ürkiye’de Tahminen 1500 Anjioödem Hastası Var
*Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Dünya Herediter Anjioödem Günü sebebiyle, “Herediter Anjioödem Hastalığı” konulu bir konferans düzenlendi
Berk Baylançiçek
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhiddin Erel Amfisi’nde, Dünya Herediter Anjioödem Günü sebebiyle, Herediter Anjioödem Hastalığı ile ilgili bir konferans düzenlendi. Konferansta; Herediter Anjioödem hastalığının farkındalığa dikkat çekilirken; hastalığın belirtileri ve tedavi süreci hakkında bilgi verildi.
Konferansa konuşmacı olarak; Prof. Dr. Okan Gülbahar ve Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen katıldı. 2009’dan beri bu hastalığı insanlara anlatmak için toplantı ve konferanslar düzenlediklerini belirten Prof. Dr. Okan Gülbahar, “ Anjioödem hastalığı çok ciddi bir rahatsızlık. Ve ne yazık ki Türkiye’de farkındalığı az olan bir hastalık. Yaptığımız araştırmalar neticesinde Türkiye’de tahminen 1500 Anjioödem hastası olduğunu düşünüyoruz “dedi.
HASTALIĞI STRES BAŞLATIYOR
Hastalığın başlamasında kişinin ruhsal durumunun belirleyici olduğuna değinen Prof. Dr. Okan Gülbahar, “Anjioödem hastalığının ataklarını, stres başlatıyor. Kişinin herhangi bir nedenden dolayı yaşadığı ruhsal problem hastalığını tetikliyor. Örneğin bir sınava gireceksiniz ve çok streslisiniz. Bu da atakların başlamasına sebep olabiliyor” diye konuştu.
HASTALIĞIN TEŞHİSİ İLK KEZ EGE ÜNİVERSİTESİ’NDE KONULDU
Konferansta bir diğer konuşmacı olan Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, Anjioödem hastalığının teşhisinin ilk kez İzmir’de, Ege Üniversitesi’nde konulduğunu belirtirken, “C1Q analizi ilk kez Ege Üniversitesi’nde gerçekleşmiş oldu. Bu da hastalığı tanımamızda ve tedavi sürecinde bizim için önemli bir eşik oldu.” dedi.
YANLIŞ TEŞHİS VE TEDAVİ ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR
Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, atakların 72-96 saat arası sürdüğünü ve bulantı, kusma, karıncalanma gibi belirtilerinin olduğunu söyledi. Karın ataklarının en fazla belirti gösteren ataklar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, “Ancak bu karın ağrıları başka hastalıklarla karıştırılabiliyor ve hasta boş yere ameliyat oluyor veya yanlış tedavi ediliyor. Bu da ölümcül sonuçlara yol açabiliyor” dedi. (BB/OK)
Yorumlar
Kalan Karakter: