Zirve Dağcıları 30 yıldır çıkılmayan Cilo Dağları Reşko Tepesine çıktı
20 Haziran günü Iğdır hava alanına inildiği anda Zirve Dağcılık Iğdır Temsilsi Serkan Gültekin , Turgutlu ekibini karşıladı. Topluca Tuzluca ilçesine gidildi. Tuzluca Belediye Başkanı Mehmet Gültekin makamında ekibi kabul etti. Tuz mağaraları gezildi. Belediyenin tahsil ettiği araçla Tekelti Köyüne gidilerek kamp kuruldu. Belediyenin akşam yemeği ve sabah kahvaltısı ikramından sonra 2520 Metre yüksekliğinde tamamen kaya kütlesinden oluşan Tekelti dağına çıkıldı. Zaman zaman teknik tırmanış gerektiren zorlu tırmanışı tüm ekip başarıyla gerçekleştirdi.
İkinci gün; Aralık ilçesine geçildi. Aralık Kaymakamlığının düzenlediği “ Bir İlçe, Üç Sınır” etkinliği kapsamında İran, Nahçivan ve Ermenistan sınırları ziyaret edildi. Akşam Sümer Ezgü konseri izlendi.
Üçüncü gün Nahçivan’ a geçilerek tarihi ve kültürel yerleri gezildi.
Dördüncü gün; saat 04:00’ de kalkılarak Küçük Ağrı tırmanışı için dağa giriş yapıldı. Büyük Ağrıdan daha zor olduğu iddia edilen 3898 metrelik tırmanışı 14 dağcı başarıyla tamamladı.
Beşinci gün; Önce Iğdır şehir merkezi, Doğubeyazıt İshak Paşa sarayı, Van Muradiye Şelalesi, Hoşap Kalesi de gezilerek Hakkari’ ye hareket edildi.
Hakkari İl Temsilcisi Hacı Tansu’nun ve kulüp üyesi arkadaşların rehberliğinde önce Bergan yaylasına gidildi. Milyonlarca yıllık Cilo Buzullarına yolculuğu adeta tam bir görsel şöleni andırıyordu. Rengarenk çiçekler, sarp dağlar arasından akan buz gibi dere, yüzlerce metreden düşerek buzların altına düşen şelale ve mavi renk almış buz mağaraları tüm ekibi büyüledi.
Altıncı gün; asıl hedef olan Reşko tırmanışı için Yüksekova üzerinden Serpil-1 yaylasına ulaşıldı. Buradan hiç beklemeden kamp yükleri oldukça dik ve sarp 5 saatlik zorlu tırmanış ile Serpil-2 yaylasına ulaşıldı. Ertesi sabah saat 04:00 de Reşko tırmanışı olacağı için hemen çadırlar kurulup yatıldı.
Yedinci Gün; saat 04:00 de tırmanışa geçildi. Her yükseltisi ayrı güzel ve zor olan tırmanış sırasında zaman zaman hemen havalanan keklikler, tepemizde adeta bizi selamlayan Kartallar, rengarenk çiçekler, buz gibi akan sular eşliğinde ilerlendi. Tırmanışın en riskli yeri olan ve kılçık tabir edilen yere gelindiğinde emniyet kemeri, krampon ve kazmalar hazırlandı. Emniyet için ip açıldı. Kılçık geçidi karla kaplı bıçak sırtı gibi bir yer. Her iki tarafı yüzlerce metrelik oldukça sarp ve dik kayalık. Adrenalinin tavan yaptığı bu bölümü kazasız belasız geçildi. Zirveye çok yaklaşıldığında bir alanda 50-60 metrekarelik dibi görünmeyen derin obruk çıktı. Obruğun kenarına yaklaşıldığında serin ve kuvvetli hava akımı adeta insanı içine çekiyor. Obruğun yanında oluşan doğal köprüden dikkatlice geçerek 4130 metrelik zirve’ ye ulaşıldı. Otuz yıldır çıkılmayan ve son yılların en kalabalık gurubuyla zirve yapabilmek Zirve dağcılarını gururlandırdı. Dönüşü de aynı riskler içeren bu etkinliği 12 saatte tamamlamanın huzuru ile kamp yerinde dinlenildi.
Sekizinci gün; erkenden kamp yükleriyle 4 saatlik zorlu bir inişten sonra araçlara ulaşıldı . Hakkari de kalan eşyalar alındıktan sonra Van’a akşam saatlerinde varıldı. Burada Öğretmenevi’nde bir gece konaklandı.
Dokuzuncu gün; Van gezisi ve Akdamar adası ziyareti sonunda Akşam saatlerinde İzmir’ e ulaşıldı.
Oldukça zorlu parkurlardan oluşan Zirve Dağcılık Genel merkezince düzenlenen bu etkinliği, Turgutlu Şube Başkanı Osman Tuğrul ve Başkan yardımcısı Ali Ulutaş başarıyla tamamlayarak Turgutlu’yu temsil etti.HABER MERKEZİ
Yorumlar
Kalan Karakter: