Özgür Özel: 'Bakanların Yüce Divana Gönderilmesi de Gündemimizde'
CHP'den 'Meclis Toplansın' Çağrısı
Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması hakkındaki kanunun iyileştirilmesi için kanun teklifi hazırladıklarını ifade etti. Ankara’daki bombalı saldırıda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına tanınan hakların iyileştirilmesi için bir çalışma başlattıklarını söyleyen CHP'li Özel bu kapsamda Meclis’i toplama çağrılarını üç siyasi partinin gruplarına da götüreceklerini belirtti.
CHP Ankara’daki bombalı saldırıda hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına tanınan hakların iyileştirilmesi için bir kanun teklifi hazırladı. Teklifin Meclis Başkanlığı'na sunulduğunu dile getiren Özel düzenlediği basın toplantısı ile hazırladıkları teklifi kamuoyu ile paylaştı. Özgür Özel mevcut kanunun yeterli olmadığını belirterek, "Hazırladığımız teklif; Terörle Mücadele Kanunu kapsamında tanınan istihdam hakkının genişletilmesini amaçlıyor. Terör ve terörle mücadele kanununda terör mağdurlarına bağlanan aylık 800 TL'lik paranın üç katına çıkarılarak 2 bin 400 TL olmasını, 29 bin olan tazminatın da yine üç katına çıkarılarak 87 bin olmasını talep ediyoruz. Ankara saldırısında hayatını kaybedenlerin iki yakınına iş istihdamı ve sakat kalan terör mağdurlarına da iş istihdamı yaratılmasını talep ediyoruz. Söz konusu Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Kanunu'nun genişletilmesi için verdiğimiz teklifin hayata geçmesi için bir an önce Meclis'in toplanarak bir komisyon kurması gerekiyor." diye konuştu.
Özel, hazırladıkları teklife neden ihtiyaç duyulduğuna yönelik gerekçelerini de şöyle açıkladı:
“10 Ekim 2015 Cumartesi günü 97 canımızı kaybettik. Yüzlerce yaralı yurttaşımız hayatta kalma mücadelesi veriyor. Korkunç bir katliama kurban giden bu insanlar sadece barış istemek için bir araya gelmiş, çevrelerine ışıklar saçan, aydınlık dolu bireylerdi. Hem terörle mücadele ederken hayatını kaybeden şehitlerimizin yakınları ve gazilerimiz hem de terör mağduru sivillerin yakınları için atılması gereken önemli adımların olduğuna kuşku yoktur. Kanun teklifimiz ile bu konudaki mağduriyetlerin biraz olsun giderilebilmesi amaçlanmıştır.”
1 KASIM’I BEKLEMEYELİM
Söz konusu kanun teklifin bir an önce hayata geçmesi için bir komisyon kurulması gerektiğini vurgulayan Özel, bunun için de Meclis'in bir an önce toplanması gerektiğini hatırlattı. Bu konuda üç siyasi parti AK Parti, MHP ve HDP'nin grup başkanvekillerine teklif götüreceklerini ifade eden Özel, 1 Kasım'ı beklemeden bu sorunun çözülmesinin herkesin boynunun borcu olduğunun altını çizdi. Özel, "Beklemek olayın soğuması anlamı taşır. Milletvekilleri bir gün Ankara'ya gelerek, bir günlerini ayırarak terör mağdurlarına verilecek haklarda iyileştirme yapılabilir." şeklinde konuştu.
ÖNLEYİCİ GÖZALTIYI TWEET ATANLAR İÇİN KULLANIYORLAR
CHP tarafından hazırlanan Suruç raporunu hatırlatan Özel, 21 kişilik canlı bomba listesini fotoğraflarıyla birlikte gösterdi. Suruç raporunda bu bombacıların adreslerine kadar bahsedildiğini belirten Özel, "21 kişilik listede anlaşılan o ki elimize bir kalem alacağız veya sayın Davutoğlu eline bir kalem alacak Yunus Emre'yi ve Ömer Deniz Dündar'ın üzerini işaretleyecek ve liste 19'a düşmüş olacak. Kendisinin ifadesiyle biz diğer 19 kişinin Türkiye'nin herhangi bir yerinde, herhangi bir kalabalıkta gençlerimizi öldürmesini bekleyeceğiz. Çünkü bombayı patlatmadan Yunus Emre Alagöz için herhangi bir işlem veya buradaki bombacılar hakkında herhangi bir işlem yapılamayacağını, buranın hukuk devletini ve bunun hukuk çerçevesinde mümkün olmadığını söylüyor sayın Başbakan. Biz bu tutumu anlamıyoruz, kınıyoruz. Önleyici gözaltıyı tweet atanlar, slogan atanlar için yapanlar, bombacıda fiilin gerçekleşmesini yani iki ucun birleştirelim bombanın patlamasını, yani yüzlerce ananın ve 78 milyonun yüreğinin yanmasını beklemektedirler." Özel, Başbakanın bu ifadeleri düzeltip özür dilemesi gerektiğini vurguladı.
'ESAS AÇIK, İLGİLİ BAKANDA Kİ VİCDAN, İZAN VE AKIL AÇIĞIDIR'
CHP’nin Suruç raporuna yazdıklarının bugün Türkiye'nin ana gündem maddesi olarak konuşulduğunu dile getiren Özel, "Elimizde MİT yok, JİTEM yok, istihbarat daireleri yok. Milletvekili yollayıp tespit ettiğimiz bilgiler, bugünkü cinayeti engelleyebilecek boyutta. MİT'i, JİTEM'i, polis istihbaratı, sadece ve sadece bir inanç grubuyla, bir cemaatle mücadele noktasına indirgeyip orada cadı avı yapanlar, milletvekili aday listeleri için onu kullananlar, bugün bu istihbarat zafiyetinin ve bu güvenlik zafiyetinin hesabını vermek durumundalar." ifadelerini kullandı.
'BAKANLARIN YÜCE DİVANA GÖNDERİLMESİ DE GÜNDEMİMİZDE'
Saldırı sonrası Ankara İl Emniyet Müdürü ve bazı daire başkanlarının görevden uzaklaştırılmalarıyla ilgili Özel, görevlerinin bürokratların görevden alınmasını istemek olmadığını kaydetti. Soma'da da istifa mekanizmasının işlemediğini hatırlatan Özel, güvenlik açığının olduğunun bugünkü görevden almalarla artık hükümetin de kabul ettiğini söyledi. "Ama esas açık, ilgili bakanda ki vicdan, izan ve akıl açığıdır." diyen Özel, İçişleri ve Adalet Bakanının istifa etmesi gerektiğini, etmemeleri halinde ise derhal azledilmeleri gerektiğini vurguladı. Bu işin takipçisi olacaklarının altını çizdi.
Bir başka soru üzerine Meclis'in esas hesap sorma komisyonunun soruşturma komisyonu olduğuna dikkat çeken Özel, 1 Kasım sonrası soruşturulacak konuların başında iki seçim arasında yaşanan bu terör hadiseleri olacağını belirtti. Araştırma Komisyonu kurulabileceğini de dile getiren Özel, bakanların istifa etmediğini ifade ederek soruşturma komisyonu kurulup bakanların Yüce Divan'a gönderilmesinin de gündemlerinde olduğunu kaydetti. Olayı bütün olarak ele alıp konuyu Meclis ve kamuoyu gündemine taşıyacaklarını vurguladı.HABER MERKEZİ
Yorumlar
Kalan Karakter: