-Atık yağlar öğretmenlerin elinde sabuna dönüşüyor
-Geri dönüşüme katkı sağlıyorlar!
Mehmet Altan Anaokulu öğretmenleri, hazırladıkları projeyle atık yağları toplayarak elde ettiği sabunlarla geri dönüşüm sağlıyor. Geri dönüşümle yapılan sabunlar, ilçedeki kurumlara hediye olarak dağıtılıyor.
MANİSA’nın Turgutlu İlçesinde eğitim veren Mehmet Altan Anaokulu öğretmenleri, temizlik konusundaki bilinç düzeyinin artırılması ve bu konuda toplumsal bir duyarlılık oluşturulması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile OPET’in iş birliğinde hayata geçirilen ‘Tertemiz Yarınlar Okullarda Başlar’ projesi kapsamında atık yağları katı sabun ve arap sabununa dönüştürüyor. Okuldaki öğretmenler, projenin başlangıcında velilere kullanılmış yağların toprağa ve suya karıştığında doğaya verdiği zararların farkındalık bilgisini ölçen bir anket gönderdi. Bu anket sonucuyla harekete geçen öğretmenler, atık yağların toprağa ve suya karışmasını önlemek adına geri dönüşüm hareketi başlattı. Öğrencilerde hijyen eğitimleri ile oluşan davranışların günlük yaşama taşınması ve sağlıklı bir nesil yetiştirilmesini hedefleyen öğretmenler, atık sıvı yağın içine doğal ve bazı kimyasal maddeleri ekleyerek sabun elde etti. Öğretmenler, laboratuvar ortamında atık sıvı yağda uyguladıkları işlemlerin ardından çeşitli şekillerde sabun hazırladı. Hazırlanan sabunlar, ilçedeki kurumlara hediye ediliyor.
Sürece dair açıklamalarda bulunan Proje Direktörü Betül Uğur yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “OPET’in Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı ‘Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar’ protokolü kapsamında okulumuzda bir proje başlattık.
Projemizin başında velilerimize kullanılmış yağların toprağa ve suya karıştığında doğaya verdiği zararların farkındalık bilgisini ölçen bir anket gönderdik. Anket sonucunda katılımcıların konu ile ilgili yeterli bilgilerinin olmadığını gördük.
1 litre atık yağ 5000 litre içme suyunu kirletiyor. Atık yağların toprağa ve suya karışmasını önlemek, geri dönüştürmek ve yeniden değerlendirmek çevresel sürdürülebilirlik için şart. Hızla kirlettiğimiz ve tükettiğimiz dünya için bireysel olarak atabileceğimiz büyük bir adım.
Biz de bu yüzden atık yağları dönüştürmek için katı sabun ve arap sabunu yapımını öğrendik. Bu konudaki rehberim yıllardan beri kendi sabununu üreten annemdi. Okula gelip kostik ve kullanılmış kızartma yağlarının sabuna nasıl dönüştüğünü uygulamalı olarak gösterdi. Bugün velilerimizden gelen atık yağlar ile okul genel temizliğinde kullandığımız arap sabununu kendimiz üretiyoruz. Yaptığımız katı sabunları ve arap sabunlarını projemizi tanıtmak için ilçemizdeki kurumlara hediye ediyoruz. Yakında ürettiğimiz sabunları Halk Eğitim Merkezinin sergisinde Turgutlu halkı ile buluşturacağız.
Devam eden proje sürecimizde atık yağların çevreye zararı ile ilgili Tema Vakfı Turgutlu Temsilcisi Sayın Ayla Yönet’in iş birliği ile velilere seminer verildi. Seminer sonucunda velilerimizden sabun yapımını öğrenmek istedikleri konusunda geri bildirim aldık. Projemizin yaygınlaşması adına çalışmalarımızı geliştirerek devam edeceğiz.”
Berke Mankır