ÖREN: T.M.O. MISIR ÜRETİCİSİNİ YİNE MAĞDUR ETTİ
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören: "AKP politikaları 10 yıldır üreticiyi perişan etmiştir. Zeytin, pamuk, mısır para etmemektedir. Devletin köylüye 7 bin liraya verdiği inek, 2 bin lira etmemektedir. Dolu, don, sel afetleri nedeniyle rekolte düşüşünden kaynaklı çekirdeksiz kuru üzüm üreticisinin gelirinde çok büyük kayıp vardır. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır" dedi.
CHP'li Ören yaptığı açıklamada: "Salihli’li mısır üreticileri, Toprak Mahsulleri Ofisinin alımlardaki yavaşlığından şikayet etmekte ve kendilerinin tüccara mahkum edildiklerini iddia etmektedirler. Vatandaşlarımızdan gelen şikayetler doğrultusunda hazırladığım soru önergesini TBMM Başkanlığına sundum.
TMO Salihli ajansı, mısırın kilosunu 64 kuruşa alırken, tüccar 56 kuruşa almaktadır. Bu da ton başına 80 liralık kayıp demektir. Mısır üreten köylü için bu fark oldukça büyüktür.
Pamuk artık para etmediği için Manisa’nın birçok yerinde yoğun olarak mısır tarımı yapılmaktadır. Üretici depolama sorununu çözemediği için en kısa zamanda mısırını elden çıkarmak zorundadır. Çünkü Mısırda kaliteyi ve fiyatı belirleyen en önemli etken, nem oranıdır. Mısırın uygun depolama şartlarında saklanması gerekmektedir. Aksi halde bekledikçe nem oranı artmaktadır. 14 randıman olarak adlandırılan % 14 nem oranı idealdir. Bunun oranın üzerindeki her artış fiyatın düşmesi demektir. En küçük nem artışı bile ürünün geri gönderilmesi için gerekçe olmaktadır.
AKP politikaları 10 yıldır üreticiyi perişan etmiştir. Zeytin, pamuk, mısır para etmemektedir. Devletin köylüye 7 bin liraya verdiği inek, 2 bin lira etmemektedir. Dolu, don, sel afetleri nedeniyle rekolte düşüşünden kaynaklı çekirdeksiz kuru üzüm üreticisinin gelirinde çok büyük kayıp vardır. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır.
Hükümet Manisalı çiftçinin sorunlarını acilen çözmek zorundadır. Afetler nedeniyle sadece tarım sigortası yaptıranlara uygulanan kolaylıklar zarar gören herkese için uygulanmalıdır.
Mısır alım sezonunda ofisteki personel sayısı artırılmalı, 7 gün alım yapılmalı, eğer ihtiyaç varsa özel sektörün depoları ve kurutma tesisleri kiralanmalıdır.
CHP tarım politikalarını oluştururken, önce üreticiyi ve üretimi düşünmektedir.
Üretimin artması ve üreticinin desteklenmesi için daha fazla kaynak aktarılacaktır.
Çiftçinin kullandığı mazotun fiyatı 1,5 lira olacaktır.
İlaç ve gübredeki ÖTV ve KDV kaldırılacaktır.
Her ürün için taban fiyat açıklanacaktır.
Tarımsal ürün ihracatı artırılacaktır.
Bunları yaptığımızda köylü köyünde mutlu ve huzurlu olarak yaşamaya devam edecektir. Toplumun huzuru ülkenin huzurdur. Hepimizin buna ihtiyacı vardır. Her koşulda üretmeye devam eden vefakar köylümüz takdiri hak etmektedir." şeklinde konuştu.
Ören'in Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesi şu şekilde:
"Toprak Mahsulleri Ofisinin 2013 Dönemi mısır müdahale alım fiyatı 7 Ağustos itibariyle kilo fiyatını 64 kuruş açıklanmış ve alımlar başlamıştır. Tüccar ise mısırın kilosunu 57 kuruşa satın almaktadır.
Alımlar bir hafta önce başlamış 15 gün daha devam edecektir. TMO alımları randevu sistemine göre yapmakta ve randevular, işyerinin günlük alım kapasitesine göre verilmektedir. 5 ton ve üzerinde ürün teslim edecek olanlar, ikinci defa randevuyu almak zorundadırlar.
Manisa bölgesinde başka ajans olmadığından Manisa bölgesinin tüm mısır alımları Salihli’den yapılmaktadır. Personel yetersizliği gerekçe olarak gösterilmektedir. Üreticiler TMO’nun ağır alım yapmasından şikayet etmektedir.
Bilindiği üzere mısırda kaliteyi ve fiyatı belirleyen en önemli etken nem oranıdır. Ürün bekledikçe nem oranı yükseldiğinden uygun depolama şartlarında saklanması zorunludur. Üretici, ürününü sağlıklı şekilde depolayamadığından en kısa zamanda elinden çıkarmak zorundadır. % 14 ‘den fazla nem oranı kalite kaybı olarak değerlendirilmekte ve fiyat bu oranda düşmektedir. Ofis alımlarda standart dışı katı kurallar koymakta % 14 üzerindeki nem oranındaki mısırları almamaktadır.
TMO’nun uygulamaları ve alımlardaki yavaşlık nedeniyle çiftçi tüccara mahkum edildiği yönünde yoğun şikayet gelmektedir. Üretici mısırını daha ucuza alım yapan tüccarlara satmak zorunda kalmakta bu da çiftçinin gelirinde önemli kaynak neden olmaktadır.
Bunlara göre;
1- TMO Salihli ofisinde devam eden mısır alımlarının yavaş yürümesinin nedeni nedir?
2- Alımların hızlanması için ek tedbirler almayı düşünüyor musunuz?
3- Mısırını tüccara ucuza satmak zorunda kalan üreticinin zararlarının karşılanması düşünülüyor mu?
4- TMO Salihli şubesinin mısır kurutma tesisi var mıdır? Yoksa çevrede bulunan özel kurutma işletmelerinin kiralanması düşünülüyor mu?" Haber Merkezi
Yorumlar
Kalan Karakter: