Ahmetli'de zeytin sineğine karşı % 2'lik Dap'lı şişe asımı ve zehirli yem kısmi dal mücadelesi
MANİSA İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Agrotek firmasının işbirliğinde tasarlanan Ultrasonik Sersörlü Bahçe Pülverizatörü ile Ahmetli İlçesinde 7.000 dekar alanda zehirli yem kısmi dal ilaçlaması ve 1.000 dekarlık alanda % 2’lik Dap’lı şişe asımına yönelik Tarla Günü gerçekleştirildi.
Tarla gününde görüşlerini aktaran Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Alternatif mücadele yöntemlerinden olan Zehirli Yem Kısmi Dal Mücadelesi ile Biyoteknik Mücadele Yöntemlerinin yaygınlaşması için, 2020 yılında Kırkağaç'ta 1.405 dekar, 2021 yılında Akhisar'da 750 dekar, Salihli’de 500 dekar olmak üzere toplam 2.655 dekar alanda Zeytin Sineğine Karşı Zehirli Yem Kısmi Dal Mücadelesi yapılmıştır. Ayrıca Kırkağaç İlçesinde 500 dekarlık alanda ve Akhisar’da 100 dekarlık alanda %2‘lik Dap şişe asımı yapılmıştır. Proje ile ilçelerdeki mahallelerde ilaçlama aleti modernize edilerek tüm alanın bir ilaçlama makinası ile ilaçlaması yapılmıştır. 2022 yılında ise Ahmetli İlçesi Dibekdere ve Kestelli Mahallelerinde 8.000 dekar alanda 251 üreticimizle bu projeyi uyguluyoruz. 8.000 dekar alanın 1.000 dekarında %2 Dap’lı şişe asımı, 7.000 dekarında Zehirli Yem Kısmi Dal Mücadelesi yapılacaktır.
Proje ile Bakanlığımız bütçesinden 30.000 şişe, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla 1 adet özellikli ilaçlama makinası alımı gerçekleştirilmiştir. Kapama ilaçlamada 300 ton ilaçlı su kullanılırken kısmı yem dal ilaçlamasında 18 ton ilaçlı su ile tüm alan ilaçlanmaktadır. Bu yöntemle toplu mücadele edildiğinden bu alanda çalışan en az 40 ilaçlama aleti varken, bu rakam 1-2 ilaçlama makinasına inecektir. Yakıt, ilaç, zaman ve işçilik tasarrufu sağlanacaktır. Çevre daha az kirlenecektir” dedi.
Projede emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber; “Zeytin Sineğine karşı kapama ilaçlama yapıp tüm doğayı pestisite bulamak yerine İl Müdürlüğümüz, Araştırma Enstitüsü’nün de desteğini alarak kendi çabalarıyla kendi İli için örnek bir uygulama geliştirmiştir. Pestisit kullanımının giderek kısıtlanmasının hedef alındığı bir dünyada bu tip uygulamaları Bakanlık olarak özellikle destekliyoruz” dedi.
Tarla gününe Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Ersin Dilber, Ahmetli Belediye Başkanı Ahmet Alhan, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcısı Serdar Mersinli, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, Ahmetli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Yasak, Kırkağaç İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cihan Doğan, Alaşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Musa Akkaynak, Ahmetli Ziraat Odası Başkanı Adnan Ünsal, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden konu uzmanı teknik personeller, İl ve İlçe Müdürlüklerinin konu sorumlusu teknik personelleri ile üreticiler katıldı. Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: