak tanımlanmıştır. Araştırmalar, pasif olarak etkilenen bireylerde akciğer kanseri riski, kalp damar hastalığı riski ciddi oranda artar. Ölüm oranı tütün dumanına hiç maruz kalmayanlara göre 2-10 Kat daha fazladır.
Elektronik sigara, sigaraya göre daha mı az zararlı?
Elektronik sigara üreticileri birer satış stratejisi olarak normal sigaradan daha az zararlı kimyevi madde içerdiklerini ve bu yüzden de daha az zararlı olduklarını iddia ediyorlar. Elektronik sigaralar normal sigaralardan daha az kimyasal maddeye sahip olsa da içlerinde oldukça zararlı olan ağır metaller, kurşun, organik kimyasallar ve kanserojen maddeler bulunuyor. İçerdikleri aeresoller sebebi ile kullananları oldukça zararlı maddelere maruz bırakıyorlar. Elektronik sigaraların oldukça yeni olması nedeni ile tıp bilimi ve yapılan araştırmalar henüz uzun dönemli zararlarını görebilmiş değil bu sebepten dolayı zararları hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Elektronik sigaranın yıllar içinde birçok farklı zararları ortaya çıkabilir.
Elektronik sigara, sigarayı bırakmak için işe yarar mı?
Üretici firmaların yine bir pazarlama stratejik olarak ortaya attığı tezi de normal sigarayı bırakmak isteyenlerin elektronik sigaralardan yararlanarak kolayca sigarayı bırakabilecekleri yönünde. Elektronik sigara üreticileri elektronik sigaranın normal sigarayı bırakmadan önceki safha olarak düşünülmesini sebep olacak bir algı oluştursa da yapılan araştırmalarda elektronik sigaranın normal sigarayı bırakmakta işe yaradığına dair herhangi bir bulgu yoktur. Tam aksine elektronik sigaraya geçenlerin birçoğunun ek olarak normal sigarayı da kullanmaya devam ettiği veya elektronik sigarayı bir süre sonra bırakıp normal sigaraya geri döndükleri görülmektedir. Söz gelimi elektronik sigara normal sigarayı bırakma konusunda bir tedavi yöntemi olarak kullanılmamaktadır.
Sigarayı bırakanlarda yoksunluk belirtileri görülür mü?
Tiryakiler sigarayı bırakınca terleme, kalp hızının değişmesi, hazımsızlık, uyku bozukluğu, sinirlilik hali gibi belirtiler gösterir. Bu belirtiler bir hafta içinde azalır, ancak tamamen kaybolması birkaç hafta alabilir.
Sigarayı bırakma konusunda nasıl başarılı olunabilir?
Sigara içenlerin önemli bir bölümü sigarayı bırakma konusunda ufak bir teşvik ve destek bekler. Ancak en önemli konu sigara içen kişinin bırakma konusunda istekli ve kararlı olmasıdır.
Çok denedim ama bir türlü sigarayı bırakamadım, ne yapmalıyım?
Bağımlılık tekrarlayabilen kronik bir hastalıktır. Bağımlılık tedavisi uzun ve zorlu bir süreçtir, bu süreçte kişi kayma yaşayabilir yani yeniden sigara içebilir, yaşanan kaymalar sürecin bir parçası olarak değerlendirilir. Bırakma noktasında kişiler umutsuzluğa kapılmamalıdır çünkü tedavi girişimi sayısı artıkça bırakma şansı da artar. Her yeniden başlama aslında bir sonraki tedavi girişimi için önemli bir basamak olabilir. Kişi bir sonraki bırakma girişimin başarılı olması için bir önceki başarısız olan girişimde yaptığını hatalardan bir şeyler öğrenmeli ve gerekli önlemleri almalıdır. Bu deneyimlerini tedavi ekibindeki uzmanlarıyla hem danışmanlık sürecinde öğrenmeli hem de danışmanlık sürecinde iş birliğine dikkat edilmelidir.
Sigara Bırakma Polikliniğinde ne gibi hizmetler verilmekte?
Polikliniğimiz Turgutlu İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde tamamen ücretsiz olarak yapılıyor.
Psiko- sosyal destek ve medikal tedavi olarak iki basamakta hizmet veriyoruz.
Psiko- sosyal destek; davranış değişikliği önerileri, hayat tarzı değişikliği , nikotin yoksunluğunu hissetmeyi en aza indirecek davranış önerileri ve gerekirse kurumumuz bünyesinde ücretsiz olarak hizmet veren psikolog ve diyetisyen desteği için yönlendirme şeklinde oluyor.
Medikal tedaviler ise ilaç tedavisi ve nikotin yerine koyma tedavisi olarak ikiye ayrılıyor.
İlaç tedavisini devletin tamamen ÜCRETSİZ olarak sağladığı ilacımız ile yapıyoruz. Yaklaşık bir ay kullanılan ve bu sürede sigaraya karşı istek azalması, tiksinme etkileri yapan bir ilaç. İlk birkaç gün ilaç kullanılırken sigara da kullanılabiliyor. Bu sürede görülen istek azalması ve tiksinme sonucu sigara bırakılıyor ve ilaç bitene kadar kullanılıyor.
İlaç harici nikotin bandı, sakızı, pastili gibi nikotin yerine koyma tedavileriyle de ilerlemek mümkün.
Sigarayı bıraktıktan sonra arada bir sigara içebilir miyim?
Kesinlikle hayır. Sigarayı bıraktıktan yıllar sonra dahi olsa bir tek sigara içilmesi halinde kolaylıkla tekrardan bağımlılığa dönülebilmektedir.
Sigarayı bırakınca kilo alır mıyım?
Sigarayı bırakmayı zorlaştıran faktörlerden biri de sigara bırakıldığında alınacak kilolardır. Genetik faktörler, genç yaşta olmak, düşük sosyoekonomik düzey ve yoğun sigara kullanımı daha fazla kilo alımını tetiklediği gösterilmiştir. Sigara kullanımı glikoz ve insülin toleransını bozduğu, sigara kullananların kullanmayanlara göre insülin dirençlerinin olduğu tespit edilmiştir. Sigara kullanımını bırakanlarda insüline karşı hassasiyetin artması ile kilo alımının ilişkili olduğu gösterilmiştir. Sigarayı bıraktıktan sonra iştahınızın arttığını hissedebilirsiniz. Ancak bu iştah artışı uygun beslenme düzeni oluşturulması ve günlük fiziksel aktivitenin artırılmasıyla dengelenebilir. Bu konuda endişesi bulunan hastalarımız sigara bırakma tedavisine eş zamanlı olarak TURGUTLU İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde diyetisyenimizden ücretsiz olarak danışanlık alabilir.'' ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: