TURGUTLU’NUN SOKAK İSİMLERİ: SEYFİ DEMİRSOY KİMDİR?
Mehmet Gökyayla
Mahalle, sokak, cadde, meydan gibi alanların isimleri, içerisinde yaşadığımız şehrin en önemli kodları arasında yer almaktadır. Adres bilgileri dile getirilirken sürekli tekrar ettiğimiz bu isimlerin birçoğu ise bizler için pek bir anlam ifade etmemekte; gündelik alışkanlık olarak ezberimizde yer almaktadır sadece. Turgutlu’nun Subaşı Mahallesi’ndeki en geniş sokaklardan birisi olan Seyfi Demirsoy Sokağı da bunlardan bir tanesidir.
Peki Seyfi Demirsoy kimdir? Türkiye’de sendikal hareketin en önemli isimlerinden birisi olan Seyfi Demirsoy, yaklaşık 14 yıl boyunca TÜRK-İŞ Konfederasyonu Başkanlığı görevini yürütmüştür. 1920 yılında eski Yugoslavya sınırları içerisinde kalan Naslıç’ta doğan Demirsoy, mübadele protokolü sonrasında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etti. İlkokulu Büyük Çekmece’de, ortaokulu ise Silivri’de bitiren Demirsoy, bir süre Silivri Toprak Mahsülleri Ofisi’nde kantar memuru olarak çalıştı.
Seyfi Demirsoy, daha sonra İstanbul Bomonti Bira Fabrikası’nda işçi olarak çalışmaya başladı ve burada çalışırken Bira Fabrikaları İşçileri Sendikası’nın kurucu üyeleri arasında yer aldı. 1957 yılındaki genel kurulda TÜRK-İŞ Konfederasyonu’nda yönetim kurulu üyeliğine getirildi. 19-21 Kasım 1960 tarihlerindeki konfederasyon genel kurulunda TÜRK-İŞ Konfederasyonu başkanlığına seçildi. 14 Ocak 1974 tarihinde vefat eden Demirsoy, bu tarihe kadar konfederasyon başkanlığı görevini sürdürmüştür.
Onun TÜRK-İŞ başkanlığı döneminde işçi çalışma düzeni, sosyal güvenlik, işçi eğitimi ve toplu iş sözleşmesi uygulamaları ile ilgili mevzuat oluşturulmuş ve bu konular kanunlaşmıştır. Dolayısıyla Türk iş hayatının kanunî zemine dayandırılmasında Demirsoy’un çok önemli bir konumu bulunmaktadır.
Onun vefatının ardından 1 Şubat 1974 tarihli ilk Turgutlu Belediye Meclisi toplantısında Yusuf Koçanoğlu ve Hasan Atlı imzalı öneriyle adının Turgutlu’da bir sokağa verilmesi teklifi gündeme alınmıştır. Dönemin Turgutlu Belediyesi Meclis üyelerinden birisi olan ve bu teklifin altında imzası olan Yusuf Koçanoğlu aynı zamanda toprak sektöründe çalışan işçileri temsil eden Çimse-İş Sendikası Turgutlu Şubesi’nin başkanıdır. Teklif şu şekildedir:
“İngiltere’de tedavi edilmekte iken hayata veda eden Türk işçilerinin yetiştirdiği büyük işçi, değerli sendikacı merhum Seyfi Demirsoy’un soyadını Turgutlu’daki sokaklardan birine verilerek büyük işçi liderini Turgutlu’daki işçilerin kalblerinde ebediyen yaşatacak olan sokak isminin verilmesini Sayın Meclis Üyelerinden rica eder, saygılar sunarız.”
Dönemin belediye başkanı olan Dr. Hüseyin Orhan’ın, “Arkadaşlar şimdi okunan teklif çok yerindedir” diyerek meclise sunduğu teklif, meclis üyelerinin ittifakıyla kabul edilmiş ve başkanlık makamının uygun göreceği bir sokağa Seyfi Demirsoy adının verilmesi kararlaştırılmıştır.[1] Kararın ardından Atatürk Bulvarı’ndan başlayarak Askerlik Şubesi Başkanlığı’nın arka cephesinden Halil Kale Fen Lisesi’ne doğru ilerleyen sokağa Seyfi Demirsoy adı verilmiştir. Turgutlu’daki bu sokağın isminin yanında günümüzde İzmir Buca’da da Seyfi Demirsoy’un adını taşıyan bir devlet hastanesi mevcuttur.
Demirsoy’un vefatının ardından yayınlanan TÜRK-İŞ Dergisi’nin Şubat 1974 tarihli 109’uncu sayısında yayınlanan anma metni.
[1] Turgutlu Belediyesi Meclisi’nin 1 Şubat 1974 tarih 7 numaralı kararı.