Bekir Başevirgen: “Çiftçi Küskün, Tarım Bitme Noktasında”
CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerini değerlendirerek bir kez daha uyardı:


“Çiftçi Küskün, Tarım Bitme Noktasında”
TÜİK verilerine göre, Türkiye’de çiftçi sayısının son 12 yılda yüzde 48 azaldığını ve tarım alanlarının da son 18 senede yüzde 12,3 düştüğünü belirten Bekir Başevirgen, “Tarımda Tehlike Çanları Çalıyor” dedi.
Önemli bir tarım ülkesi olan Türkiye’de çiftçilerin, girdi maliyetleri ve yetersiz tarımsal destekler nedeniyle ürettiğinin karşılığını alamadığını ve bu nedenle de üretimden çekildiğini ifade eden Başevirgen, “Kayıtlı çiftçi sayısı 4.5 milyondan 2.8 milyona indi. Zorla tarım dışı bırakılan bu nüfus şimdi kentlerde ucuz işgücü olarak kullanılıyor.” dedi.
“Üreten Azalıyorsa Üretim De Yoktur”
TÜİK verilerine göre tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısının 2002’de 7 milyon 458 bin kişiyken, 2020 Şubat ayı itibariyle 4 milyon 157 bin kişiye gerilediğini söyleyen Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Bu da son 18 yılda 3 milyon 301 bin daha az tarım çalışanı anlamına geliyor. Tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısının yüzde 44 azaldığı ortaya çıkıyor. Salgın döneminde üreticiye olan ihtiyaç daha da anlaşıldı. Üreten azalıyorsa, üretim de yok demektir.” ifadelerini kullandı.
“Üretime Teşvik Edecek Politikalar Üretilmeli”
Ülke nüfusu artarken, ekilebilir tarım alanlarının daralmasının, gıda temini noktasında endişe vermeye başladığını belirten Bekir Başevirgen, “Üretimin önünde bir çok engel var. Çiftçilerimiz para kazanamadığı için üretimden çekiliyor. 2002’de 26 milyon 579 bin hektar olan tarım arazisi 2019’de 23 milyon 94 bin hektara kadar düştü. 18 senede tarım arazilerimiz yüzde 12,3 azaldı.
İktidarın, ülkenin açlıkla karşı karşıya kalmaması için bir an önce harekete geçmesi ve tarıma bakışını değiştirmesi gerekiyor.” dedi.
Planlı bir üretim anlayışı ile dışa bağımlılığı en alt seviyeye indirecek, katma değeri yüksek, kaliteli, sağlıklı ve güvenli ürünler üretecek, hem üreticinin para kazandığı hem tüketicinin uygun fiyata ürüne ulaşabildiği bir politika oluşturulması gerektiğini ifade eden Bekir Başevirgen, “Tarım potansiyelimiz hepsini gerçekleştirmek için uygun. Tarıma ve tarım politikalarına bakışın değişmesi gerek. Çiftçilerin yeniden üretmelerini teşvik edecek önlemlerin acilen il, bölge ayrımı yapılmadan alınması gerekiyor. Eğer gereken önlemler bir an önce alınmazsa, dünyada büyük iklim değişiklikleriyle mücadele edilen bu dönemde açlığın ülkemizi de vurması kaçınılmaz” dedi.
Haber Merkezi
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: