Akçay: Tarım sigortası gözden geçirilmelidir
Tarım sigortasında istenilen sonuca ulaşılamadığını söyleyen MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanan çiftçilere tarım sigortası zorunluluğu getirilmesine rağmen 2012 yılında Manisa’da çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 71 bin 177 çiftçiden ancak 29 bin 560’ı yani yüzde 41’i sigorta yaptırmıştır. Ülkemizdeki çiftçilerin yaklaşık yüzde ellisinin çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olmadığı düşünüldüğünde Manisa’daki toplam çiftçimizin ancak yüzde 20’sinin tarım sigortası yaptırdığı anlaşılmaktadır. Sigorta yaptıran çiftçilerimizin de çok büyük bir bölümü Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi çeken çiftçilerimizdir. Bu veriler, Tarım Sigortası sisteminin işlemediğinin bir göstergesidir. Bu nedenle Tarım Sigortası sistemi yeniden gözden geçirilerek sistemin aksaklıkları giderilmelidir.” dedi.
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden düşük faizli kredi kullanan çiftçilere sigorta zorunluluğu getirilmesine rağmen Tarım sigortasında istenilen seviyeye ulaşılamadığını söyleyen Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Tarımsal üretimde çiftçilerimizi mağdur eden bazı riskler 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamına alınmamıştır. Örneğin kuraklık ile tarla ürünlerinde yaşanan don gibi önemli riskler sigorta kapsamında değildir. Hayvancılıkta ise birçok hastalık sigorta kapsamı dışında olduğu için hayvan üreticilerimiz sigorta yaptırmamaktadır. Yüzde 50 prim desteğine rağmen bazı ürünlerdeki sigorta bedellerinin yüksek olması nedeniyle ürünü para etmeyen çiftçimiz sigorta yaptıramamaktadır. Bazı çiftçilerimiz sigorta eksperlerinin hazırlamış olduğu raporların gerçek zarar oranlarını yansıtmadığı gerekçesiyle sigorta yaptırmamaktadır.” dedi.
Tarım sigortası ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e soru önergesi veren MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Tarım Sigortası kapsamına girmeyen riskler için 2090 sayılı kanunu tekrar gözden geçirerek çiftçilerin mağduriyetini önlemeyi düşünüyor musunuz? Kuraklık ve tarla ürünlerinde yaşanan don olayının sigorta kapsamına dahil etmeyi düşünüyor musunuz? Hayvancılıkta sigorta kapsamı dışındaki hastalıkları da sigorta kapsamına dâhil etmeyi düşünüyor musunuz? Yüzde 50 prim desteğine rağmen bazı ürünlerdeki sigorta bedellerinin yüksek olması nedeniyle birçok çiftçimizi sigorta yaptıramamaktadır. Sigorta bedellerini yeniden belirlemeyi düşünüyor musunuz? Bazı çiftçilerimiz sigorta eksperlerinin hazırlamış olduğu raporların gerçek zarar oranlarını yansıtmadığı gerekçesiyle sigorta yaptırmamaktadır. Zarar tespit oranıyla ilgili bu sorunu gidermek için her ilçenin Ziraat Odası Başkanının TARSİM’in hasar tespit eksper heyetinin doğal üyesi olmasına ve zarar tespit çalışmalarına katılmasına yönelik bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Manisa ilindeki toplam çiftçi sayısı ne kadardır? Manisa ilinde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçi sayısı ne kadardır? Manisa ilinde 2005-2013 yılları arasında yıllar itibariyle kaç çiftçi tarım sigortası yaptırmıştır? Manisa ilinde 2005-2013 yılları arasında yıllar itibariyle kaç çiftçi mağduriyetten dolayı tarım sigortasından faydalanmıştır? Miktarı nedir? Manisa ilinde 2005-2013 yılları arasında, yıllar itibariyle, TARSİM eksperlerinin hazırlamış olduğu zarar oranı raporlarına kaç çiftçi itiraz etmiştir? Bu itirazlardan kaçı çiftçi lehine sonuçlanmıştır?” diye sordu.
MHP’Lİ AKÇAY’ın soru önergesini cevaplandıran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “ Tarımsal üretimdeki doğal afet kaynaklı risklerin sigorta kapsamına alınabilmesi için tarım sigortaları kapsamının genişletilmesine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Kuraklık ve tarla ürünlerinde don riskinin tarım sigortaları kapsamına alınabilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Hayvan hayat sigortalarında teminat kapsamının genişletilmesi konusunda çalışmalar devam etmektedir. 2013 yılında tarım sigortası yaptıran üreticilerimiz ( devlet prim desteği hariç); 1 dekar buğday ve arpa için 1 lira 90 kuruş, 1 dekar ayçiçeği için 1 lira 70 kuruş, 1 dekar pamuk için 4 lira 50 kuruş, 1 dekar fındık için 24 lira, 1 dekar üzüm için ise ortalama 48 lira sigorta primi ödemektedir. Manisa ilinde, 2012 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçi sayısı 71.177’dir. 2012 yılında Manisa’da 29.560 adet tarım sigortası poliçesi düzenlenmiş, 5 milyon 879 bin 705 lira hasar tazminatı ödenmiştir. Manisa ilinde 01/06/2006-11/07/2013 tarihleri arasında; 115.284 adet tarım sigortası poliçesi düzenlenmiştir. 41.600 adet hasar ihbarı yapılmış poliçeye 103.8 milyon lira hasar tazminatı ödenmiş olup, bunlardan 950 poliçeye itiraz edilerek yeniden değerlendirilmiştir.” dedi.
Tarım Bakanı Mehdi Eker’in cevabını değerlendiren MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, “ Tarım Bakanı tarım sigortasındaki eksikliklerle ilgili sorularımıza verdiği cevapta ‘ çalışmalar devam etmektedir.’ demektedir. Tarım Sigortası Kanunu çıkalı 7 yıl olmuş. Ancak ne hikmetse tarım sigortasındaki bu eksiklikler bir türlü giderilememiştir. 2013 yılında devlet prim desteği hariç 1 dekar buğday ve arpa için 1 lira 90 kuruş, 1 dekar ayçiçeği için 1 lira 70 kuruş, 1 dekar pamuk için 4 lira 50 kuruş, 1 dekar fındık için 24 lira sigorta primi ödenirken 1 dekar üzüm için ise ortalama 48 lira sigorta primi ödenmektedir. Manisa’daki toplam 5 milyon dekarlık tarım arazisinin 1 milyon dekarında zeytin, 800 bin dekarında üzüm, 500 bin dekarında tütün üretilmektedir. Bu ürünleri üreten çiftçilerimizin dönüm başına ödediği sigorta primi yüksek olduğu için ürünü zaten para etmeyen Manisalı çiftçilerimiz sigorta yaptırmamaktadır. Ziraat Odalarına kayıtlı olan çiftçilerimiz tarımsal destekler yetersiz olduğu için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırmamaktadır. Örneğin, Akhisar Ziraat Odasına kayıtlı çiftçi sayısı 28.750 iken Akhisar’da Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıtlı çiftçi sayısı 8.029 kişidir. Tarım Bakanının verdiği bilgilere göre; 2012 yılında Manisa’da çiftçi kayıt sistemindeki kayıtlı çiftçi sayısı 71 bin 177 iken sigorta yaptıran çiftçi sayısı 29 bin 560 kişidir. Yani Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı Manisalı çiftçilerin sadece yüzde 41’i tarım sigortası yaptırmıştır. Ülkemizdeki çiftçilerin yaklaşık yüzde 50’sinin çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olmadığı düşünüldüğünde Manisa’daki çiftçilerin ancak yüzde 20’sinin sigorta yaptırdığı görülmektedir. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi çeken çiftçilerimize sigorta zorunluluğu getirilmiştir. Eğer bu zorunlulukta olmasa çiftçilerimiz sigorta yaptırmayacaktır. Bu veriler, Tarım Sigortası sisteminde eksiklik ve yanlışlık olduğunu göstermektedir. Bu nedenle Tarım Sigortası sistemi yeniden gözden geçirilmelidir.” dedi. Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: