Turgutlu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıl dönemi düzenlenen törenler ile kutlandı. Sabah ilk tören saat 09.00’da Şehitlikte gerçekleşti. Buradaki törene Turgutlu Kaymakamı Nazmi Günlü, Belediye Başkanı Serhat Orhan, Garnizon Komutanı Binbaşı Cemil Şener, Ak Parti Manisa milletvekili Muzaffer Yurttaş, daire amirleri ile bazı okul müdürleri katıldı. Protokolün Şehitlik Anıtını çelenk koymasının ardından, askerlerin saygı atışı gerçekleşti. Daha sonra protokol şehit olan askerlerin aileleri ile sohbet etti. Kısa süren sohbette şehit anneleri göz yaşlarını tutamadı.
Törenlere daha sonra 50. Yıl Alanında devam edildi. Buradaki törene Turgutlu Kaymakamı Nazmi Günlü, Belediye Başkanı Serhat Orhan, Garnizon Komutanı Binbaşı Cemil Şener, Ak Parti Manisa milletvekili Muzaffer Yurttaş, CHP Manisa milletvekili Hasan Ören, MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral, Oda Başkanları, Sivil Tolum örgütleri katıldı. Çelenk koyma törenin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması gerçekleşti. Törene katılanlar daha sonra Garnizon Komutanlığı ziyaretini gerçekleştirdi.
Günün üçüncü töreni ise Atatürk Bulvarı üzerinde gerçekleşti. Protokol üyelerinin hazır bulunduğu törende Kaymakam, Belediye Başkanı ve Garnizon Komutanı halkın Kurtuluş Günü Bayramını kutladı.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan yaptı. Orhan konuşmasında “Turgutlumuz 29 Mayıs 1919’dan 7 Eylül 1922 tarihine kadar 28 ay düşman işgali altında bulunmuştur. Bu süre içerisinde düşman zalimlikleri ile karşı karşıya kalmış ve çok sıkıntılı günler yaşamıştır. Yüzlerce insan katledilmiş, onlarca ev yakılmıştır. Turgutlu böyle zor durumdayken, işgalci kuvvetlerin hesap edemediği bir şey ortaya çıkmıştır. Bu güç Anadolunun bağrında yetişen Kuvay-i Milliye ruhudur ve bunun önderi Gazi Mustafa Kemal’dir. Kısıtlı imkanlarla ama yüce bir gaye ile ortaya çıkan bu anlayış ve ruh Mustafa Kemal önderliğinde Türk orduları ile 89 yıl önce bugün Turgutlu’yu esaretinden kurtarmıştır. 89 yıl sonra bugün Turgutlu 120 bini aşkın nüfusu, ziraatı, okulları, fabrikaları, hastaneleri, yolları, sanayisi, üniversitesi ve hizmet binaları ile yepyeni bir şehir haline gelmeyi başarmış, Egenin yükselen yıldızı haline gelmiştir. Bu irade Türk milletinin yüksek iradesidir. Bizim bugünlere gelmemizi sağlayan, gözünü kırpmadan bu vatan için canını veren aziz şehitlerimizin ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önünde saygıyla eğiliyoruz. Hepsinşn ruhu şad olsun” dedi.
Daha sonra Turgutlu Gazi İlköğretim Okulu Halk Oyunlaru ekibinin gösterileri beğeni toplarken, yapılan resmigeçit töreninde askerlerin yürüyüşü vatandaşlar tarafından alkışlandı. Tören resmigeçit ile sona erdi. (Ali ÖZGÜZEL)
Yorumlar
Kalan Karakter: