Ameliyatlarda kullanılan anestezi (narkoz) teknikleri
EGEUMUT Hastanesi Anestezi Uzmanı Uzm.Dr. Barış Bilgiç, Ameliyatlarda Kullanılan Anestezi (Narkoz)Teknikleri hakkında gazetemize bilgilendirici açıklamalarda bulundu.
Ameliyathanelerimizde anestezi, 4 adet anestezi teknisyeni ile birlikte uzman doktorumuz tarafından yürütülmekte ve ameliyat sırasında hastanın EKG, kan basıncı, periferik oksijen satürasyonu, vücut ısısı, end-tidal karbondioksit, anestetik gazların konsantrasyonu gibi anestezi güvenliği için gerekli tüm ölçümler tam donanımlı cihazlarımızla yapılmaktadır. Operasyon sırasında olduğu kadar sonrasında da yaşamsal fonksiyonların takibi ve ağrının kontrolü yine anestezi uzmanı tarafından sağlanmaktadır. Özellikle epidural katater uygulanan hastalarda ameliyat sonrasında ağrı şikayetini tamamen sıfıra indirmiş bulunmaktayız. Yapılacak operasyonun çeşidine göre genel, spinal, epidural, kombine spinal-epidural, RIVA ve perferik sinir blokları, anestezi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Doğum yapacak olan anne adaylarında ağrısız doğum için epidural kateter uygulanmakta ve hastalarımız konforlu ve ağrısız şekilde, doğum yapmaktadırlar. Hastanemizde bulunan 5 yataklı yoğun bakım birimindeki hastaların yaşamsal fonksiyonlarının takibi, ileri tetkik ve tedavileri de anestezi uzmanının denetiminde yapılmaktadır. Ayrıca mide ve barsak rahatsızlıklarında uygulanan endoskopi ve kolonoskopi girişimlerinde de hastalarımız güvenli bir şekilde uyutulmakta bu sayede hasta konforu maksimum düzeye ulaşmaktadır. Anestezi ekibi olarak amacımız hastalarımızın güvenli şartlarda ameliyat olmalarını ve ameliyat sonrasında ağrının ortadan kaldırılması bu sayede hasta konforunu ve memnuniyetini en üst düzeye çıkarmaktır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Genel anestezi ne kadar güvenlidir?
Modern monitörler, daha iyi ilaçlar ve en önemlisi bunları kullanabilecek anestezi uzmanlarının varlığı anesteziyi gün geçtikçe daha güvenilir hale getirmektedir. 1982’de genel anesteziye bağlı ölümler 1/10.000 iken günümüzde bu oran 1/200.000 dir.
Genel anestezinin yan etkileri nelerdir?
En belirgin etkiler, kusma ve mide bulantısı %10, boğaz ağrısı % 10, düşük kan basıncı %3, ameliyat sonrası solunum desteği gereksinimi %3, anormal kalp ritmi %1, yüksek tansiyon %1, uzun dönem uyum bozukluğu ve şuur bulanıklığı %0,5 dir.
Rejyonel anestezi(spinal ve epidural anestezi) ne kadar güvenlidir?
Rejyonel anesteziye bağlı ölüm literatürde yok denecek kadar az sayıda bildirilmiştir. Bu nedenle buna ait bir oran vermek mümkün değildir.
Spinal veya epidural anestezi sonrasında felç olur muyum?
Rejyonel anestezi planlanan hastaların en sık tereddüt ettikleri konu bu teknik sonrasında kalıcı felç olma korkusudur. Spinal ve epidural anestezide ilaçlar boşluklara enjekte edildiğinden bu pek mümkün değildir. Bu uygulamalar anestezi uzmanları tarafından gerçekleştirildiği sürece sorun çıkmamaktadır. Ancak bu işlemler anestezi uzmanı olmayan yardımcı sağlık personeli (anestezi teknisyeni) veya anestezi uzmanı olmayan diğer branş uzmanları tarafından yapıldığında risk söz konusudur.
Spinal veya epidural anestezinin yan etkileri nelerdir?
En sık görülen yan etki geçici bel ağrısıdır. Ortalama 10–15 gün kadar sürebilmektedir. İşlemin gerçekleştirilmesinde güçlük sebebiyle işlemin bir kaç kez tekrarı, işlem sırasında ki pozisyon ve hasta gerginliğinden kaynaklanan kas spazmı sonucu olduğu düşünülmektedir. Bel ağrısı olan hastaların şikayetleri kas gevşetici ve ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilmektedir. İkinci önemli yan etki; özellikle spinal anestezi sonrasında görülebilen baş ağrısıdır. Baş ağrısı geliştiğinde anestezi uzmanının önereceği tedavilerle kısa sürede sonuç alınabilmektedir.
Üçüncü önemli yan etki; işlem sonrasında kısa sürede ortaya çıkan kan basıncı düşmesidir. Anestezi uzmanının uygulayacağı tedaviler ile kan basıncı ivedilikle normale döndürülür. Çok nadir görülen diğer yan etkiler ise menenjit, spinal ve epidural boşluklarda kan toplanması ve geçici his kayıplarıdır. Menenjit; anestezistin aseptik koşulları sağlamadığı durumlarda, kan toplanması; hastanın kanama ve pıhtılaşma bozukluğu olduğu durumlarda ve geçici his kaybı; anestezi uzmanı dışındaki kişilerce yapılan uygulamalarda söz konusudur.
Sedo-analjezi ve lokal anestezi ne kadar güvenlidir?
Bu anestezi tekniği genellikle tüm dünyada ofis anestezisi olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple karşılaştırmalı veya geriye dönük veri toplamalı, geniş kapsamlı bilimsel yayınları ve sonuçları yoktur. Literatürde bu anestezi tekniğine bağlı olarak gelişmiş ölüm vakaları genellikle anestezi uzmanları olmadan uygulanmış cerrahi girişimlerde bildirilmiştir. Bu tekniğin gerekli asgari teknik teçhizat varlığında ve anestezi uzmanı eşliğinde uygulandığında çok güvenilir olduğu bilinmektedir.
Sedo-analjezi ve lokal anestezinin yan etkileri nelerdir?
Lokal anestetik ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu reaksiyonlar anestezi uzmanının yapacağı müdahaleler ile kontrol altına alınır.
Ameliyat sonrasında sedo-analjezide kullanılan ilaçlara bağlı olarak nadiren bulantı, kusma gözlenebilir. Genellikle ameliyat bitmeden bu ihtimal nedeniyle hastalara bulantı kusmayı giderici ilaçlar uygulanarak bu sorun önlenmeye çalışılır.
Lokal anestetik enjeksiyonu sırasında ağrı duyacak mıyım veya bu işlemden haberdar olacak mıyım?
Sedo-analjezi hasta hazırlama odasında damar yolu açılmasını takiben uygulanan küçük dozdaki ilaçla başlar ve takılan serumdaki ilaçlarla devam ettirilir. Hastaya lokal anestetik uygulaması ameliyathanede ve hastanın sedo-analjezi derinliği belli bir düzeye ulaştığında gerçekleştirildiği için hasta bu uygulamanın rahatsız edici etkilerini algılamaz.” ifadelerini kullandı. Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: