EGEUMUT Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ecem Ülker, Obezite hakkında gazetemizi bilgilendirici açıklamalarda bulundu.
Öğün atlamak, aç kalmak, kahvaltıyı geç yapmak ağırlık kaybı sağlar mı ? D
iyetisyen Ecem Ülker yaptığı açıklamada: “Kesinlikle hayır. Öğün atlamak ve kahvaltıyı geç yapmak artık alışkanlık haline gelmişse bunun sonucu oluşan uzun süreli açlıklar ile metabolizma kendini koruma eğilimi gösterip sinyaller oluşturur ve bir sonraki öğünü depolamaya geçer. Metabolizma bu sistemi başlattığı an artık metabolizmadaki mekanizma yavaşlamaya ve yakmamaya başlamaktadır.
Kişilerin öğün atlayarak kısa süreli ağırlık kaybı yaşadıklarını ancak hızlı bir şekilde verdikleri ağırlıkları geri kazandıkları ve metabolizma deformasyonu ile sonuçlandığı yapılan çalışmalarda ortaya çıkmaktadır. Çözüm ise basit, kişilerin farklı besin grupları ile oluşturulmuş 3 ana öğün sabah-öğle-akşam ile en az 2 veya 3 ara öğünlerle desteklenmesi sağlıklı ağırlık kayıpları oluşturmaktadır. Unutmamalıyız metabolizma bir makine gibi hep çalışır sistemde tutmak gerek bunu yaparken azar azar ve sık sık düzenlenmiş gerekli besin ögeleriyle oluşturulmuş öğünler ile yaparak kan şekerinin dengesizliklerini kontrol altına alınmaktadır.
Diyet &Light ürünlerin tüketimleri ile ağırlık kaybı sağlanır mı?
Kalorileri azaltılmış ürünlerdir bunlar tamamen kalorisi olmayan ürünler değildir bu sebeple bu ürünleri diyet ya da light ürün diyerek çok fazla tüketmek ağırlık kaybından ziyade ağırlık kazanımı sağlamaktadır. Bu sebeple doğru olan sağlıklı beslenmede doğal ürünleri kullanmak gerekmektedir. Ağırlık kaybı sırasında yasaklanan 3 beyaz !
3 beyaz derken:şeker-un-tuz Sağlıklı beslenmede bunların tüketiminin cinsi miktarı ve ölçüsü önemlidir. Örneğin şeker yerine kullanılabilecek olan doğal bal, pekmezdir. Un olarak ise beyaz un yerine tam tahıllı buğday veya çavdar unu tercih edilmelidir. Tuzdaki kullanım günlük miktarı 5mg geçmemelidir. Ayrıca esmer şeker kilo aldırmaz gerçeği tam anlamıyla bir yanılgıdır çünkü 1 gram esmer şeker 3,5 kalori- 1 gram beyaz şeker ise 4 kaloridir. Tek sağlıklı ve kilo aldırmayan mucizevi yağ; zeytinyağı !
Zeytinyağı da diğer sıvı yağlarda 1 gramı 9 kaloridir ve zeytinyağı da fazla kullanıldığında ağırlık kazanımına neden olmaktadır. Mısır özü-fındık yağı-ayçiçek yağı ve zeytinyağı bütün bu kullanılan yağların tamamının vücuttaki elzem yapısı farklıdır bu sebeple karıştırılarak kullanılması doğrudur.içeriğindeki elzem yağ asitlerine ilave olarak haftada 2 defa balıkta tercih etmeliyiz.
Elma sirkesi içmek ağırlık kaybı sağlar mı?
Elma sirkesinin içeriğindeki asit mide borusunu tahriş edebilmekte , mide asit salgısını daha çok hızlandırıp açlık hissini oluşturabilmekte ve de reflüyü tetikleyebilmektedir. Elma sirkesi sadece salatalar –söğüş sebzeler de kullanılmalıdır.
Aç karnına yapılan fiziksel aktivitenin daha iyi yağ yakımını sağladığı doğru mu?
Aç karnına yapılan fiziksel aktivitenin kişinin yağlarını yaktırdığı ve kendisini iyi hissettirmesi doğru bir inanış değildir.Çünkü aç karnına yapılan fiziksel aktivite yağ yakımını hızlandırır ancak kas yıkımınıda arttırır.Bu da sağlıklı ağırlık kaybı için istenilen bir sonuç değildir. Ancak burada önemli olan fiziksel aktivitenin ne aç karnına ne de öğünde hemen sonra yapılmamasıdır. Fiziksel aktivite öğünden 60 dakika sonra yapılmalıdır. Evet fiziksel aktivitenin cinsi-süresine göre sağlıklı beslenme programı ile uygulandığında kişinin metabolizmasının hızını artırır, yağ yakımını hızlandırır ve kas yoğunluğunun korunması ve artmasını sağlar.Fiziksel aktivite yapmadan önceki öğünde mutlaka bir karbonhidrat ve protein içeriği bulunmalıdır. Örneğin : tam tahıllı buğday ekmek yanına bir çay bardağı lor peynir ve söğüş sebze
Çok aşırı su içmek ağırlık kaybı sağlar mı?
Su sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır. Sodyum, flor, potasyum, kalsiyum ve klor minerallerini sağlar, vücutta oluşan toksik maddelerin uzaklaşması için gereklidir. Kaliteli kilo vermede ise, vücudun ihtiyacı olan kalori, karbonhidrat, protein, vitamin ve diğer bazı mineralleri içermediği için tek başına zayıflamada etkiside yoktur.
Mucize diyetler ile desteklenmiş tek tip beslenme ağırlık kaybı sağlar mı?
Her geçen gün popüler olmuş ve tek başına zayıflattığı belirtilen besin örnekleri ve bunların en büyük destekçileri olan tv kanaları veya bir popüler isim ile ün salmış mucizevi diyetler bunlar yanlış uygulamalardır. Örnekleri mevcut lahana-protein-meyve-yaz-Dukan diyetleri…
Çözüm ise Kişiye özeldir beslenme , parmak izi gibidir bu sebeple gerekli testleri yaptırmalısınız. Sonrasında bir diyetisyen kontrolünde kendi metabolik hızınıza ve yaşam tarzınıza uygun bir beslenme programına başlayarak ağırlık kaybı ve beslenme programınızın tüm besin ögelerini içermesi ve mümkünse düzenli egzersiz ile desteklemelisiniz.” İfadelerini kullandı. Gonca ÖZKAN FİDANCI
Yorumlar
Kalan Karakter: