"Çaldağ –Lefke benzetmesi asılsızdır"
Sardes Genel Müdürü Cevat Er:” Çaldağ –Lefke benzetmesi asılsızdır” dedi. Sardes Halkla İlişkiler Müdürlüğünden gönderilen basın açıklamasında şu görüşler ileri sürüldü: “Manisa Çaldağ’da çıkarılmak istenen nikel madenine karşı bir grup sivil toplum örgütü toplumu yanlış bilgilendirmekten kaçınmayarak asılsız benzetmelerle kamuoyunu yanıltıyor. İşte bunun son örneği geçtiğimiz günlerde bu gruplar tarafından düzenlenen Kıbrıs Lefke gezisinde kendisini gösterdi . Yüzyıl önce hiçbir önlem alınmadan işletilen ve 1974 Kıbrıs çıkarması ile kaderine terk edilen eski bir bakır madeni ile dünyanın en modern teknolojisinin kullanılacağı nikel madeni arasında yaratılmaya çalışılan akıl almaz bir benzerlik senaryosu halkı yanıltmakta ve kafasını karıştırmaktadır.
Bugüne kadar haklarında çıkan tüm yanıltıcı haberleri sükunetle takip eden Sardes Nikel Madencilik , Lefke’deki dünyanın en kötü madenleri arasında gösterilen bakır madeni ile benzer sistemi kuracakları iddiasını yalanladı.
Sardes Genel Müdürü Cevat Er , Turgutlu’dan Kıbrıs madenine götürülen heyetin yanlış ve yanlı bilgilerle donatıldığını söyleyerek “ Lefke madeni ile bizim sistemimizin cevherin yapısından proses tipine ve atık niteliğine kadar hiçbir benzerliği yoktur. Lefke’de “kapalı” ünitelerde flotasyon ile bakır zenginleştirmiş çıkan atıklar atık barajlarına verilmiştir. Zaten proses ve pasa atıkları kontrolsüz bir şekilde bırakıldığından zaman içerisinde çevre felaketine sebep olmuştur. Lefke’de yığın liç yöntemi kullanılmamıştır. Zaten yığın liç yöntemi Lefke’deki cevherin zenginleştirilmesi için uygun değildir. Çaldağ’da pilot tesisimizin çalışmalarını halk yakından takip etmiştir. Kurduğumuz sistemde çevreye en ufak bir zararımız tespit edilmemiştir.İddiaların hepsi asılsızdır.” dedi.
Turgutlu halkı yaratılmak istenen çevre felaketi senaryolarına inanmasın diyen Sardes Genel Müdürü Er, “Çaldağ Lefke gibi olacak diyenler Turgutlu’ya asıl zararı veriyor. Çaldağ Nikel Projesi ÇED olumlu belgesine sahip, Tübitak’dan Ar-ge desteği almış Türkiye’de madencilik adına örnek teşkil edebilecek bir çalışma.Dünyanın çevreye uyumlu en ileri teknolojilerini kullanırken Lefke Bakır Madeni benzetmesi akıllara durgunluk veriyor.” şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Kalan Karakter: