Devlet hastanesinde rehber öğretmenlere ‘damgalama’ semineri verildi
TURGUTLU İlçe Devlet Hastanesinde görev yapan psikolojik danışmanlar / rehber öğretmenlere, Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) görevlisi psikolog Özgün Ergin tarafından damgalama (stigmatizasyon) semineri verildi. Hastanenin konferans salonunda, damgalamanın engellenmesi amacıyla düzenlenen seminere Başhekim Op.Dr.Murat Özşahin’in yanı sıra 57 rehber öğretmen, TRSM biriminde görevli 10 öğretmen ve personeller katıldı.
Başhekim Op.Dr. Özşahin yaptığı açıklamada: “Turgutlu Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, ağır ruhsal problem yaşayan hastalara, toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde psikososyal destek hizmeti veren, hastaların takip ve tedavilerin yapılmasını sağlayan, gerektiğinde evde takip, tedavi ve hasta-aile eğitimi sunan merkezdir.
Ağır ruh sağlığı sorunları bulunan bireylerin hastaneye yatırılmalarını önlemek, yeti yitimini asgari seviyeye çekmek ve işlev iyileşmesi sağlamak amacıyla biyolojik ve psikososyal müdahalelerin sunulması, hastaların bakımına katılan yakınlarına aile odaklı destek ve psikoeğitimlerin verilmesi, sosyal işlevin istikrarlı hale getirilmesi ve bireyin toplum hayatı içerisinde geçirdiği sürenin artırılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda Turgutlu Halk Eğitim Merkezi tarafından görevlendirilen 10 iş uğraş terapisi öğretmeni destek vermektedir. Aynı zamanda 1 psikiyatrist, 3 hemşire, 1 psikolog, 1 sosyal hizmet uzmanı ve 1 temizlik görevlisi, hafta içi 08.00 - 16.00 arasında hizmet vermektedir.
Turgutlu Devlet Hastanesi Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezinin 8 Kasım 2022 tarihinde, 10.00 – 12.00 saatleri arasında, hastanemiz konferans salonunda Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde görev yapmakta olan psikolojik danışman / rehber öğretmenlere yönelik, TRSM görevlisi Psikolog Özgün Ergin tarafından Damgalama (Stigmatizasyon) konulu seminer verilmiştir.
Damgalama; sadece hasta olduğu için, ruhsal hastalığı olanların diğer insanlardan farklı olarak değerlendirilmesi, toplumun bu kişilere hastalıkla ilgisi olmayan başka birçok olumsuzluğu atfetmesi ve bunun sonucunda da sosyal olarak dışlaması hatta yalıtması süreci olarak tanımlamaktadır. Damgalama ve damgalanma endişesi ruh sağlığı merkezlerine başvurunun, ruhsal sağaltımın başlanmasının, ruhsal sağaltımın sürdürülmesinin, rehabilitasyon çalışmalarının, hastaların toplumla kaynaşmasının önündeki en önemli engeldir. Damgalama kişinin bu hastalığı fark edebilmesini, sağaltım yöntemi seçimini, hekimle ilişkiye giriş biçimini, hasta ve hasta yakınlarının fiziksel ve psikolojik yüklerinin düzeyini, hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkilemektedir. Damgalamanın engellenmesi amacıyla düzenlenen seminere Turgutlu’da görev yapan 57 psikolojik danışman / rehber öğretmen, TRSM biriminde görev yapan 10 öğretmen ve personel katılmıştır.” ifadelerine yer verdi. Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: