Bebekler için ilk 6 ay anne sütü önemli
MANİSA Sekiz Eylül Hastanesi diyetisyeni Sevgi Gökçen Erkün, yenidoğan bebeklere ilk altı ay anne sütü verilmesi gerektiğini, bu süreçte bebeklere su dahi verilmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Erkün, anne sütüyle beslenen bebeklerde ileriki yaşlarda obezite, diyabet ve kalp hastalıkları daha az görülmekte olduğunu kaydetti.
Manisa Sekiz Eylül Hastanesi diyetisyeni Sevgi Gökçen Erkün, anne sütü ve önemi hakkında çeşitli açıklamalar yaptı. Anne sütünün maliyetinin düşük oluşu, atık bırakmaması, hastalıkları önlemesinden dolayı; ekonomik, çevreci ve yararlı olduğuna dissakti çeken Erkün, "Araştırmalar sonucu sıcak ülkelerde dahil ilk altı ay bebeğin suya ihtiyacı olmadığı görülmüştür. Anne sütü, D ve K vitaminleri dışında bebeğin ilk altı ayda tüm gereksinimlerini karşılamaktadır. Bu yüzden ilk altı ayda, D ve K vitaminleri preparat şeklinde verilmektedir. Her annenin sütü çocuğuna özeldir. Prematüre doğum yapan annenin sütü kendi çocuğuna özel, şeker hastası olan annenin kendi sütü kendi çocuğuna özeldir" dedi.
HASTALIKLARA KARŞI DİRENCİ ARTTIRIR
Anne sütünün içeriğinin sabit olmadığını belirten Erkün, "Göğüsten ilk yedi günde gelen süte kolostrum denir. Bu süt protein, vitamin ve mineral açısından zengindir. Bu süreç içinde anne kolostrumu boşa harcamamalıdır. Dış dünyaya açılan bebek; koruyuculardan zengin kolostrumu aldığında hastalıklara karşı direnci artacaktır. Emzirmenin ilk 5-10 dakikasında karbonhidratlardan zengin süt gelir. Emzirmenin sonuna doğru yağdan zengin süt gelmeye başlar. Bu yüzden çocuğunuzu 15-20 dakika emzirmeniz onun doymasına kolaylık sağlayacak ve daha rahat uyumasına yardımcı olacaktır" diye konuştu.
İNEK SÜTÜNE ORANLA DAHA FAYDALI
Anne sütünün bebeğin sindirimini kolaylaştırdığına da dikkati çeken Erkün, "Anne sütünün kazeini az, laktoalbumini ve laktoglobulini (whey proteinleri) daha fazladır. Bu da sindirimin kolay olmasını sağlar. Bu yüzdendir ki; bebekler anne sütü aldığında daha çabuk acıkırlar. Anne sütü mamalara göre protein ve minerallerden daha azdır. Bu da böbreğin üstlendiği yükü azaltmaktadır. Demir emilim oranı anne sütünde yüzde 50 iken, inek sütünde yüzde 10'dur. Çinkonun anne sütünde emilimi inek sütüne göre daha fazladır. Esansiyal yağ asitleri dediğimiz ve hormonların düzenli çalışmasını sağlayan yağ asitleri, anne sütünde inek sütüne göre 7-8 kat daha fazla bulunur" dedi.
KALP HASTALIKLARINI ÖNLER
Kişisel temizliğine özen göstermeyen annenin bile sütünün hijyenik olduğuna dikkati çeken Erkün, "Anne sütüyle beslenen bebeklerde ilerki yaşlarda obezite, diyabet ve kalp hastalıkları daha az görülmektedir. Anne sütü sterildir. İlk altı ay anne sütüyle beslenen bebeklerde enfeksiyonlar daha az görülmektedir. İnek sütünde B-laktoglobülin vardır. Anne sütünde ise; IGA vardır. Bu da son zamanlarda sıklıkla rastladığımız besin alerjilerinden bebeği korumaktadır. Anne sütüyle beslenen bebeklerde pişikler daha az görülmektedir. Süt verme uterus fonksiyonlarına sebep olmaktadır. Bu da uterusun doğumdan sonra çabuk kapanmasına yardımcı olur. İlk altı ay sadece anne sütü verilmesi bir çeşit de korunma yöntemidir. Ama unutulmaması gereken bir şey vardır ki hiç bir korunma yöntemi yüzde 100 garantili değildir. Bebeğini kendi sütüyle besleyen annelerin meme kanseri riski daha düşüktür. Doğumdan sonra annenin çocuğunu emzirmesi yaklaşık 500 kalori kaybettirecektir. Bu sebepten dolayı anne düzenli beslendiğinde bu dönemde kilo almayacaktır. Anne sütüyle çocuğunu besleyen annelerde hipertansiyon, idrar yolu iltihabı, depresyon daha az görülür. Anne sütü çocuğu hayata hazırladığı gibi anneyi de çocuklu hayata hazırlıyor. Hem psikolojik hem fizyolojik olarak anne ve çocuk olumlu yönden etkileniyor" diye konuştu.dha
Yorumlar
Kalan Karakter: