Toplam çevresel harcamalar 2016 yılında 31,8 milyar TL olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 216 yılı çevresel istihdam, gelir ve harcama istatistiklerini açıkladı. Buna göre; toplam 31,8 milyar TL olarak gerçekleşen çevresel harcamaların yüzde 66,8’ini cari harcamalar, yüzde 33,2’sini ise yatırım harcamaları oluşturdu. Toplam çevresel harcamaların yüzde 76,1’i kamu sektörü, yüzde 23,9’u ise iş sektörü tarafından gerçekleştirildi. Kamu sektörünün toplam çevresel harcamaları içindeki en büyük payı yüzde 86,3 ile belediyeler oluşturdu. Toplam çevresel harcamaların gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payı 2016 yılında yüzde 1,2 olarak gerçekleşti.
Çevresel harcamalar atık yönetimi ve su hizmetlerinde yoğunlaştı
Toplam çevresel harcamaların yüzde 40,4’ünü atık yönetimi hizmetleri, yüzde 32,6’sını su hizmetleri, yüzde 17,6’sını atıksu yönetimi hizmetleri ve yüzde 9,4’ünü ise diğer konularda yapılan çevresel harcamalar oluşturdu. Kamu sektörü çevresel harcamalarında yüzde 42,3 ile su hizmetlerinin, iş sektöründe ise yüzde 65 ile atık yönetimi hizmetlerinin en yüksek paya sahip olduğu tespit edildi.
Toplam çevresel gelirler 24,9 milyar TL olarak gerçekleşti
Toplam 24,9 milyar TL olarak gerçekleşen çevresel gelirlerin yüzde 58,9’u kamu sektöründe, yüzde 41,1’i ise iş sektöründe elde edildi.
Çevresel faaliyetlerde 89 bin kişi istihdam edildi
Kamu kuruluşları, il özel idareleri, girişimler ve organize sanayi bölgelerinde, çevresel faaliyetlerde 2016 yılında toplam 89 bin 265 kişi istihdam edildi. Çevresel faaliyetlerde istihdam edilenlerin yüzde 9,3’ünü kadın, yüzde 90,7’sini ise erkekler oluşturdu.DOĞAN ÇİZMECİ


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: