Bağlardaki silkme problemi değerlendirildi
Silkme görülen bağlarda saha çalışmaları 2-4 Haziran 2020 tarihlerinde Turgutlu, Yunusemre, Şehzadeler, Saruhanlı, Akhisar, Gölmarmara, Ahmetli, Salihli, Sarıgöl ve Alaşehir İlçelerinde gerçekleştirildi.


Silkme görülen bağlarda saha çalışmaları 2-4 Haziran 2020 tarihlerinde Yunusemre, Şehzadeler, Saruhanlı, Akhisar, Gölmarmara, Turgutlu, Ahmetli, Salihli, Sarıgöl ve Alaşehir İlçelerinde gerçekleştirildi. 10 ilçede silkme şikâyeti olan bağ alanlarında incelemelerde bulunuldu. Her bağın durumu ile ilgili silkmeye neden olabilecek bilgiler alınarak sebepler açısından değerlendirmeler yapıldı.
MANİSA İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, bağlarda görülen Silkme problemine yönelik toplantı düzenlendi.
11 Haziran 2020 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya; Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Gündoğar, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Meran Kayhan, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Tevfik Turanlı ile konu uzmanı teknik personeller katıldı.
Toplantıda; silkme sorunu olan bağ alanlarında yapılan inceleme, gözlem ve kontroller değerlendirildi. Silkme görülen bağlarda saha çalışmaları 2-4 Haziran 2020 tarihlerinde Yunusemre, Şehzadeler, Saruhanlı, Akhisar, Gölmarmara, Turgutlu, Ahmetli, Salihli, Sarıgöl ve Alaşehir İlçelerinde gerçekleştirildi. 10 ilçede silkme şikâyeti olan bağ alanlarında incelemelerde bulunuldu. Her bağın durumu ile ilgili silkmeye neden olabilecek bilgiler alınarak sebepler açısından değerlendirmeler yapıldı.
Gözlem yapılan bağlardan alınan örnekler Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünde fungal hastalıklar açısından analizleri gerçekleştirildi. Analiz sonuçlarına göre herhangi bir fungal hastalığa (mildiyo, kurşuni küf) saptanılmadı. Silkme probleminin doğrudan fungal hastalıklar nedeniyle olmadığı görüldü.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İl Müdürü Metin Öztürk; "Meteorolojiden ve İlimiz Erken Uyarı Sisteminden alınan verilere göre, 15-20 Mayıs tarihlerinde sıcaklıklar, 1945 yılından bu yana mevsim normallerinin 9-13°C üzerine çıkarak en üst seviyeye ulaşmıştır. Özellikle İlimizin bağ bölgelerinde 40-44°C olarak gerçekleşmiştir. Bağlar tam çiçek döneminde bu aşırı sıcaklara maruz kalmıştır.
Çiçeklenme dönemi bağlarda hassasiyet gerektiren bir dönemdir. Özellikle iklimsel faktörlerin silkme olayı üzerine etkisi yüksektir. Çiçeklenme dönemindeki, ekstrem hava sıcaklıkları, sıcak hava dalgaları, sıcak ve şiddetli rüzgarlar, aşırı yağışlar, topraktaki nem eksikliği gibi faktörler silkmeye neden olabilmektedir.
Silkme şikâyeti bağ bölgelerimizin tamamında değişen oranlarda bulunmaktadır. Çiçeklenmenin erken başladığı Sarıgöl ve Alaşehir İlçelerimizde silkmenin nispeten az, çiçeklenmenin birkaç gün geç başladığı diğer İlçelerimizde silkmenin nispeten fazla olduğu değerlendirilmiştir.
Saha gözlemlerimize ve meteorolojik verilere dayanarak tam çiçek döneminde gerçekleşen aşırı sıcakların, bağlarda çiçek döneminde gerçekleşmesi sebebiyle silkme üzerinde etkili olmuştur" dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: