Atatürk’ün Turgutlu’ya gelişinin 88. yıldönümü kutlandı
Turgutlu Niyazi Üzmez Lisesi Tarih Öğretmeni Mesut Açıkgöz: “Kurtuluş Savaşında kahraman ordumuza mağlup olan düşman orduları kaçarken, 7 Eylül 1922'de Turgutlu'dan ilk kez geçen Atatürk aradan geçen 4 ay sonrasında Ocak ayında şehit kanlarıyla sulanmış Turgutlu'ya tekrar gelmiştir. 26 Ocak 1923'de özel trenle Salihli'den Turgutlu'ya gelen Atatürk'ü istasyonda Turgutlu'nun tüm halkı coşkuyla karşılamıştır.”
MANİSA’nın Turgutlu ilçesinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Turgutlu’ya ilk gelişinin 88. yıldönümü dün kutlandı.
26 Ocak 1923 Yılında Turgutlu’ya gelen ve ilçe tren garında vatandaşlarla konuşan ulu önder Atatürk’ün Turgutlu’ya gerçekleştirdiği ziyaret her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Dün saat 10.00’da 50 Yıl Alanında yapılan ve Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin anıta konulması ile başlayan kutlama programı saygı duruşu, İstiklal Marşı ve bayrakların gönlere çekilmesiyle devam etti.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Turgutlu Niyazi Üzmez Lisesi Tarih Öğretmeni Mesut Açıkgöz yaptı.
Açıkgöz yaptığı konuşmada; “Turgutlu 29 Mayıs 1919 tarihinden 7 Eylül 1922 tarihine kadar Yunan işgali altında kalmıştır. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşından yenik olarak çıkmasından sonra imzalanan Mondrosos ateşkes Anlaşması ile ülkeyi paylaşan batılı devletler Yunanlıların da Ege'yi işgal etmelerini kabul etmişlerdi. Buna dayanarak Yunan ordusu 15 Mayıs 1919'da İzmir'i, 29 Mayıs 1919'da da Turgutlu'yu işgal etmiştir. Kasabanın savunulması amacıyla kurulmuş olan Turgutlu Müdafaa-i Osmaniye Cemiyeti ve onun milis kuvvetleri işgale direndiyse de başarılı olamamış ve daha geri hatlara çekilerek mücadelesini oradan sürdürmek zorunda kalmıştır. İlçeyi işgal eden Yunanlılar tüm resmi binalara Yunan bayrağı çekmişler ve şehrin giriş-çıkışlarını denetim altına almışlardır. Yunan askerleri yerli Rumların da ihbar ve kışkırtmalarıyla kasabanın Müslüman halkına karşı büyük bir baskı ve tedhiş uygulamaya başlamışlardır. İşgalden kurtuluşa kadar geçen sürede, işgal altındaki pek çok yerdeki Türkler gibi Turgutlu halkı da pek çok acıya, işkenceye hatta katliama maruz kalmıştır. 30 Ağustosta kazanılan büyük zaferin ardından Yunan ordusunun Türkiye'yi terk etmeye başlamasıyla ülkede bayram havası esmiştir. Ama bu sefer de Yunanlılar şehirleri yakıp-yıkarak çekilmeye başlamışlardır. Turgutlu yangını 4 Eylül 1922 Pazartesi günü başlamış ve iki gün boyunca sürmüştür. İleri cephelerden batıya dönen Yunan askerlerinin de katılmasıyla olaylar çığırından çıkmıştır.
Evleri tek tek ateşe verip insanları öldürmüşler, değerli eşyaları talan etmişlerdir. Bu yangınlar 6 Eylül 1922 Çarşamba akşamına kadar sürmüş şehir adeta bir kül yığını haline gelmiştir. Halide Edip'in ifadesiyle "bir yanmış ceset" haline dönüşmüştür. Tahkik-i Mezalim Heyetinin yaptığı tespitlere göre 6328 evden 201 ev sağlam kalmıştır. 10.000 civarında da insan katledilmiştir. Yunan işgalinden sonra harabeye dönen Turgutlu, 1925–1926 yıllarında itibaren tekrar inşa edilmeye başlanmıştır.
Kurtuluş Savaşında kahraman ordumuza mağlup olan düşman orduları kaçarken, 7 Eylül 1922'de Turgutlu'dan ilk kez geçen Atatürk aradan geçen 4 ay sonrasında Ocak ayında şehit kanlarıyla sulanmış Turgutlu'ya tekrar gelmiştir. 26 Ocak 1923'de özel trenle Salihli'den Turgutlu'ya gelen Atatürk'ü istasyonda Turgutlu'nun tüm halkı coşkuyla karşılamıştır. Başkomutan burada yaptığı konuşmada; ‘ Biliyoruz ki büyük sefaletler ve felaketler geçirdiniz, evleriniz yakıldı, hemşerilerinizden birçoğu şehit edildi. Fakat bütün bu cenk sizin için heyetimiz için bir uyanma ve uyanıklık olmuştur. Biz bu uyanışla çalışırsak artık o kara günlerin tekrarına imkân olmaz’ demiştir” dedi.
Kutlama programı etkinliğine Kaymakam Nazmi Günlü, Garnizon Komutanı Tarık Ercan, Turgutlu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Togay, Turgutlu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Simav, Emniyet Müdür Vekili Volkan Parıldar, Daire Müdürleri, Okul Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: