EGEUMUT Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Yasemin Eroğlu, Çocuklarda Besin Alerjisi hakkında gazetemize bilgilendirici açıklamalarda bulundu.
Uzm. Dr. Eroğlu yaptığı açıklamada: “Bağışıklık sisteminin normal şartlarda zararsız bir besin maddesine, yanlışlıkla zararlı madde olarak algıladığı zaman besin alerjisi ortaya çıkar.
Besin alerjileri bebeklik çağında daha sık görülür ve yıllar geçtikçe azalır. Bunun nedeni bebeğin sindirim sisteminin tam gelişmemiş olması, alerji yapan besinle erken ve sürekli karşılaşması olabilir. Her 20 bebekten birinde gıda alerjisi olabilir. Bu alerjik tepkiler 6-12 ay içerisinde kendini gösterebilir.
Bütün besinler alerji yapabilir. Ama bazılarının alerji yapma ihtimali daha yüksektir.
En sık alerji yapan besinler; süt ,yumurta, soya, çilek, ceviz , çikolata ,yer fıstığı, balık ve kabuklu deniz ürünleri ,baharatlar ve çikolata tahıl gibi besinlerdir. Pişirilme genellikle alerjik etkiyi azaltır.
Anne sütü alan bir bebekte annenin bebeğe dokunan bir gıdayı yemesiyle bile gıdanın içinde bulunan ve alerji yapan maddeler süt yoluyla bebeğe geçer ve bebekte hafif alerjik tepkiler görülür. Eğer çocuğunuzda inek sütüne karşı alerjik reaksiyon varsa diyetten peynir, yoğurta ve dondurama çıkarmanız gerekir. Bu durumda kalsiyum ihtiyacını doktor kontrolünde tamamlayıcı ilaçlardan sağlamalısınız.
BELİRTİLERİ:
*Kusma, bulantı
*Kramp tarzında karın ağrısı
*Gıda yendikten bir kaç dakika sonra ağız etrafında kızarma, kabarma
*İshal *Öksürük, hırıltılı solunum
*Burun akıntısı, hapşırık, geniz akıntısı
TANI:
Tam bir tanı için besin kaydı tutmak çok önemlidir. Testlerdense deri testleri ve kanda şüpheli besinlere karşı anitkor bakılması yardımcı olur. Bazı durumlarda besinin diyetten çıkarılması ile kesin tanı konabilir.
TEDAVİ:
Diyet tedavisi, semoptomatik ilaç tedavisi , hiposensitizasyon.” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi
Çocuklarda besin alerjisi
Eroğlu: "Bağışıklık sisteminin normal şartlarda zararsız bir besin maddesine, yanlışlıkla zararlı madde olarak algıladığı zaman besin alerjisi ortaya çıkar."


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: