Allerjik konjonktivitler EGEUMUT Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. İbrahim Türker, Allerjik Konjonktivitler ile ilgili olarak gazetemize bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Op.Dr. İbrahim Türker yaptığı açıklamada: “Gözde allerjik hastalıklara toplumda sık rastlanmaktadır. Bütün tiplerinde karakteristik bulgular gözlerde kızarıklık, sulanma ve kaşıntıdır. mevsimsel olabildiği gibi yıl boyunca da görülebilmektedir. büyük çoğunluğu doğru tanı ve tedavi ile sekel bırakmadan iyileşir. Allerjik konjonktivitin 5 farklı klinik tipi vardır.
1. Mevsimsel allerjik konjonktivit Mevsimsel allerjik konjonktvit en sık görülen tipidir. Olguların yarısı bu gruptadır. Kaşıntı en karakteristik semptomudur, göz yaşarması ve yanma hissi genellikle eşilik eder . Sıklıkla burun semptomlarıda eşlik eder (allerjik rinit). Gözlerde kızarıklık, ödem, kapaklarda şişlik ve renk değişikliği görülür. Allerjenler sıklıkla polenlerdir ve genellikle çimen ve tohumlardan kaynaklanır.
2. Perennial allerjik konjonktivit
Allerjik konjonktivitin yıl boyunca süren tipidir. Başlıca ev tozu akarlarına bağlı gelişir (tozlarda yaşayan göz ile görülemeyen canlılar). Daha az yaygındır ve mevsimsel tipe göre daha az şiddetlidir.
3.Vernal keratokonjonktivit Daha nadir görülür. Tipik olarak mevsimseldir (ilkbahardan yaz sonuna kadar). Şiddetli kaşıntı, göz yaşarması, ışıktan rahatsızlık hissi, yanma, yabancı cisim hissi, batma ve hassasiyet gibi semptomlara sebep olur. Erkeklerde daha fazla olmak üzere çocukluk ve ergenlik döneminde oluşur. Hastaların %75 inde astım, egzema veya allerjik rinitle birliktedir. Belirgin bir allerjik maddeye karşı gelişmez fakat polen maruziyeti hastalığı alevlendirebilir. Sık göz kaşımaya bağlı astigmatizma gelişimi riski mevcuttur. Kornea tabakasında ülser gelişimine bağlı görme kaybı gelişebilir. Bu hastaların mutlaka göz doktoru tarafından takip edilmesi gerekir.
4. Atopik keratokonjonktivit Körlük riski en fazla bu tipindedir. Astım, rinit, atopik dermatit, besin alllerjisi gibi sistemik belirtiler gösteren erişkinlerde (18-50 yaş) görülür. Vernal konjonktivit 5-10 yıl arası sürerken atopik keratokonjonktivit ilerleyen yaşlara kadar süreblir. Kaşıntı, göz yaşarması, ışıktan rahatsızlık hissi, yanma, göz kapaklarında pul pul dökülmeler görülür. Kornea iltihabı geliştirebilir . Katarakt oluşumu sıktır.
5. Kontakt okular allerji Göz damlalarına, damlalardaki koruyucu maddelere veya kozmatik maddelere bağlı gelişen kontakt blefarokonjonktivit göz çevresinde kızarıklık, deri döküntüleri ve ödeme neden olur.
TEDAVİ
1. Allerjenden kaçınma Polen allerjisi olan hastaların, allerjenlerin çok olduğu mevsimleri bilerek önlem alması ve allerjenlerden kaçınmaları tedavideki en önemli basamaktır. Allerjenlerin yoğun olduğu yerlerde uzun süre kalmamak, sık sık ellerin ve yüzün yıkanması, güneş gözlükleri takılması ve eve gelindiğinde kıyafetlerin çıkarılıp duş alınması allerjene daha az maruz kalarak hastalık alevlenmeleri azaltılabilir. Tüm yıl süren allerjilerden ev tozu akarları sorumludur. Özellikle yatak odasında çarşaflardaki deri döküntüleriyle beslenip çoğalan bu canlılara karşı çarşafların sık değiştirilmesi ve evin sık havalandırılması önemlidir.
2. Medikal tedavi Mevsimsel allerjik konjonktivitlerde anti allerjik damlalar tek başlarına genelde yeterli olmaktadır. Vernal keratokonjonktivit ve atopik keratokonjonktivit tiplerinde ise daha agresif tedavi gerektirmektedir. Sonuç olarak allerjik konjonktivitler sık görülen hastalıklardır. Büyük kısmı göze kalıcı hasar bırakmamasına rağmen mutlaka göz doktoru tarafından muayene edilip ayırıcı tanısı yapılarak tedavilerinin düzenlenmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı. Gonca ÖZKAN FİDANCI
Yorumlar
Kalan Karakter: