Arınç, “Bu süreci özenle takip ediyoruz’’
BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç, 28 Şubat süreciyle ilgili olarak gözaltına alma olaylarını değerlendirdi. Arınç, başlayan sürecin özenle takip edilmesi çağrısında bulunarak, “Şimdi de özel yetkili savcılık bu soruşturma kapsamında o dönemde çalışmaları oldukları bildikleri veya inandıkları kişiler ile ilgili bir arama ve gözaltı işlemi yapıyor. Zandediyorum ki bu da bir yargı sürecinin başladığını gösteriyor. Yeterli deliller bulunursa, daha sonra iddaneme tanzim edilecek ve dava açılacak veya bu kişiler ile ilgili olarak takipsizlik kararı verilebilecek’’ dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa Turgutlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne ait yeni hizmet binasının açılış törenin ardından yaptığı basın toplantısında 28 Şubat süreci ile ilgili gözaltına alınmaları değerlendirdi. Arınç yaptığı açıklamada, sürecin özel yetkili savcınının izniyle başladığını ifaderek, “Sabah saatlerinde 28 Şubat süreci ile ilgili özel yetkili savcılığın bir işlem başlattığını, bazı evlerde arama yapıldığını bende de duydum. Erken saatlerde hava alanına gitmiştim. Şimdi öğrendiğim kadarıyla savcılığın verdiği izinle zannediyorum ki 30 civarında evlerinde veya işyerlerinde arama yapılıyor. Ve gözaltı yetkisi kendilerine verilmiş. Olayı bir yargı işlemi olarak görmek lazım. Savcılığın verdiği izinle bunlar yapılıyor. Zannediyorum ki 12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili yargılama süreci başladı. 4 Nisan’dan itibaren hayatta bulunan iki milli güvenlik kurulu üyesi evren ve Şahinkaya mahkeme önünde yargılanıyor. Vatandaşlarımızın yurttaşlarımızın şikayetleri üzerine savcılık iddianame tanzim etti ve mahkeme başladı. Yine 28 şubat 1997 de yazarların cizerlerin daha çok postmadern darbe dedikleri bir süreçle kilgili olarak yargıya müşteki sıfatıyla yargıya şikayetler yapılmıştı. Şimdi de özel yetkili savcılık bu soruşturma kapsamında o dönemde çalışmaları oldukları bildikleri veya inandıkları kişiler ile ilgili bir arama ve gözaltı işlemi yapıyor. Zandediyorum ki bu da bir yargı sürecinin başladığını gösteriyor. Yeterli deliller bulunursa, daha sonra iddaneme tanzim edilecek ve dava açılacak veya bu kişiler ile ilgili olarak takipsizlik kararı verilebilecek. O zaman süreci hepimiz özenle takip etmeliyiz’’ diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Arınç, TBMM’de Türkiye’nin geçmişteki muhturalarını ve darbelerini inceleyecek bir komisyonun kurulduğuna dikkat çekerek, “Bildiğiniz gibi dün TBMM’de bütün partilerin ittifakı ile bir araştırma komisyonu kuruldu. Bu komisyon, 27 Mayıs 1960, 71 muhtırası, 12 Eylül 80, 28 Şubat ve 27 Nisan ile ilgili olarak bir araştırma komisyonu görevlendirildi. 4 ay içinde raporlarını oluşturacaklar ve meclise sunacaklar. Türkiye darbelerle yüzleşiyor. Artık darbe dönemlerinin geride kaldığına ve türkiyenin geldiği noktaya hepimiz şahidiz. Dolayısıyla meclisin soruşturduğu yargınında özenle konuların üzerinde durduğu günlerdeyiz. Elbette bunları türk milletinin bütün yurttaşları özenle takip edeceklerdir. Geçmişte bazı örneklerini gördüğümüz için hatırlatmak istiyorum. Yargının dikkatini çekmek istiyorum. Elbette yargıda bu sürecte çok özenli olmalıdır. Özellikle gözaltına alma konusunda yurttaşlarımızın bazı keyfiliklerle karşılaştığını biliyoruz. Dolayısıyla gözaltına almak, yargılamak, yargının işidir. Ancak bu konuda çok daha özenli olmak vicdanları kanatacak bir olayla karşılaşmamalıyız. Hepimiz yargıya inanan ve güvenen insanlar olarak bu sürecin sonunda Türkiye’nin demokrasinin güçlenmesi elbette mümkün olacaktır. Bunu da özenle bekliyoruz” diye konuştu.
SURİYE KONUSUNA DEĞİNDİ
Başbakan Yardımcısı Arınç, 28 Şubat gözaltılarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin Suriye ile ilgili sorularını yanıtladı. Arınç yaptığı açıklamada, “Suriye’deki olayları Türkiye çok yakından takip ediyor. BM genel sekreterinin özel temsilcisi olan Kofi Annan’ın önce 10 Nisan, sonrasında 12 Nisan ile ilgili olarak talepleri olmuştu. Suriye yönetimi bunlara uymadı. Şu dakika itibariyle ne yapıldığını bilmiyorum. Ama geçmiştede bir yıllık süreçte gördük ki, Beşar Esat ve yönetimi kan dökmeye devam ediyor ve sözlerini tutmuyor. Bizde hem Türkiye olarak hem de bu konuya ilgi duyan BM ile AB ile NATO’suyla bölgemizdeki ülkelerle Rusya ve Çin’le, İran ile Suriye konusunu görüşüyor, şiddetin durması, silahların susması ve halka yöneltilen öldürme olaylarının bir an önce bitmesi konusunda Türkiye bütün ağırlığıyla dış politikada egemen olmaya çalışıyor” dedi.
KILIÇDAROĞLU’NU ELEŞTİRDİ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Suriye ile ilgili olaylarla “İntikamla adalet olmaz’’ sözlerini eleştirerek, “Adalet başka bir şeydir, merhamet de başka şeydir. Ben avukat olduğum zaman bunu öğrendim. Adalet mutlaka herkes için lazım ama adaletin herkes için tatmin edici düzeyde olması lazım. KIlıçdaroğlu 28 Şubat ile ilgili başlayan operasyonlardan büyük bir sıkıntı duymaktadır, üzüntü duymaktadır. Çünkü kendisi genel başkan değildi. O zamanki genel başkan deniz Baykal, o zamanı en çok alkışlayan en çok destekleyen birisiydi. Chp refah yol hükümetinin devrilmesini temin eden, milli güvenlik kurulu ve silahli kuvvetlerin etkisine her zaman minnettar olmuştu. Böyle bir açıklamayı operasyonu küçümsemek adına böyle bir açıklamayı yapmıştır’’ dedi.
Arınç konuşmalarının ardından Turgutlu İlçesi’nde bir takım ziyaretlerde bulunduktan sonra Manisa il merkezine hareket etti. (Haber Merkezi)
Yorumlar
Kalan Karakter: