Atatürk’ün ziyaret ettiği evi kim yaktı?
Ali Şentürk'ün kaleminden Kasaba
HEP deriz ki; Yunanlılar Kasaba’dan giderken ne varsa yakıp, yıkıp gitmişler. Ve deriz ki; Yunanlı askerler giderken Sevinç Meydanı’nda bulunan o büyük kütüphaneyi de yakmışlar. Ya Cumhuriyet dönemi? Halk Fırkası, Türk Ocakları, Halk Evleri dönemindeki belgelere ne oldu? Ortalarda yok. Birileri, birilerine öfkelenip yok edip atmışlar.
Atatürk 16 Ekim 1925 tarihinde Turgutlu’ya ziyaret ettiğinde, istasyon garında Kasabalılarla kucaklaşıp, sohbet ettikten sonra trene binip gitti mi? Yoksa şehrin içine kadar girip, Türk Ocağı binasına gelip, o meşhur kahvesini içip sigarasını tellendirdi mi? Konumuz bu.
Kasaba Türk Ocağı 1923 yılında açılır. Bu Ocak 1925 yılına kadar hummalı bir çalışma gösteremez. 1925 yılında ocağın başına teşkilatçı kimliği ile tanınan Dr. Seyfettin Poyraz getirilir. Yardımcıları ise Savcı İsmail Hakkı, Kemal Halit Bey ve Terzi Vehpi Efendidir.. Katip üye ise Arpacızade Rıfat Bahir Efendi, Muhasip İbrahim Efendidir. Dr. Seyfettin Poyraz’ın ilk işi Atatürk’ü Kasaba’ya davet etmek olur.
Atatürk şapka devrimi nedeniyle yurt gezisine çıkmıştır ve İzmir’dedir. Bunu fırsat bilen Turgutlu Halk Fırkası azası Cemal Sururi, Ticaret Odası Reisi Hasan Şevki Beyler, Gazi’yi davet etmek üzere İzmir’e giderler. Atatür’ün Kasaba’yı ziyaret etmesi için Ondan istekte bulunurlar. Paşa gelenleri kırmaz bu isteği kabul eder.
Bu bilgi üzerine Turgutlular üç gün öncesinden hazırlıklara başlarlar. 13 Ekim günü, Koza Pazarı Meydanı’nda bir hazırlık mitingi düzenlerler.
16 Ekim 1925 sabahı, Belediye Başkanı Ahmet Sıtkı Bey, Kaymakam Siracettin Bey, İdmanyurdu Reisi olarak Cevdet Bey (Öktem), Türk Ocağı Başkanı Dr. Seyfettin Bey (Poyraz), Türk Ocağı Azası Hasan Şevki Bey, belediye binasında toplanırlar. Bir durum değerlendirmesi yaparlar. Ardından istasyon binasına doğru hareket ederler.
Ve Atatürk Kasaba’nın tren garındadır. Atatürk büyük bir törenle ve alkışlarla karşılanır. Gazi’nin gelişi nedeniyle, Türk Ocağı başkanı Dr. Seyfettin Bey (Poyraz), Gaziye hitaben uzun bir konuşma yapar. Bütün soru burada! Atatürk İstasyonda trenden inip Kasabalılarla kucaklaşıp, konuşmaları dinleyip Turgutlu’dan ayrıldı mı, yoksa Kozapazarı’na kadar gidip, Türk Ocağı binasında bir kahve içti mi? Bizi tereddüde düşüren 23 Temmuz 2004 tarihinde bir gazete yazısı. Bu gazeteye göre Atatürk İstasyonda trenden inmiş Koza Pazarı yakınında bulunan ve Türk Ocağı binası olarak kullanılan Arif Ağa’nın evinde konuk edilmiştir. Atatürk, Kasaba’dan ayrılmadan önce; “Yapılan konuşma ve gösterilen ilgiden çok memnun olduğunu” söyleyip Türk Ocağı Başkanı Dr. Seyfettin Poyraz tarafından kendisine takdim edilen fotoğrafına şunları yazar; “Kasaba Türk Ocağı’na - 16 Ekim 1925
Atatürk’e bu fotoğraf Türk Ocağı binasında mı verildi, yoksa Kasaba garında mı verildi.
Ne yazık ki bunu bilemiyoruz. Atatürk’ün ziyaret ettiği söylenen binaya ne olmuş derseniz. Alçı kabartma ve bitkisel motiflerle süslü bina ne yazık ki günümüze ulaşamamıştır. Tak tak evi olarak da bilinen bu tarihi bina önce yakılmış sonra da yıkılıp yok edilmiştir.
Ali Şentürk
Yorumlar
Kalan Karakter: