Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa’da ilk kez üretimi yapılan organik kavun hasadına katılarak üreticilerle birlikte hasat yaptı. Üretici Burçak Arbil’den organik tarım üretimine yönelik bilgiler aldı. İl Müdürü Öztürk’e Şehzadeler İlçe Tarım ve Orman Müdürü Çınar Aydoğan eşlik etti.
Burçak Arbil, “Harmandalı bölgemizde organik kavun üretiyoruz. Organik kavuna başlama hikâyemiz, tarlamızı öncelikle organik parsel olarak belirlenmemiz ile başladı. Daha önce burada organik pamuk ürettik. Bu sene ticari değeri olduğundan dolayı organik kavun üretimi gerçekleştirdik. Organik kavuna da geçme sebebimiz karpuz ve kavunun ekiminin bu sene çok olduğunu düşünerek hem ticari olarak hem de katma değer olarak ve pandemi de oluşan sağlıklı gıdaya ulaşma düşüncesiyle insanların organik ürünlere ulaşması neticesinde organik kavun üretmeye başladık. Bu tarlamızda ‘Kuzu’ çeşidimiz ve aynı zamanda ‘Çeşme Kavunu’ çeşidimiz bulunuyor. 45 dekar alanda bu üretimi yapmaktayız. Fidanımızı ektikten 90 gün sonra hasadımızı yapmaktayız. Arazimizde malç çekerek üretim yapıyoruz. Bunun da sebebi yabancı ot ilacı atamadığımızdan hem çapa maliyetlerini azaltmak hem de organik üretimi devam ettirebilmektir. Organik pazarımız gün geçtikçe marketlerde artıyor. Bunun da sebebi insanların daha sağlıklı gıdaya ulaşım isteğidir. Bu talebin olduğunu görerek organik kavun üretimine geçtik. Kuzu çeşidini seçmemizin sebebi veya 10 dilim olarak geçen bu çeşidi seçmemizin sebebi her daim lezzetli olmasıdır. Ayrıca aromatik bir lezzeti bulunuyor. Kestiğinde turuncu tropikal bir rengi vardır. Görsel anlamında da güzel bir ürün. Yani 5 duyu organımıza hitap eden bir kavun çeşididir. Bu kavun çeşidi gün geçtikçe beyaza dönüyor. O da hasadı belirliyor” diye konuştu.
Manisa’nın Türkiye’nin kavun üretiminin yüzde 5’ini gerçekleştirdiğini belirten İl Müdürü Öztürk; “68 bin tonlara ulaşan bir kavun üretimimiz var. Kırkağaç Kavunu gibi kendi ilimize has çeşidimiz var. Coğrafi işaretli, bizim için çok önemli bir ürün. Kışın da saklıyoruz. O da ayrı bir katma değer sağlıyor. Bu organik kavun da artık Manisa’mıza katma değer katacaktır. Bereketli ve güzel bir hasat olmasını temenni ediyorum” dedi.