Ege Üniversitesi Televizyonu’nda Ege Ajans’ın 29.Yılı değerlendirildi
“Yerel Basın demokrasinin kılcal kılcal damarlarıdır”
*Ege Ajans kurucusu ve haber müdürü Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı kuruluş serüvenini Ege Üniversitesi TV’de Prof. Dr. Ümit Erdem’in sunduğu “Çevreden Çevremizden” programında izleyicilerle paylaştı
* Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, “ Ege Üniversitesi 29 yıldır tüm yayınlarına kesintisiz devam eden bi. 400 haber merkezine haber servisi yapıyoruz ve Türkiye’nin her bölgesine uzanıyoruz. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde eğitim gören 2 bin 750 öğrenci Ege Ajans için 2 bin 750 muhabir kadrosuna gelmektedir. Bu nedenle Türkiye’deki en geniş muhabir ağına sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Öğrenciler bilimsel olarak yetiştirilirken usta – çırak ilişkisi ile de gelecekteki mesleğinde deneyim kazanma fırsatı yakalamaktadır”
* “Interpress kurumunun rakamlarına göre Ege Ajans haberlerinin maddi değeri 84 milyon liralık bir değer ile ölçülmektedir”
* “Dünya genelinde yerel basın ön planda tutularken bu durum ülkemizde ne yazık ki tam tersi bir durumdadır. Demokrasinin kılcal damarlarını yerel basın ve yerel ekler oluşturmaktadır. Güneş doğudan, demokrasi batıdan doğar. Demokrasi yerelden başlar ve yerel demokrasi olmazsa ulusal boyutta bir demokrasiden söz edilemez” diye konuştu
Şeyda Kara – Cem Uzel
İZMİR( Ege Ajans) – Ege Üniversitesi Televizyonu’nda Prof. Dr. Ümit Erdem’in sunduğu “Çevreden Çevremizden” programına konuk olan Ege Ajans Kurucusu ve Sorumlu Haber Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı, Ege Ajansın 29. yıldönümünde ajansın kuruluş öyküsünü izleyicilere aktardı.
Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, Ajansın kuruluş serüveni hakkında açıklamalarda bulunarak “29 yaşındayız, delikanlılık geçti. Orta yaşlı bir ajans olarak yola devam ediyoruz. Gençlerin olduğu yerde ümit ve heyecan hiçbir zaman yitirilmiyor. Bizde bunlardan payımızı alıyoruz.” dedi.
Gazetecilik ve yayıncılığa dair birçok konu hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, “Ege Üniversitesi bütün yayınlarına devam ediyor. 400 yere haber servisi yapılıyor ve Türkiye’nin her köşesine uzanıyoruz. Vakıf ve devlet üniversiteleri arasında haber yoğunluğu en çok olan ajans konumundayız . 1987 yılında kurulan Ege Ajans, günümüzde en fazla muhabir sayısına sahip olma özelliğini taşıyor. Ulusal ve yerel boyutta birçok haberi yayın organlarına kesintisiz bir şekilde ulaştıran Ege Ajans 20 bine yakın yerde yayınlanan haberlerle milyonlarca insana haber servisi sağlıyor” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DEKİ EN FAZLA MUHABİRE SAHİBİZ”
Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, “ Ege Üniversitesi 29 yıldır tüm yayınlarına kesintisiz devam ediyor. 400 haber merkezine haber servisi yapıyoruz ve Türkiye’nin her bölgesine uzanıyoruz. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde eğitim gören 2 bin 750 öğrenci Ege Ajans için 2 bin 750 muhabir anlamına gelmektedir. Bu nedenle Türkiye’deki en geniş muhabir kadrosuna sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Öğrenciler bilimsel olarak yetiştirilirken usta – çırak ilişkisi ile de gelecekteki mesleğinde deneyim kazanma fırsatı yakalamaktadır” dedi.
“BİR MASA, İKİ SANDALYE, BİR DAKTİLO”
Bir masa, iki sandalye ve tek bir daktilo ile yayın hayatına başlayan Ege Ajans’ın diğer üniversiteler arasında en fazla haber yoğunluğuna sahip tek ajans olma niteliğinde olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, “Interpress’in rakamlarına göre Ege Ajans haberlerinin reklam karşılığı 84 milyon liralık bir değer ile ölçülmektedir. İlk haberimiz ajansın kuruluş haberiydi. Yıllar ilerledikçe teknoloji nereye geldiyse biz de oraya gelmeyi başardık. Şimdi bilgisayar teknolojilerinden faydalanarak internet üzerinden de görüntü veriyoruz” diye konuştu.
“GÜNEŞ DOĞUDAN, DEMOKRASİ BATIDAN DOĞAR”
Türkiye’de gazeteciliğin teknolojide çok başarılı olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, “Teknoloji açısından ofset teknolojisini yeterli olarak kullanabilen teknik yeterliliğe sahip olan gazetelerde ne yazık ki içerik açısından aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Dünya genelinde yerel basın ön planda tutularken bu durum ülkemizde ne yazık ki tam tersi bir durumdadır. Demokrasinin kılcal damarlarını yerel basın oluşturmaktadır. Güneş doğudan, demokrasi batıdan doğar. Demokrasi yerelden başlar ve yerel demokrasi olmazsa ulusal boyutta demokrasiden söz edilemez. Bunun en önemli örneği olarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurmadan önce Anadolu Ajansı’nı kurarak kitlesel boyutta iletişime verdiği önem gösterilebilir. Takvim-i Vekayi’den itibaren kurulan vilayet gazeteleri yerel gazetelerdir. Kurulduğumuz dönemde bizi sansür kurulu olarak niteleyen kitle iletişim araçları asıl niyetimizin farkına vardıkları anda bize ve yetiştirdiğimiz gençlere sahip çıkarak onlara ağabeylik – ablalık yaptılar. Bu sayede gençlerimiz sektörde daha iyi iş bulma imkanı yakaladı. Öğrencilerimiz dışardan bir habere gittiği zaman eğer bir muhabir o konuyu özel haber yapacaksa öğrencimizi geri çekeriz. Çünkü ajans olarak özel habere her zaman saygımız vardır” dedi.(ŞK/CU-OK)
Yorumlar
Kalan Karakter: