TURGUTLULU Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Zünbülcan, bahar aylarının gelmesiyle beraber yağmurlu ve soğuk havaların yavaş yavaş yerini güneşli havalara bırakmaya başladığını, mevsimdeki bu değişimle beraber tezgâhlarda görülen besinlerde ve metabolizmanın ihtiyaçlarında da değişimler olmaya başladığını belirtti.
"Ülkemizde ve dünyada mücadelesi hala devam eden covid-19 salgını nedeni ile özellikle bu sene bağışıklığınızı daha da güçlü tutmanızda ve vücudunuzu arındırmanızda çok daha fazla fayda var." diyen Deniz Zünbülcan şöyle devam etti:
"Bunun yoluysa beslenmenize dikkat etmekten, yeterli ve dengeli beslenmekten ve bazı spesifik besinleri de beslenmenize eklemekten geçiyor.
Zencefil: Mezapotamya'da bulunan toprak levhalarda zencefilin içeceklere karıştırıldığı ve havayı temizlediği yazılıdır. Denizcilerin yazmış olduğu eserlerde ise Çinli denizcilerin denize açılırken deniz tutmasına karşı yanlarına zencefil aldıkları yazmaktadır. Bu nedenle zencefil hem bağışıklık güçlendirmede hem de bulantıları önlemede kullanılabilecek harika bir baharattır.
Sarımsak: Sarımsak vücuttaki antioksidan glutatyonun üretimini arttırmaktadır. Ruslar 18.yy’da grip ve boğmaca tedavisinde sarımsağı kullanmıştır. İçeriğinde ki kuersetin ve siyanidin biyoflavonoidleri enfeksiyonları önlemede etkilidir.
Havuç: Betakaroten, lif, K vitamini, potasyum ve antioksidanların özellikle iyi kaynağıdır. Antioksidan olan C vitaminini içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hastalıkları önlemeye yardımcıdır. C vitamini, soğuk algınlığının şiddetini ve süresini azaltmaya yardımcı olabilmektedir.
Pancar: Betalain maddesini içermektedir. Bu sayede kalp damar hastalıkları dahil birçok hastalığın önlenebilmesinde etkilidir. Kanın temizlenmesine yardımcı olabilecek iyi bir detoks sebzesidir. C vitaminin de iyi kaynağıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede etkili olan antioksidan içeriğe sahiptir. Sebze kavurması veya salata olarak tüketilebileceği gibi smoothie yapılarak da içilebilir.
Zerdeçal: Serbest radikaller vücutta sağlıklı hücrelere zarar verir. Zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin yüksek antioksidan etkisiyle bu zararlı molekülleri yok eder. Her gün bir tatlı kaşığı tüketeceğiniz zerdeçal sizi günümüzün vebası olan kanser hastalığından bile koruyacak. Antiinflamatuar ve antioksidan özelliği ile zerdeçal bu günlerde imdadımıza yetişiyor. Zerdeçal hamilelikte rahim hareketlerini artırabileceği için anne adayları için riskli bir baharattır.
Zeytinyağı: Besleyici değeri çok yüksektir. A,C,E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum minerallerini ve omega-9 doymamış yağ asidini içerir. Kötü kolesterolü düşüren zeytinyağı, antienflamatuar etkisi sayesinde kan damarlarının temizlenmesinde çok etkilidir. Özellikle doğal ve soğuk sıkım zeytinyağının seçilmesi oldukça önemlidir.
Arındıran ve hızlandıran smoothie
Malzemeler: 1 tane kivi
- Fındık büyüklüğünde taze zencefil
- İstenilen bol yeşillik (maydanoz, dereotu, roka..)
- 1 tane limon suyu (organikse kabuklarından da faydalanın)
- Su
Tüm malzemeler blenderdan geçirilir. Vitamin kaybına uğramaması için en kısa zamanda mümkünse hemen içilmelidir. ***Herhangi bir hastalığı olan bireyler, gebe ve emziren anneler tarifleri uygulamadan önce kendi uzmanlarına danışmalıdır.”
Yorumlar
Kalan Karakter: