TURGUTLULU Emekli Tarih Profesörü Dr. Salih Özbaran’ın, editörlük yaptığı kitaplar haricinde 17.kitabı, çevresel tarih türündeki ‘Tarihçi ve Doğa’ kitabı yayımlandı.
Daha önce çok sayıda makale, bildiri ve kitabı yayımlanan Özbaran’ın kaleme aldığı ‘Tarihçi ve Doğa’ isimli yapıtı, Tarihçi Kitabevi Yayınları tarafından Haziran 2021 tarihinde yayımlanarak raflarda yerini aldı. Nevin Azakoğlu tarafından yayına hazırlanan ve Necip Azakoğlu’nun genel yayın yönetmeni olduğu 112 sayfadan oluşan kitap, kitabevinde 34 TL’den satışa sunuldu. Özbaran’ın yakın zamanda ‘Çaldağı: Kasaba’mdaki Darbe’ ve ‘Kasaba Yazıları’ isimli Turgutlu tarihini anlatan kitapları çıkmıştı.
İlhan Tekeli’nin deyişiyle “çok yönlü bir sorumluluk yüklenmiştir” tarihçi. Bir yandan “Türkiye’nin çevre tarihi yazımına katılmak ve çevre tarihi yazıcılığını özendirmek”, diğer yandan “çevrenin değerlerini ve çevre tarihinin belgelerini korumak ve daha sonraki nesillerin kullanmalarına sunmak sorumluluğu” söz konusudur.
Tayfun Atay, “insanın doğa karşısında sınırsızca, amansızca ve arsızca çoğalması; yeryüzünde havayı, suyu, toprağı, ormanı, fauna/flora, yani hayvan ve bitki örtüsünü korkunç bir duyarsızlıkla tüketip yok etmesiyle titreşimli olarak karşı karşıya kalınmış bir felaket” uyarısında bulunmuştur.
Çevre sorunlarına yıllarını adamış Ruşen Keleş ise “Karar verme durumunda olanların tutum ve davranışlarına yön verebilecek, gerektiğinde siyasal ve etik uygulamalardan çekinmeyecek bir bilinçli kenttaşlık ve yurttaşlık anlayışı uzun erimde en etkili güvencemiz olacaktır... Çevre sorunları, kanımca, sokaktaki insan tarafından sahiplenilmedikçe sağlıklı bir çözüme kavuşturulamaz” diyerek güvenceli yolu göstermiştir.
Bu bağlamda elinizdeki kitap, önümüzdeki yıllarda tarihçiliğin çevre korunmasına ilişkin geçmiş olayları, olguları, sorunları, yıkımları ve önlemleri konu eden çalışmaların hız kazanacağına inanan bir tarihçinin -son tahlildeki- beklenti, dilek ve saptamalarıdır.
SALİH ÖZBARAN VE YAPITLARI
Salih Özbaran, 1940 yılında Turgutlu’da doğdu; annesi Hayriye babası kunduracı Ömer (Kalfa). İlk ve orta öğrenimini orada yaptı, Manisa Lisesinde okudu. 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden (beraberinde Çapa Yüksek Öğretmen Okulundan) mezun oldu. Doktorasını Londra Üniversitesinde 1969’da elde ettikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde çalıştı, 1977’de doçent, 1982’de profesör oldu. 1979-98 yıllarında Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinde öğretim üyeliği ve yöneticilik yaptı. O arada 1985-1986 döneminde Buca Eğitim Fakültesi Dekanı ve daha sonra senatörü olarak çalıştı. 1998’de emekli oldu.1999-2000 yıllarında Cambridge Üniversitesinde Mustafa Kemal Atatürk ziyaretçi profesörü olarak dersler ve konferanslar verdi. Turgutlu konulu eserleriyle tanınan Özbaran, evli ve bir çocuk babasıdır.
Yayımlanmış kitapları:
Tarih ve Öğretimi (1992); The Ottoman Response to European Expansion (1994); Tarih, Tarihçi ve Toplum (1997); Güdümlü Tarih (2003); Sınırdaki Osmanlı (2004); Bir Osmanlı Kimliği (2004); Portekizli Seyyahlar (2007); Osmanlı’yı Özlemek ya da Tarih Tasarlamak (2007); Ottoman Expansion towards the Indian Ocean (2009); Geçmişi Güncelleştirmek (2011); Umman’da Kapışan İmparatorluklar: Osmanlı ve Portekiz (2013); Tarihçilik Zor Zanaat (2015); Tarihçi ve Doğa (2021).
Bölgesel tarih (Turgutlu) kitapları:
Küllerinden Doğan “Kasaba” Turgutlu (2013); Fotoğraflarla Konuşan Kasaba: Turgutlu (2015); Çaldağı: Kasaba’mdaki Darbe (2018); Kasaba Yazıları (2021).
Editörlük yaptığı kitaplar:
Cengiz Orhonlu, Osmanlı İmparatorluğu’nda Şehircilik ve Ulaşım (1984); Tarih Öğretimi ve Ders Kitapları (1995); V. J. Parry, Richard Knolles’s History of the Turks (2003); Türk Denizcilik Tarihi 1. cilt, İdris Bostan ile (2009).
Çeviri kitabı:
David Thomson, Tarihin Amacı (1983).
Nurullah ÇANKAYA
Yorumlar
Kalan Karakter: