Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, gündemdeki konuları Yankı’ya değerlendirdi. Başkan Turgutluspor’dan, bozuk yollara kadar kendisine yöneltilen eleştirilere tek tek yanıt verdi. Tasarruf tedbirlerinin kendilerine engel olduğunu belirten Akın, bu duruma rağmen cari borcu sıfır olan bir belediye yönettiklerini söyledi. Akın, yol çalışmaları hakkında bilgi verdi. Akın, bazı sokaklarda çalışmaların uzun sürmesinin sebebinin farklı kurumlar tarafından yürütülen alt yapı çalışmaları olduğunu söylerken, 'tamamlandığında alt yapı sorunu kalmayacak' dedi. İşte Akın'ın o açıklamaları
BİR YILIN DEĞERLENDİRMESİ
31 Mart 2024 tarihinde yapılan seçimlerde ikinci defa Turgutlu Belediye Başkanlığına seçilen Çetin Akın açıklamalarına son bir yılın genel değerlendirmesi ile başladı. Akın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Biliyorsunuz, 2024 Mart ayındaki seçimlerden sonra Turgutlu Belediyesi'nde yeniden bir yapılanma süreci başlattık. Ancak bu süre içerisinde, hemen seçimler biter bitmez akabinde Cumhurbaşkanlığımız 17 Mayıs 2024 tarihinde, 2024/7 sayılı bir genelge yayınladı.Bu genelgede, çok basit hatlarıyla söylüyorum: Belediyeler hiçbir iş yapmasın, yeni bir proje üretmesin, yeni bir kamulaştırma yapmasın, araç satın almasın, lüzumsuz masrafların tamamından kaçınsın, personel almasın. Dolayısıyla bu, bizim tabirimizle, seçim mağlubiyetinin arkasında belediyelere iş yaptırmamayla ilgili bir genelgeydi. Bunu hemşehrilerimiz zamanı olursa okurlarsa çok sevinirim. 17 Mayıs 2024 tarihli bu tasarruf tedbirleri genelgesiyle karşılaştık.”
"İŞLERDEKİ YAVAŞLAMANIN NEDENİ TASARRUF GENELGESİ"
Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan tasarruf tedbirlerinin işlerin yavaşlamasına yol açtığını belirten Akın, İller Bankası’ndan Turgutlu’ya ayrılan payın maaş ödemelerine dahi yetmediğini vurguladı. Akın şunları söyledi:
“Biz bu yapılanma sürecimizi düşünürken, genelge kapsamında işlerimizde ciddi bir yavaşlama gerçekleşti. Bunun nedeni şu: Maalesef, İller Bankası’ndan gelen belediye paylarımız geçmiş dönemlerde personel maaşını ödeyip, belediyenin sigortasını ödeyip, üzerinde biraz para kalırken, 2023 sürecinde başlayan gerileme 2024’te daha da derinleşti.
2024 yılında yalnızca maaşları ödemek için belediye bütçesinden para aktarmaya başladık.
2024 yılında 124 milyon lira, 2025 yılında da şu ana kadar yaklaşık 90 milyon lira gibi bir parayı yalnızca İller Bankası’ndan gelen payın üzerine aktararak maaş ödemeye durumunda kaldık.
Bu da tabii bizim hareket kabiliyetimizi kısıtlıyor. Yani para olmayınca hiçbir şey olmuyor. Para çok değerli. Bir proje gerçekleştirecekseniz paraya ihtiyaç var. Bir belediye makine-teçhizat, araç alacaksa yine paraya ihtiyaç var. Sigortaların ödenmesine, verginin ödenmesine ihtiyaç var”
‘BİZ BURAYA AĞLAMAYA GELMEDİK’
Akın, yaşanan bu ekonomik durumu bahane etmediklerini söylerken,“Dolayısıyla ekonomik olarak çok sıkıntılı bir döneme girdik. Ancak ben her toplantıda şunu söylüyorum: “Biz buraya ağlamaya gelmedik. Bir sersemlik geçiriyoruz şu anda. Bu sersemliği atlatmayla, tekrar hayata dönmeyle, halka söz verdiğimiz projeleri yerine getirmeyle ilgili elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Bunun yanında araçlarımız, belediyemizin iş makineleri çok eskidi. Araç ihtiyaçlarımız çok fazlaydı. Hizmet aracı ihtiyacımız çok fazlaydı. Biz öncelikle belediyemizi araç olarak güçlendirdik. Yeni araçlar aldık, belediyemize yeni araçlar kazandırdık. Tamir masraflarından ciddi anlamda kurtulduk. Belediye iş makinelerinin komple revizyonunu sağladık. Bunlar da ciddi maliyetler, ciddi paralar. Artık bu süreci bir nekahat dönemi gibi düşündük. Süreci; belediyenin yeniden güçlenmesi, toparlanması, iş makineleri ve araç-gereç anlamında toparlanması ve projelendirme anlamında da yeniden yapılanma olarak ele aldık. Yani önümüzdeki dönemde neler yapabiliriz, çalışmalarını da gerçekleştirerek bu bir yıllık süreyi geçirdik.” şeklinde konuştu.
"BİR ÇOK BELEDİYE MAAŞ ÖDEYEMİYOR"
Birçok belediye maalesef maaş ödeyemez hale geldiğini ifade eden Akın: “Haberlerde siz de görüyorsunuz. Ben bugüne kadar cari borcu sıfır olan bir belediyeyi yönetiyorum. Cari borcu sıfır demek, müteahhite borcu olmaması, tedarikçiye borcu olmaması, gerçekleştirilmiş bir projenin borcunun olmaması demektir. Dolayısıyla ben bu durumla gurur duyuyorum. Turgutlu Belediyesi’ni Türkiye'de kredi notu en yüksek belediyelerden biri haline getirdik. Bu kolay bir iş değil.” şeklinde konuştu.”
“14 MİLYON DOLAR BORÇ DEVRALDIM”
Akın, geçmiş dönemden bugünkü değeriyle yaklaşık 14 milyon dolarlık bir borç devraldığını belirtirken şu ifadelere yer verdi: Bu borçların ödenmiş olmasından bahsediyorum. Bugüne kadar hiç mülk satmamıştık, ama bazı projeleri hayata geçirebilmek için satmak zorunda kaldığımız anlar oldu. Çünkü kaynak gerekiyor.
Çok basit bir örnek: İller Bankası bu ay Turgutlu Belediyesi’ne 37 milyon lira gönderdi.
Belediyenin sabit giderleri — personel maaşları, şirket giderleri, vergiler — toplamda 53 milyon lira.
Sigortayı da eklediğinizde 63 Milyon Liraya ulaşıyor. Aradaki açık yaklaşık 30 milyon lira.
Bu açığı kapatabilecek kabiliyetteyiz ama bu sürdürülebilir bir süreç değil. Bunu mecliste MHP'li ve AK Parti’li meclis üyelerine de anlattım. Bu gelirlerle belediyelerin proje üretmesi, ayakta kalması mümkün değil. Başkan Akın neden gelir getirebilecek projeler yapılmadığıyla ilgili soruya ise ‘doğru zamanı bekliyoruz’ şeklinde yanıt verdi. İşte Akın’ın o açıklaması: “Şu anda elimizde hazır olan bir konut projemiz var. Yeri hazır, projesi hazır. Geçen yıl yaptığımız sanayi çarşısına benzer, altı işyeri üstü konut olacak şekilde.Yaklaşık 87 daire ve 4 işyeri çıkacak.Proje çizimleri tamamlandı, hatta revizyona da gidebiliriz. Elimizde kaynak olmadığı için, bu rakamlarla konut satılamayacağı için şu anda bu projeyi durdurmak zorundayız. Müteahhit arkadaşlarla da konuşuyoruz, şuan daire satışları çok cılız. Çünkü inşaat maliyetleri çok yüksek, daire satışları çok düşük. Arz oluşturduğumuzda talep olmazsa, bu yatırım anlamını yitirecek. Ama yine söylüyorum, gelir getirecek projelerden bir tanesi bu. Doğru zamanı bekliyoruz. Zamanı geldiğinde belediyemizi ekonomik olarak güçlendirecek projeleri hayata geçireceğiz.”
YOL ÇALIŞMALARI NEDEN UZUN SÜRDÜ?
Uzun bir süredir Turgutlu’nun gündeminde olan zaman zaman tarafımızdan yapılan kamuoyu yoklamalarında da vatandaşların en çok şikayet ettiği konu olan ‘bozuk yolları’ sorduğumuz Akın, konuya oldukça detaylı bir yanıt verdi. Akın, çalışmaların uzun sürmesindeki gerekçeyi detaylı alt yapı çalışmaları olarak açıkladı. Alt yapı çalışmalarının farklı kurumlar tarafından yürütülmesinin zaman kaybettirdiğini söyleyen Akın, şu ifadelere yer verdi:
“Şimdi tabii bu süre içerisinde, bütün hemşehrilerimizin bildiği gibi, 2024 yılında çok ciddi elektrik kesintileriyle karşılaştık. Bununla ilgili eylemler yapmıştık. Yine çok ciddi su kesintileriyle karşılaştık. Bu sorunların çözümüyle ilgili gayret içerisine girdik.
Tabii bunların hepsinin çözülmesi için fiziki çalışmalara ihtiyaç vardı.
Biz, Gediz Elektrik’le toplantılar yaparak, Turgutlu’nun sıkıntılı mahallelerinde; patlayan trafo bölgelerinde, elektrik kesintilerinin yoğun olduğu alanlarda yol bozmalarına izin verdik.
Bu izni verirken, elektrik direklerinin yer altına alınmasını istedik. Yine bu kazılara izin verirken, doğalgazın eksik kalan çalışmalarını tamamlamasını istedik. Ayrıca Telekom’la da görüşmeler halindeydik. Telekom’un eksik kalan altyapı çalışmalarını tamamlamasını talep ettik.
"YOLLAR BOZULMADAN ALTYAPI ÇALIŞMASI OLMUYOR"
Dolayısıyla bu izinleri verdiğimizde, bugünlerde sosyal medyada en çok eleştirilen konulardan biri olan yol sorunları ortaya çıktı. Ama bu yollar bozulmadan bu sorunların çözülme ihtimali yoktu. Maalesef bu kurumlar ayrı ayrı ve özelleştirilmiş olduğu için, hepsini eşgüdümlü şekilde aynı anda çalıştırma şansımız yoktu. Maski, Telekom, Doğalgaz, Gediz… Düşünün dört ayrı kurum. Bunların hepsinin sorunlarını aynı anda çözmek mümkün değil. Aralarda zaman kayıpları oluyor. Ancak bunlar tamamlandıktan sonra artık bu zorlu süreci geçtik.
Yollardaki çalışmaların uzamasını farklı kurumlar tarafından yönetilen altyapı çalışmalarına bağlayan başkan Çetin Akın, hangi çalışmanın ne zaman biteceği ile ilgili bilgiler verdi Şu anda Mustafa Kemal Mahallemizde 28 Nisan'da bir ihalemiz var. 13.470 metrekare yol, 4.700 metrekare kaldırım olmak üzere toplam 18.170 metrekarelik bir ihalemiz var. 28 Nisan’da Mustafa Kemal Mahallemizdeki hemşehrilerimize buradan müjdemiz olsun. Orada bütün kurumlar çalışmalarını bitirdi. Bundan sonra hemşehrilerimiz artık doğalgazla ilgili sorun yaşamayacak, kanalizasyonla ilgili bir sorun yaşamayacak, içme suyu hatlarıyla ilgili sorun yaşamayacak, elektrik kesintilerinden artık bahsedilmeyecek Turgutlu’da. Telekom’la ilgili sorunlar da bu mahallemizde bitti”
"SON SOKAK’TA SON KATLARA SU ÇIKMIYORDU"
Yaklaşık 8 aydır bitmeyen yol çalışmasıyla Turgutlu’nun gündemine konu olan ve sosyal medyada vatandaş ve esnafların tepkisine neden olan Fırat Yılmaz Çakıroğlu Sokak ( Son Sokak) hakkında açıklamalarda bulunan Akın, bu sokaktaki içme suyu sorununu çözdük, elektrik direkleri yer altına alındı, telekom sorununu çözdük’ bu konular tozdan daha önemli ifadelerini kullandı. İşte Akın’ın bu konuyla ilgili yorumları…
“Şimdi Son Sokak malum… Son Sokak’ta şöyle bir sorun yaşadık: Vatandaşlarımızın en çok mağdur olduğu konulardan biri, 4. ve 5. katlara suyu çıkmamasıydı. Bu sorunun çözümüyle ilgili biz MASKİ ekibimizle görüştük.
"SU BORULARI TAMAMEN DEĞİŞTİ"
"MASKİ ekibimiz, içme suyu hatlarından geçen boruların çok fazla kayıp verdiğini, dolayısıyla basıncın azaldığını ve bu yüzden hemşehrilerimizin evlerine su çıkmadığını söyledi. Biz de Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ferdi Zeyrek’le oturarak bu sorunu kökten çözelim dedik.İçme suyu hatlarından geçen o asbestli boruların tamamını değiştirdik.
Ve benim için, bugün belki tozdan, topraktan şikayet ediyoruz ama, sağlık açısından en önemli projedir bu. Sonrasında bunun yeterli olmadığını gördük. Alt yapıyı açınca, branşman hatlarında da asbestli ve eski demir borular olduğunu fark ettik. Büyükşehir Belediyemiz tekrar orada bir çalışma başlattı. Evlerin branşman hatlarının bağlantılarına da girdiler.
Orada yine Gediz çalıştı, elektrik direkleri yer altına alındı. Aksa Gaz eksik kalan kısımları tamamladı. Telekom eksikleriyle ilgilendi. Dolayısıyla öyle bir komplike çalışma oldu ki, aslında çok uzun sürede yapılması gereken bir iş bana göre çok kısa sürede, kurumlar arası iletişimle çözülerek artık üst yapının yapılması aşamasına gelindi."
OCAK AYINDA TAŞLARINI ALDIK
"Biz yaklaşık üç ay önce — yani ocak ayında — Manisa Büyükşehir Belediyemizden almıştık.
Taşları şantiyemize taşıdık, ihalemizi yaptık. Ancak bugün itibariyle müteahhite yer teslimini ancak yapabildik. Çünkü artık sağlıklı bir şekilde bu sorunun çözülmesi gerekiyordu.
MASKİ bir yandan branjman hatlarını döşerken, biz farklı bir noktadan girip çalışmalara başlayacağız. Yarından (bugün) itibaren firma burada önce ne yapacağına karar verecek, bir iş programı yapacak. O programın akabinde çalışmalarına başlayacak, üst yapı döşeme taşlarına geçilecek. Şöyle bir sözümüz olabilir: İnşallah, temenni ediyorum ve ben de süreci sıkı takip ediyorum, bayram öncesinde Turgutlu’muza bir müjde vereceğiz. Bayramdan önce tamamlanacak şekilde planlıyoruz.
Bakın bunları söylerken, vatandaşımız bunu bir taahhüt olarak algılıyor. Biz şimdi bayram tatilinin dokuz güne çıkarılacağını bilmiyorduk. Dolayısıyla iş programı yaparken, altı günü kaybettik. Havanın ne zaman yağış alacağını, ne kadar işimizi aksatacağını da öngörme şansımız yok. Olağanüstü bir şey yaşanmazsa, biz Son Sokak’taki hemşehrilerimizi bayramda şıkır şıkır, Türkiye’ye örnek olacak bir caddeyle buluşturmuş olacağız. Onların bu sorunlarını da çözmüş olacağız.”
"SELVİLİTEPE BAYRAMDAN ÖNCE TAMAM"
Akın, vatandaşların yine sıklıkla tepki gösterdiği Selvilitepe Mahallesi’ndeki çalışma hakkında da bilgiler verdi. Akın Selvilitepe’deki çalışmanın bayramdan önce tamamlanacağını belirtti.
“Yine Selvilitepe… Burada yapacak olduğumuz işte, Son Sokak’ta yapacağımız iş gibi;
13.048 metrekare yol döşemesi, 4.800 metrekare kaldırım döşemesi olmak üzere toplamda 17.848 metrekarelik bir çalışma ortaya çıkacak.
Selvilitepe Mahallemizde de yine aynı şekilde, içme suyu borularının değişmesi gereken bölgeler vardı. Orada ihalemizi tamamladık, yer teslimi yapıldı, yollar kaldırıldı.
Selvilitepe Mahallesi’nde gerçekleştirdiğimiz çalışma; 8.000 metrekare yol, 4.000 metrekare kaldırım olmak üzere toplamda 12.000 metrekarelik bir alanı kapsıyor.
Bu sözü verebilirim: Bayramdan önce Selvilitepe Mahallemizdeki yol sorunu, çalışma yaptığımız alanın tamamında bitmiş olacak.”
ATATÜRK MAHALLESİ…
“Atatürk Mahallemizde yine çok sorunlu olan bir mahallemiz. Ama burada da aynı sorunlar yaşanıyor.Bütün kurumlar burada işlerini tamamladılar. 30.580 metrekare yol, 8.640 metrekare kaldırım olmak üzere toplam 39.140 metrekarelik bir üstyapı çalışması olacak. İhalemiz bitti, yasal süresi bekleniyor. Olağanüstü bir aksilik olmazsa, ihaleye itirazlarla ilgili bir sıkıntı çıkmazsa, ayın 28’i gibi Atatürk Mahallemizde çalışmalarımıza başlayacağız.”
KIR MAHALLE…
“Bunun yanında Kurtuluş Mahallemizde biz geçen dönem birçok yolu tamamlamıştık.
Ancak yine doğal gaz, Telekom ve MASKİ’nin girdiği sokaklarımız var. Bu sokaklarda da ihalemiz bitti. Yaklaşık 6.000 metrekare yol, 2.000 metrekare de ilave kaldırım çalışmamız var. Buradaki faaliyetlerimiz başladı. Yani Kurtuluş Mahallemizde, yani "Kır Mahallemizde", bayramdan önce çalışmalarımız tamamlanacak.
"TOPLAM 100.000 METREKARE İHALE YAPTIK"
“Yani şu rakamları hemşehrilerimiz değerlendirirse; yaklaşık 100.000 metrekare civarında bir ihale yaptık. Bir ilçe belediyesinin bu ekonomik koşullarda böyle bir ihaleye hazırlanması da zaman aldı. Biz bunun ekonomik kaynağını hazırladık. 50.000 metrekare taş ihalemiz yapıldı ve taşlarımız alınıyor, çekiliyor. Artık bitti.Taşını hazırlamak, ihalesini yapmak, altyapısını hazırlamak, müteahhitlere ödenecek paraları planlamak… İnanın, Bu rakamlarla bir Turgutlu’ya yatırım yapmak mucize gibi bir şey. Biz bu mucizeyi gerçekleştiriyoruz şu anda.”
ERGENEKON MAHALLESİ’NDE PARKE YERİNE ASFALT
Sıcak asfalt şantiyesinin kurulmasıyla yol çalışmalarında hız kazanılacağını belirten Akın, Ergenekon Mahallesi’nde bundan sonra sokaklara parke yerine asfalt uygulaması yapmayı planladıklarını söyledi. İşte Akın’ın o açıklaması: “Tabii Ergenekon Mahallesi’nden hiç bahsetmedik.
Ergenekon Mahallesi, Turgutlu’nun en hızlı büyüyen, nüfusu en hızlı artan ve inşaatların çok yoğun olduğu bir mahalle. Bu mahallemizdeki yol çalışmalarımızda artık taş döşeme işini tamamlayacağız ama bundan sonra asfalt uygulamasına geçmeyi planlıyoruz. Hedefimiz asfalt. Geçen dönemde Turgutlu Belediyesi’nin 200.000 nüfuslu bir yer olmasına rağmen soğuk asfalt şantiyesi yoktu. O asfalt şantiyesini ben kurdum. Ova yollarımızda yaklaşık 300 kilometrelik asfaltlama gerçekleştirdik.
Şimdi de Turgutlu’muza bir sıcak asfalt şantiyesi kazandırmak için çalışmalar yapıyoruz.
DEVAM EDEN PROJELER
Akın gerçekleştirmek istedikleri projelerle ilgili şunları söyledi. ‘Cari borcumuz yok diyoruz ama bir yandan devam ettiğimiz projelerimiz de var’ diyen akın Bir de şunu söyleyeyim:“Turgutlu’nun bir kültür merkezi yoktu. Ergenekon Mahallesi’nde şu an inşaatı %95 tamamlandı. Hedefimiz, Mayıs ortasında açılış yapmak. Koltuklar yerleştiriliyor.Bir spor kompleksine de ihtiyacımız vardı, onun da %70’i tamamlandı. Bu projelere de para ayırıyoruz. Her ikisi de büyük projeler.Bir ilçe belediyesinin kolay kolay altından kalkamayacağı işler”
Nurgül Fidan Spor Salonu ile ilgili soruya da yanıt veren Akın, “Yıkım kararı henüz gelmedi. Mahkeme süreci devam ediyor. Geçen hafta Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleriyle alanı tekrar inceledik. Mahkeme sonuçlanırsa ve güçlendirme ihtimali ortadan kalkarsa, bina yıkılacak. Tapusu Turgutlu Belediyesi’nde.” İster Büyükşehir Belediyesi ile ortak proje yaparız, ister kendi projemizi geliştiririz.” ifadelerine yanıt verdi.
‘MOBİL ASFALT ŞANTİYESİ BİR İLK OLACAK, ASFALTIMIZI KENDİMİZ YAPACAĞIZ!"
Turgutlu Belediyesi’ne 30 yıldır bir asfalt şantiyesi kurulmadığını söyleyen Akın, bu benim hatam değil ama biz bunu başaracağız ifadelerine yer verdiği konuşmasında “Neden asfalt şantiyesi yapıyoruz? Çünkü hem imalatı kendimiz yapacağız, hem de maliyetler çok daha düşük olacak. Ayrıca Turgutlu Belediyesi bu araç-gereçleri de kazanmış olacak. 200.000 nüfuslu bir ilçede 30 yıl yönetime gelen bir belediyenin asfalt şantiyesi kurmaması bugünün ayıbı değil” ifadelerine yer verirken
"Bunu Minimum maliyetle yapmayı planlıyoruz. Bugün ÇED süreciyle ilgili bir başvurumuz oldu. “Asfalt şantiyesi için ÇED gerekli değildir” yazısını almak üzereyiz. Üç farklı yer önerdik. Birinde devlet hastanesi var, birinde belediyeye ait tarım arazileri var, birinde zeytin kanununa muhalefet olabilecek bir durum var. Bunları çözmeye çalışıyoruz.
Eğer yasal bir engel olmazsa finisher, büyükşehir belediyemizden bir tane greyder, 10 tonluk bir tekerlekli silindir ve taşınabilir bir asfalt şantiyesi kuracağız.
Bu, Türkiye’de bir ilçe belediyesi için bir ilk olacak. Örneği olmayan bir proje olacak. Saatte 120 ton üretim yapabilecek mobil bir şantiye olacak.
Mobil olması bize ne sağlayacak? İstediğimiz yere taşıyabileceğiz. Yerinde döküm yapabileceğiz. Nakliye maliyetleri olmayacak. Asfalt yolda soğumayacak, çok kaliteli olacak. Hayalimiz bu bunun da kaynağını hazırlamış durumdayız.”
Geçtiğimiz gün ihale ile satılan GES arazisi hakkındaki soruya da yanıt veren Akın, atıl duran bir yeri ekonomiye kazandırdık ifadelerine yer verdi. Akın o satışla ilgili şunları söyledi.
‘İHALEYİ ALAN FİRMANIN İSMİNİ BİLMİYORUM’
Akın açıklamasında “O konuyla ilgili muhalefetin dedikoduları var. O yer Urganlı’da. Ben Urganlı’da doğdum. Orası benim dedelerimden kalma. Tarım arazisi değil. Benden önceki yönetim burayı 49 yıllığına bir firmaya kiralamış. Neredeyse sıfıra yakın kira geliri var. Firma üretim yapmıyor. Rica ettim: “Bu alan atıl duruyor, üretim yapılmıyor, belediye proje yapamıyor. Sözleşmeyi iptal edin” dedim” ifadelerine yer verirken ‘bu alana belediye bir yatırım yapamaz mıydı’ sorusuna ise yapamazdı çünkü alan üretime uygun değil, belediyelerle ilgili güneş santralinde ise kullanımın iki katına kadar izin veriliyor, ayrıca o bölgede boş trafo yok’ ifadelerine yer verdi. Akın ‘Peki özel bir firma orada güneş santrali kurabilir mi?’ sorusuna ise ‘Eğer imar planına dahil edilirse, 10 yıl sonra trafo kurulursa veya depolama ruhsatı olan biri alırsa olabilir. Ama şu an için oranın boş durmasının kimseye bir katkısı yok. Ne Turgutlu Belediyesi’ne, ne ülke ekonomisine katkısı var’ şeklinde yanıt verdi. Akın: “Yeni alanı alan firma üretim yaparsa, hem belediye kazanacak hem de ülke kazanacak. O yüzden ben bu tür atıl alanların üretime kazandırılmasını mantıklı buluyorum. Bu arada bahsettiğim tüm bu sorunları çözmek için gerekli kaynakları da bu şekilde oluşturuyoruz.” Akın, ‘o yeri kim aldı’ sorusuna inanın ‘ismini bilmiyorum şu anda’ şeklinde yanıt verdi.
YATIRIMLARA AYIRABİLECEĞİMİZ RAKAM 120 MİLYON LİRA..
Akın: “Tabii bu arada başka hayallerimiz de vardı. Cumartesi Pazarı ve Pazartesi Pazarı projelerimiz var. Bu nekahat döneminde boş durmadık, teknik çalışmalar yaptık. Ancak bürokrasiye, planlamaya ve kaynak yetersizliğine takılıyoruz. Ha deyince bir proje yapamıyorusunuz. İnşaat maliyetleri artık çok yüksek. Yani bir projeye başlarken karşınıza afaki rakamlar çıkıyor. 2024 yılı Turgutlu Belediyesi’nin gerçekleşen bütçesi yaklaşık 870 milyon lira. Sabit giderler — personel maaşları, şirket giderleri — 670 milyon lira civarında.Vergi, aydınlatma, borç ödemeleri vs. derken yatırımlara ayırabileceğimiz tutar 120 milyon liraya iniyor.
'FERDİ ZEYREK'E TEŞEKKÜR'
Bütün hemşehrilerimin takdirine bırakıyorum: 120 milyon lira ile Turgutlu’nun hangi sorununu çözebilirsiniz? Hangi projeyi gerçekleştirebilirsiniz? Biraz önce bahsettiğim 100.000 metrekarelik yolun maliyeti yaklaşık 300 milyon lira. Büyükşehir Belediyemiz bize her ay 5.000 metrekare taş veriyor.
Biz bu taşları biriktirerek hareket ediyoruz. Üzerine 50.000 metrekare taş daha aldık. Bu destek olmasaydı, projenin ancak yarısını gerçekleştirebilirdik. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanımıza Turgutlu’ya yaptığı katkılar için teşekkür ediyorum."
"ERGENEKON KAVŞAĞI’NDA SON DURUM!"
Başkan Akın, diğer bir merak edilen konu ‘Ergenekon Kavşağı’ ile ilgili de güzel haberler verdi. Akın açıklamasında: “Son olarak şu müjdeyi de verelim: Büyükşehir Belediyesi, Ergenekon Kavşağı ile ilgili Karayolları ile protokol imzaladı. Ancak burada farklı bir konuya takıldık, daha önce karayollarının onaylamış olduğu proje deprem yönetmeliğinden önce onaylandığı için yeniden bir statik hesaplama ihtiyacı duydu karayolları.Bununla ilgili ihale yapıldı büyükşehir tarafından hesaplamalar devam ediyor.
Onaylandıktan sonra proje ihale aşamasına geçecek.
Bu konuda artık hızlı ilerliyoruz.
"IRLAMAZ 2.ETAP 3 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK"
Yine Irlamaz 2. Etap sözü vermiştik. Planlaması yapıldı. Kademe kademe, 3 yıl içinde bu etabı bitirmeyi planlıyoruz.
TEŞEKKÜR...
Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın ile gündemdeki konuları değerlendirdiğimiz bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşmenin gündemi daha çok Turgutluspor'da yaşanan gelişmelerdi ancak kendisine kamuoyunda tartışılan pek çok soruyu sorma şansını bulduk. Kısıtlı zaman diliminde gerçekleştirdiğimiz bu söyleşide, bozuk yollardan, amatöre düşen Turgutluspor'a, belediyenin satış ihalelerinden, planlanan projelere kadar pek çok konu hakkında bilgiler aldık. Yaptığımız söyleşiyi Turgutluspor ve gündemdeki diğer konular olmak üzere iki farklı başlıkta sizlere aktardık. Bu söyleşide sorduğumuz sorulara verdiği yanıtlar için kendisine teşekkür ederiz.
Haber: Hasan Deniz Çizmeci
Yorumlar
Kalan Karakter: